tirsdag 26. august 2014

Tropisk orkan


 
 
PÅ VEI: Den tropiske orkanen «Cristobal» har satt kursen mot Europa og forventes å treffe land i neste uke. Foto: National Weather Service.

Tropisk orkan kan treffe Norge

Treffer orkanen «Cristobal» Norge, må du forberede deg på nok en periode med kraftig lyn- og tordenvær.

Det er bare å nyte godværet som det er meldt om de neste dagene, for nå har den tropiske orkanen «Cristobal» satt kursen mot Europa. Orkanen ventes å nå fram til Europa neste uke.

Uværet Norge opplevde rundt 11. august var kun restene av den tropiske orkanen «Bertha». En full orkan vil i verste fall gi enorme skader i form av oversvømmelser, lyn, torden og synkehull.
Men om orkanen treffer akkurat Norge er fortsatt usikkert.

– Restene av orkanen ventes å krysse Atlanteren omtrent langs den stiplede linjen og ende opp ett eller annet sted i området mellom Skottland, Norge og Island i begynnelsen av neste uke, skriver meteorolog John Smits på sin Facebook-side, ifølge NRK.

Les også: Store skader etter helg med regn og tordenvær

Han sier videre at det er langt fram til neste uke, og at prognosene er ganske usikre. Men at Ex Christobal skal over til Europa et sted mener han virker ganske sikkert.

Tropisk luft er varm og fuktig. Når den treffer den norske lufta kan det skape store spenninger i form av lyn og tordenvær.

Den tropiske luften er fuktig og varm, og når den treffer annen luft kan det gi en ekstra utvikling av værsystemene. Det er veldig sjeldent at to tropiske lavtrykk treffer Norge på så kort tid.

mandag 18. august 2014

Shifasykehuset i Gaza ble brukt som kommandosenter for Hamas

Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza
Dagen 2014.08.10


Shifasykehuset i Gaza ble brukt som kommandosenter for Hamas, forteller utenlandske journalister som er kommet ut til Israel


Shifasykehuset i Gaza ble brukt som kommandosenter for Hamas

HAMAS-SENTER: Shifasykehuset i Gaza ble brukt som kommandosenter for Hamas, forteller utenlandske journalister som er kommet ut fra Israel. I Gaza våget de ikke fortelle det de så og opplevde av frykt for eget liv.

Utenlandske journalister som ikke våget å formidle det de så og opplevde, forteller nå at Israels påstander om Hamas sin bruk av menneskelige skjold var sanne.

Mange utenlandske journalister forteller de ikke våget å rette et kritisk søkelys på Hamas under Gazakrigen. Under den tre dager lange våpenhvilen kom de til Israel, og bildet de nå gir av forholdene i Gaza, stammer med Israels versjon av virkeligheten: om hovedkvarteret til Hamas under Shifasykehuset, om utskytingsramper for raketter nær FN-bygninger og hoteller, og om trusler og arrangerte bombekrater og sårede palestinere.

Frykt for livet
Trusler fra palestinske terrorister og Hamas-folk og frykt for sitt eget liv fikk mange utenlandske journalister til å la være å rapportere de faktiske forholdene.

– Vi så Hamas-folkene, men vi våget ikke å rette kameraene mot dem. Da hadde de åpnet ild mot oss og drept oss, sier en spansk reporter til YnetNews.

Hamas-senter
En annen reporter hevder det er en kjent hemmelighet at Hamas bruker Shifa-sykehuset som sitt kommandosenter, men at journalister i Gaza ikke rapporterer om dette av frykt for eget liv.

Dette er sykehuset der den norske legen Mads Gilbert har arbeidet, og der han benekter å ha noen som helst kjennskap til Hamas sin bruk av sykehuset. Han kaller opplysningene derimot for udokumenterte påstander fra useriøse journalister som motarbeider palestinernes sak.

En reporter forteller at talsmannen for Hamas bare ville bli intervjuet på plassen utenfor Shifasykehuset. Det førte til lange køer med reportere som ventet på tur til å intervjue ham. Mens de ventet kom det sårede personer inn for behandling. Dette skapte det bakteppe Hamas ville formidle: et blide av en konstant nødssituasjon og menneskelig katastrofe.

Roser IDF
Aftenpostens korrespondent i Gaza, Jørgen Lohne, roser den store hjelp han opplevde fra Den israelske hærs (IDF) side de fire ukene kampene pågikk.

– IDF hjalp oss å komme hit på en sikker måte. De samordner våre bevegelser med den andre parten, og de vet hvor vi bor, så vi er relativt trygge for israelske angrep, skriver han i Aftenposten.

Men når han vil ta bilder av de overfylte butikkene i Gaza, blir han stanset av en sint butikkeier.

– Hei, ingen bilder! Hvis du viser det vi har her, er det ingen som vil tro vi er under blokade, skriker butikkeieren.

Menneskelige skjold
En indisk journalist dokumenterte hvordan militante Hamas-folk i forkant av våpenhvilen skjøt opp en rakett rett utenfor vinduet på hotellet der han bodde på Gazastripen. Videoen ble publisert først etter at reporteren hadde forlatt Gaza. Da han ble spurt om hvorfor, svarte Sreenivasan Jain i den indiske TV-kanalen NDTV:

– Det er en enighet som bygger på frykt om å holde inne med det vi ser. Ingen våger å rapportere dette på direkten.

Han sier det er viktig å vise hvordan Hamas setter sivile i fare ved å sende raketter fra tett befolkede områder.

Korrespondent Gallagher Fenwick i TV-kanalen «France24» har laget en rapport som viser oppskyting av raketter bare 50 meter fra hotellet der utenlandske journalister bodde og 100 meter fra en FN-bygning.

– Den israelske hær har gjentatte ganger anklaget palestinske militante for å skyte fra tett befolkede områder, og det er akkurat det som skjer her. Raketter rett ved siden av bygninger der det bor mange mennesker, sier han vel ute av Gaza.

Manipulert av Hamas
Etter å ha forlatt Gazastripen skrev den italienske journalisten Gabriele Barbati på Twitter: «Ute av Gaza langt fra Hamas-represalier: rakett på vilspor drepte barn i Shati i går. Et vitne: Militante stormet til og ryddet opp.»

Så legger han til: «IDFs talmann sa sannheten i et kommuniké i går om massakren i flyktningeleiren Shati. Det var ikke Israel som sto bak den.»

Journalister i Gaza ble ikke bare utsatt for trusler, men også manipulert av Hamas. Sudarsan Raghavan i Washington Post beskriver hvordan organisasjonen iscenesetter IDF-angrep.

Han ble brakt til en bombet moské for å fotografere, og oppdaget at noen hadde vært der og lagt ut et bønneteppe sammen med brente Koransider. Det var tydelig at noen hadde lagt dem der for å skape sympati med palestinernes kamp, sier han.

MIFF

MED ISRAEL FOR FRED (MIFF) » gaza-stripen » - Bare gi Gaza hjelp dersom Hamas gir fra seg makten
 
Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)

- Bare gi Gaza hjelp dersom Hamas gir fra seg makten

Finansminister Yair Lapid oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gi gjenoppbygningshjelp til Gaza bare på betingelse av at Hamas oppgir kontrollen over området til palestinske selvstyremyndigheter.

Conrad Myrland
Av Conrad Myrland
Publisert: 12.08.2014, kl. 1:42 pm
Oppdatert: 12.08.2014 kl. 1:43 pm
 
Israels finansminister Yair Lapid ble mandag intervjuet av nyhetsbyrået AP. Han oppmuntrer de vestlige og arabiske land til å legge økonomisk press på Hamas.

- Dersom de [palestinerne på Gaza-stripen] ønsker at stedet de bor skal bli gjenoppbygd, da må de akseptere [at Hamas overgir makten palestinske selvstyremyndigheter], sier Lapid.

Norge skal etter planen lede neste møte i giverlandsgruppen for de palestinske selvstyreområdene i september. Palestinske tjenestemenn har anslått at  gjenoppbyggingen av Gaza vil koste minst 37 milliarder kroner, skriver AP.

Lapid antyder også i intervjuet at Israel kan akseptere en åpning av grensestasjonen mellom Egypt og Gaza-stripen dersom den på palestinsk side blir kontrollert av palestinske selvstyremyndigheter og ikke Hamas.

- VI må huske at selvstyremyndighetene hadde ansvaret for Gaza og fortsatt er den lovlige myndighet i Gaza, og de skal være der i stedet for Hamas, som er en terrororganisasjon, sier Lapid.

fredag 15. august 2014

De innreder med gjenbruksmøbler


SKYVEDØRER: Det kan bli ganske høylytt med fire barn i huset, så vi trenger skyvedører inn til kjøkkenet sånn at vi kan lukke oss inne når vi trenger et stille sted å prate, sier Ankie. Foto: Louis Lemaire
Innred med bruktfunn:

De innreder med gjenbruksmøbler

Familien fikk en spennende og ny kjøkkenløsning nesten gratis.

Nytt kjøkken og nye funksjonelle løsninger på kjøkkenet er det mange som drømmer om.
Og det mangler ikke akkurat på spennende trender å oppdrive på den fronten.

Men å pusse opp kjøkkenet kan bli en kostbar affære - såfremt du ikke tenker smart når det viktige og sentrale rommet skal innredes. Og det er ikke bare kjøkken som koster, det koster rett og slett å flytte.

Det fikk Ankie van Lier, mannen Martin (44) - og døtrene Vera (13) og Milou (10) og sønnene Mees (7) og Dante (5) erfare. Men de fant en løsning på det, de fikk utrolig nok et kjøkken tilnærmet det de drømte om, til den nette sum av 500 kroner.

Bilde 

GJENBRUK: Med unntak av AGA-komfyren er hele kjøkkenet kjøpt brukt, inkludert flisene. De var fulle av skitt og sement, og det tok flere uker å få dem fine. Slakterbenken er et bruktfunn, så tung at fire sterke karer måtte til for å bære den inn. Skjærefjølene er kjøpt brukt i Frankrike. Blåfargen på veggen er fra Farrow & Ball, og matcher flisene. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 
KUL LØSNING: Familien fikk en morsom løsninger med gjenbruksdetaljer. Foto: Louis Lemaire

Har jaktet på rimelige løsninger

Familien sikret seg spennende gjenbruksmaterialer, så de kunne sette sammen det spennende kjøkkenet de i dag har.

Paret har lagt ned en formidabel egeninnsats i det nye hjemmet.
– Mannen min og jeg er et bra team som jobber godt sammen. I tillegg til at det var morsomt var det nødvendig, fordi prosjektet kostet mye.

Nettopp av den grunn er mange av materialene og møblene kjøpt brukt. Det gjelder altså også det blå, rustikke kjøkkenet, som de har greid å gjøre svært funksjonelt. Og tenk at det fikk en prislapp på bare 400 kroner!

I tillegg til kjøkkenet fant de samtlige 13 dører i huset på marktplaats.nl, Nederlands svar på finn.no. Broen i hagen sto opprinnelig på et jorde i nærheten, og en diger lastebil fraktet den til sitt nye hjem.
Gulvflisene fant vi også brukt. De var fulle av skitt og sement, så det tok flere uker å få dem rene.

Men det var verdt jobben.
– Mønsteret gjør at støv og smuler ikke vises – veldig praktisk, sier Ankie.

Stor kontrast

Kontrasten til familiens forrige hjem er stor. Fram til 2007 bodde de i et forholdsvis lite rekkehus i byen Tilburg sør i Nederland. Så fikk ektemannen Martin jobb 200 kilometer lenger nord. Etter at han hadde pendlet en stund, bestemte de seg for å flytte nordover. Da Martin fortalte at han hadde funnet en fin gård, var Ankie på ingen måte entusiastisk.

– Det eneste jeg så var alle farene: En trafikkert vei på forsiden, og kanalen som går gjennom eiendommen. Men etter å ha vent meg til tanken, var vi begge enige om at dette kunne bli huset vi hadde drømt om, med nok plass både inne og ute, og med masse dyr.

Drømmehuset fra 1890 skulle vise seg å bli litt av et prosjekt. Bygget er typisk for området, og er en såkalt «stolp farm», der fire solide bjelker alene bærer taket. Huset måler 15 ganger 15 meter, og tradisjonelt rommet bygningen både folk, fe og høy. Da familien overtok sin halvpart av huset, var det i en sørgelig forfatning. En gammel dame hadde bodd alene i huset, men bare brukt første etasje.

Bilde 
NYTT TREKK: Bjelken var oppspist av skadedyr, så denne er av nyere dato. Sofaene fra Ikea har fått nytt trekk. Foto: Louis Lemaire

Fra by til bygd

– I begynnelsen synes jeg det var vanskelig å bo her, jeg var jo vant til bylivet. Nå elsker jeg landskapet rundt oss. Hver årstid er ulik, og om våren nyter vi tulipanåkrene som ligger rett bak hagen. Svaner glir forbi langs kanalene, og nabokuene studerer oss over gjerdene, sier Ankie van Lier.

På tunet vrimler det av familiens egne husdyr: hunder, katter, kaniner, hamstere, kyllinger og en hane.
– De tusler rundt her alle sammen, og noen ganger hopper de opp på bordet når vi sitter på verandaen. Det er litt Pippi Langstrømpe her, sier Ankie.

Et omfattende prosjekt

– Gulvene oppe var i så dårlig stand at vi ikke engang kunne gå på dem, så vi skjønte at det ville bli et omfattende prosjekt, sier Ankie.

Martin startet med å rive alle vegger og tak – en forholdsvis enkel jobb siden taket blir holdt oppe av bjelkene. Da alt var borte kunne de se 13 meter opp til taket.

Så begynte jobben med å sette sammen et optimalt hjem. De tegnet løsningene selv, men leide inn lokale håndverkere til byggingen. Første etasje ble øremerket til stue, kjøkken og atelier. Barna har hvert sitt soverom i andre etasje, mens foreldresoverommet ligger aller øverst.

– Vi kom fra et ganske lite hus, så å ha så mye plass var helt nytt for oss. Og lyset er helt utrolig, spesielt i atelieret, sier Ankie.

Bilde 

SELVGJORT ER VELGJORT: De gamle stolene er arvestykker fra Martins besteforeldre. Ankie har laget setetrekk med gamle fotografier av slekten hans. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 

GOD STEMNING: Gulvflisene er kjøpt brukt, og det var akkurat nok av dem til å dekke hele gulvet. Kranene er britiske og eksklusive, også de kjøpt brukt på nettet. Badekaret fra Hoesch er nytt. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 

ÅPEN STUE: Dante liker å huske så høyt at tærne når bjelkene. Nesten hele veggen består av vinduer, og de to dørene i midten kan åpnes helt opp. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 
OPPSLAGSTAVLE: Den hvite bjelken fungerer flott som oppslagstavle. Foto: Louis Lemaire

Bygde veranda av gjenbruksmateriale

Da oppussingen var ferdig hadde de masse byggematerialer til overs, nok til å bygge en 35 kvadratmeter stor veranda. Ankie og Martin tok saken i egne hender.

– Da gyngestolen kom på plass, ble dette uteplassen jeg alltid har drømt om. Verandaen er delvis overbygget sånn at vi kan bruke den hele sommeren.

Vi har bygd en pizzaovn der ute og lager pizza hver helg, og det kommer alltid folk innom. Dette er favorittstedet mitt i huset, spesielt når vi spiser frokost her ute.

Bilde 

TEGNET SENGEN: Barna har soverom i andre etasje. På grunn av skråtakene var det vanskelig å plassere en vanlig seng. Derfor tegnet Ankie en som utnyttet plassen maksimalt og deretter bygget Martin den. Dørene er kjøpt brukt og skjuler klær og et dukkehus. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 

GOD PLASS: Vera har også fått en plassbygget seng, men i dobbel størrelse sånn at det er plass til overnattingsgjester. Foto: Louis Lemaire

Et evigvarende prosjekt

Familien overtok huset i 2007, men oppussingsarbeidet er ikke helt avsluttet.
– Det er alltid noe som skal gjøres når du bor i et gammelt hus, et lite malingsstrøk her, noe som skal repareres der. Det blir aldri helt ferdig, men jeg elsker det, sier Ankie.

Huset ligger sentralt i landsbyen, med kort vei til svømmehallen, skolen og butikken. Frykten hun først hadde for kanalen som går gjennom eiendommen, har snudd til entusiasme.

– Nå ser jeg på vannet som en del av moroa: Om vinteren kan vi gå på skøyter rett utenfor huset, og om sommeren kan vi blåse opp gummibåten og ro avgårde.

Syv år etter at de tok spranget og forlot byen, beskriver Ankie tilværelsen med ett ord: perfekt!
– Jeg vet ikke om vi skal leve her resten av livet, men akkurat nå elsker vi å bo her.

Bilde 

VELKOMMEN: Gangen forbinder stuen med atelieret, og her har ungene fått hver sin knagg. Portrettet av den gamle damen er kjøpt på et marked. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 

KUNST: Veggen i andre etasje er dekorert av husets kunstner. Modellene er selvsagt de fire barna. Hun fotograferte dem først, og laget deretter en collage av silhuettene. Foto: Louis Lemaire 

Bilde 
MALT SENEGJERDE: Sengen på hovedsoverommet er kilt på plass mellom to bjelker. Skråveggene gjør at det ikke er plass til sengegjerde, derfor har Ankie malt et rett på veggen. Foto: Louis Lemaire

MIFF

MED ISRAEL FOR FRED (MIFF) » fordømmelse av israel » De som fordømmer Israel kriminaliserer norske ledere og offiserer
Jens Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik og Jonas Gahr Støre har gitt grønt lys til norske militæroperasjoner som har kostet tusenvis av mennesker livet. Dømmer man Israel etter strenge regler, vil også norske ledere og offiserer bli kriminalisert. (Foto: Stortinget)
Jens Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik og Jonas Gahr Støre har gitt grønt lys til norske militæroperasjoner som har kostet tusenvis av mennesker livet. Dømmer man Israel etter strenge regler, vil også norske ledere og offiserer bli kriminalisert. (Foto: Stortinget)

De som fordømmer Israel kriminaliserer norske ledere og offiserer

Fordømmelsene har på ny regnet ned over Israel mens landet har forsvart sine innbyggere mot rakettangrep fra voldelig islamistgrupper. Mange av dem som fordømmer har selv ofte gitt støtte til norsk og mer brutal krigføring.


Alle som fordømmer Israel for «uforholdsmessig maktbruk», ja det gjelder også utenriksminister Børge Brende, bør studere hvordan norske styrker kjempet mot Taliban og andre islamistiske grupper i Afghanistan

Norske soldater forteller om «voldsom norsk maktbruk» – de dro ut «nærmest på drapsraid». I ett tilfelle «eliminerte» en norsk styrke «en gruppe bevæpnede opprørere» på 3,5 kilometers avstand. De norske soldatene antok bare at det var afghanske opprørere. 

En norsk oberstløytnant kan, i Norges største avis, løfte en slik aksjon fram som skoleeksempel på hvordan Norge ønsker å kjempe, uten noen frykt for fordømmelse, langt mindre straffeforfølgelse. 

Har noen sjekket om det faktisk var opprørere? Hadde norske soldater, etter krigens lover, frihet til å eliminere dem selv om de ikke utgjorde en umiddelbar trussel mot deres liv? Har noen norske journalister undersøkt om det var mindreårige afghanere i gruppen?

Det er ikke bare under den rødgrønne regjeringen at Norge har vært lette på avtrekkeren. Bondevik-regjeringen deltok som full partner av bombingen i Serbia i 1999. Anslagene for sivile drepte varierer fra langt over tusen til flere tusen. Brendes partikollega, Kristin Krohn Devold, da hun var forsvarsminister i Bondevik-regjeringen, ville ha «færrest mulig begrensninger» på norske spesialsoldaters bruk av dødelig vold i Afghanistan. 

I Nord-Afghanistan gjennomførte mer regulære norske styrker «offensive angrepsoperasjoner». Hvor mange mål for amerikanske droneangrep som er pekt ut av norske soldater er ukjent, men det er sikkert at det er de samme typene mål som er blitt rammet av Israel under den siste ukens krig mot Hamas på Gaza-stripen.

Alle som fordømmer Israel for bombing av boligene til Hamas-ledere, bør huske at den rødgrønne regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre i front, var ivrig samarbeidspartner i bombingen av Gaddafi-regimets boliger for bare tre år siden. Sendte Norge og NATO ut advarsler på forhånd, slik Israel gjør for å redusere sivile tap? Regjeringen hentet inn støtte for Libya-bombingen via SMS fra partilederne på Stortinget. Det er derfor god grunn for alle partier å gå stille i dørene.

Alle som fordømmer Israel for bombing av sivile mål, må huske at norske myndigheter har gitt høyeste utmerkelse til en norsk offiser som pekte ut et hotell som bombemål for NATO. Bombeaksjonen krevde livet til flere sivile kinesere.

I Afghanistan kan norske soldater i løpet av ti år ha drept flere afghanere enn antallet palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifaden til sammen. Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. Norske medier følger villig opp med enorm overdekning. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet.

Resultatet? 4 av 10 nordmenn sidestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene. 4 av 10 nordmenn har grunnleggende mangel på historisk kunnskap om andre verdenskrig og/ eller dagens situasjon i Midtøsten.

Kriminaliserer norske ledere
Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men du må finne deg i å få din moral avslørt når du dømmer Israel med en helt annen standard enn den du bruker på andre lands ledere og soldater. Når politikere og mediefolk, som selv har gitt sin godkjennelse eller velsignelse til den norske krigføringen kommer med kritikk av Israel, blir dobbeltstandarden åpenbar i all sin gru.

Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men husk at du i samme øyeblikk kriminaliserer flere ulike norske regjeringer, offiserer og soldater som har vært med på det samme du fordømmer Israel for. For det er vel ikke slik at du vil dømme Israel med en annen standard enn den du bruker på oss selv og andre land?

Det er godt at stater og organisasjoner er opptatt av at krigens lover blir fulgt. Israel er i forkant på dette, påpeker juristen og Midtøsten-eksperten Cecilie Hellestveit. Men dersom noen utelukkende vil fordømme og straffe israelske ledere og offiserer for forhold som nordmenn, dansker, briter og amerikanere har gjort i mye større skala og med mindre varsomhet, må man spørre seg hva som er motivet. Er det fordi disse lederne og offiserene er jøder eller forsvarer en jødisk stat?

Les mye mer i artiklene Norge fører krig slik som Israel og Norge fører krig slik som Israel II.

Støtte til Israel er på sin plass
Alle som fordømmer Israel må også huske at tusenvis av norske soldater har opplevd å stå overfor en fiende med det samme kampropet som Hamas bruker. Det er tid for å gi åpen støtte til Israels forsvarskrig mot radikale islamister. Norge og Israel står overfor den samme hovedtrusselen.

Alle som fordømmer Israel må huske at Norge har sendt soldater og bombefly mange tusen kilometer bort fra våre grenser, mot en fiende som ikke på noen måte var en umiddelbar trussel mot sivile nordmenn. Israel kjemper mot en fiende som står like opp mot landets grenser med titusenvis av raketter.


Av Conrad Myrland
Publisert: 15.07.2014, kl. 12:07 pm
Oppdatert: 15.07.2014 kl. 1:27 pm

torsdag 7. august 2014

Hamas´ terrorhåndbok

Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile som skjold
Dagen 2014.08.07

Hamas provoserer fram sivile tap for å anklage Israel for en nådeløs krig mot uskyldige. Det viser håndboken til Hamas, «Krigføring i byer», som Den israelske hær (IDF) har funnet



Håndboken til Hamas, «Krigføring i byer»

Hamas provoserer fram sivile tap for å anklage Israel for en nådeløs krig mot uskyldige. Det viser håndboken til Hamas, «Krigføring i byer», som Den israelske hær (IDF) har funnet. Et TV-team filmet klargjøringen - og oppskytingen av en rakett rett ved et hotell.
Hamas sin håndbok «Urban Warfare» («Krigføring i tettbygde strøk») avslører to ting om organisasjonen:

For det første at de er fullt klar over at IDF gjør alt de kan for å begrense tallet på sivile ofre. For det andre at terrorgruppen utnytter dette ved å bruke sivile som menneskelige skjold mot fremrykkende israelske soldater.

Det er IDF som under Gazakrigen har funnet Hamas sin håndbok fra organisasjonens militære gren Al-Qassam-brigadene. Den viser klart at Hamas ønsker sivile tap blant sin egen befolkning, og de oppfordrer sine terrorister til å plassere seg i tett befolkede områder for å få israelske styrker til å slå til akkurat der.

Rystet
Lederne for Simon Wiesenthalsenteret (SWC) er rystet over håndboken og etterlyser reaksjoner fra verdenssamfunnet.

– Hvor er FNs menneskerettsorganisasjon? Hvor er Amnesty International? Hvor er Human Rights Watch? Hvor er de internasjonale mediene og Midtøsten-ekspertene nå? Hvor er alle ekspertene på internasjonal lov og rett? spør rabbiene Marvin Hier og Abraham Cooper i SWC.

De sier håndboken er beviset på Hamas sine krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, og hevder at Hamas konsekvent har brukt befolkningen i Gaza som menneskelige skjold i krigen, og at dette er planlagt og gjort med hensikt.

Sitat fra håndboken
Håndboken forklarer at «sivile utgjør motstandslommer» som forårsaker tre store problemer for fremrykkende tropper. Den peker også på fordelene for Hamas når sivile hus blir ødelagt:

«Ødelegging av sivile hus: Dette øker innbyggernes hat mot angriperne (IDF) og øker samlingen (støtten) om de som forsvarer byen (motstandsfolkene – Hamas).
»

Kort prosess

...
STRANDHUGG: Her er Tor Erling Olsen, skipper på Skjærgårdstjenestens båt, igang med møkkajobben på fristranda ved Frier.

Kort prosess etter hærverk

Tålmodigheten var slutt. I går morges fraktet ansatte i kommune og Skjærgårdstjenesten hjullaster inn på fristranda på Herøya for å markere at nok er nok.
Publisert 07.08.2014 kl 10:00 Oppdatert 07.08.2014 kl 10:01


– Mine folk rykket ut raskere enn jeg trudde, men det er helt greit. De har irritert seg så lenge over forholdene på dette stedet at det bare var å få jobben gjort og få slutt på en kilde til griseri og skadeverk, sier Torbjørn Krogstad i kommunens avdeling for kommunalteknikk.

Rask oppfølging

PD skrev om saken i går. I sommer har Skjærgårdstjenesten funnet forlatte telt og sprøytespisser på friområdet Bøtgerkåsa ved Frierfjorden. Døra til toalettet er blitt revet i stykker, ned i toalettet er det stappet søppelposer, og servicemannskapene fikk hverken tømt eller gjort reint med vanlig utstyr. Det har i flerte år vært problemer på stedet.

– Hjullasteren står til vanlig parkert ved brygga til Skjærgårdstjenestens nye base på Heistad. Det tok dem en liten halvtime å få maskinen ombord og i land på Bøtgerkåsa. 

Nå får turgåere langs Frierstien og brukere av friområdet klare seg uten ekstra fasiliteter. Du kan godt si vi statuerer et eksempel på hvordan vi ikke vil ha det på kommunale friområder, sier Krogstad.

Okkupert

Han mener normal bruk av naturperlen ved Frier er redusert som følge av at «uønska elementer» mer eller mindre har okkupert stedet som ligger helt usjenert. Sprøytespisser og sliten camping vitner om at friområdet har vært attraktivt for rusmisbrukere i sommervarmen.

Badetrapp fjernet

Skjærgårdstjenesten la ut fra brygga på Heistad ved 07-tida i går morges og dro rett inn fjorden til Herøya. Hjullasteren brukes vanligvis til å dra store søppelcontainere i land for å levere dem til containerbiler.

Også en gammel badetrapp ble fjernet fra stranda.

Skeptiske til lærerstreiken

...
 
BLANDA: Joakim Caspar Meen, Mia Hahlgren, Tore Oellingrath og Siri Dahle (f.v.) sier de ble litt glade da de lesete at Kjølnes var tatt ut i streik. ? Nå skal jeg bruke tida på å trene, sier Mia. Foto: Filip Wennerød

Skeptiske til lærerstreiken

Kommende 9. klassinger ved Kjølnes ungdomsskole har blanda følelser for streiken. – Deilig med ekstra ferie, men vi blir bekymra dersom den blir langvarig.
Publisert 07.08.2014 kl 18:40 Oppdatert 07.08.2014 kl 18:40


Kjølnes er én av fire ungdomsskoler i Porsgrunn som blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer fram til en løsning innen 11. august.

Skolestart er satt til 13. august. Selv om de har kost seg i ferien, har de fire Kjølnes-elevene sett fram til å begynne på skolen igjen.

– Vi håper på en rask løsning, og vil nok vurdere å kikke i skolebøkene dersom den drar seg ut, sier Joakim Caspar Meen (14) og Tore Oellingrath (14).

I sommerferien har de hatt i oppgave å jobbe med et naturfagsprosjekt. Innleveringsfrist er satt til utgangen av august.

– Jeg håper vi får tilgang på lærere og bøker, slik at vi kan jobbe med dette, sier Joakim.
Tore og Joakim har ikke stor forståelse for Utdanningsforbundets sak.

– Hvorfor skal ikke lærere være på jobb like lenge som alle andre i arbeidslivet?
De ser at en mulig lærerstreik vil kunne skape kjedereaksjoner.

– Om barneskolene også blir tatt ut, så må foreldrene være hjemme med barna sine. En streik rammer flere enn bare lærerne selv.

Selv om det hadde vært greit å være tilbake i klasserommet, og møtt klassekamerater, har ikke Kjølnes-gjengen bare motforestillinger til streiken.
– Det kan jo bli deilig med litt lenger ferie da, sier de.