mandag 29. desember 2014

Brevik

Tom Gundersrud, Tore Fosse og Willy Sjøstrøm har siden 1. juledag gått skift for å få skøytebanen klar på Furulund. Foto: Tone Lensebakken

Skøyteisen er klar i Brevik

I godt over 50 år har de laget skøytebane i Brevik. I år er intet unntak.
Publisert 29.12.2014 kl 17:03 Oppdatert 29.12.2014 kl 17:03


Følg PD på Facebook
– Vi startet 1. juledag. Det er viktig å legge grunnlaget før mildværet kommer, forteller Tore Fosse i Brevik Olympiske komité (BOK).

– Vi er fire i komiteen som driver med dette. År etter år. Noen av oss har nok holdt på i over 50 år med dette, slår Tore Fosse fast og ser bort på Tom Gundersrud og Willy Sjøstrøm.

– Ikke jeg da, avbryter Willy.
Jeg ble med i 2011, så jeg er bare læregutt jeg. De ler.

Full aktivitet på isen

Det går med mye tid når skøytebanen skal lages.
– Vi går skift. Morgen, formiddag, ettermiddag og kveld. Det er viktig at det fryser mellom hver gang vi sprøyter. Hvis ikke blir det luft mellom lagene og det er ikke bra, forklarer Fosse.
– Vi setter alltid i gang med dette når vi ser at det er noen dager i strekk med kulde. På søndag sto vi her til klokka 22.00, legger Gundersrud til.
– Bruker dere banen selv?
– Jeg prøvde i fjor, men det var ikke vellykket, svarer Gundersrud.
– Vi går med brodder vi, ler Fosse.
– Vi har jo skiftet ut ledd både her og der etter å ha spilt bandy og fotball i over 30 år.
– Det er Brevik Olympiske komité som lager til skøytebane hvert år?
– Ja, vi er utkommandert av presidenten. Han var innom i går kveld og inspiserte, og var fornøyd med jobben, smiler Fosse.
– I går var det rundt 25 barn med foreldre utpå isen her, og det er flott å se at den blir tatt i bruk med en gang. Det å se at barna har det gøy på isen og at øynene stråler når det går fort, gjør denne jobben ekstra hyggelig, avslutter Willy Sjøstr

torsdag 11. desember 2014

Drapsforsøk

PÅGREPET: Her har mannen blitt arrestert av politiet. FOTO: JOAKIM FJELDLI

Dømt for drapsforsøk på tog fra Skien

Drammen: En 38 år gammel mann som i juli i år stakk en medpassasjer på toget med kniv, er i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for drapsforsøk. Mannen er også dømt til å betale sin medpassasjer totalt 173.150 kroner i erstatning og oppreisning etter holdningen, ifølge dommen fra tingretten.
Publisert 11.12.2014 kl 14:11 Oppdatert 11.12.2014 kl 14:12


Den tiltalte erkjente de faktiske forholdene, men nektet seg skyldig i forsettlig drap etter tiltalen.

Brukte tapetkniv
Det var fredag 11. juli i år, på toget mellom Oslo og Skien, at 38—åringen litt før klokken 23.30 forsøkte å drepe sin sidemann etter først å ha sagt til ham «jeg skal drepe deg ''. Deretter stakk han sidemannen med en tapetkniv, først en gang i halsregionen, nær hovedpulsåren, og deretter en gang mot haken.

Han lyktes ikke i forsøket fordi medpassasjeren tok tak i armen hans og fikk hjelp av andre passasjerer i toget til å dra 38—åringen vekk fra seg.
De to kjente ikke hverandre fra før, og hadde heller ikke hatt noen kontakt med hverandre på toget i forkant av knivstikkingen.

I retten forklarte den tiltalte at han og kjæresten hadde vært i Oslo og sett på en leilighet som de trodde de ville få. Etterpå spiste de middag hvor han drakk fire halvlitere og fire whisky. Han forklarte at han ikke tåler sprit og da blir veldig fort sint på småting.

Ingen øyekontakt
På toget hadde han kranglet med kjæresten og begynte å gå rundt i toget til han kom inn i vognen hvor mannen han knivstakk satt ved vinduet.

Mannen som ble knivstukket, forklarte at han satt og hørte på musikk med hodetelefoner på seg. Han forklarte at han ikke hadde øyekontakt med  tiltalte før han plutselig lente seg over ham og stakk ham med kniven.

Retten skriver i dommen at det er «bevist utenfor enhver rimelig tvil at tiltalte kuttet fornærmede i halsen og at han handlet forsettlig».

Aktor i saken hadde lagt ned påstand om sju års fengsel, men fikk ikke gehør for det

Elevene på Brattås skol

Alle elevene på Brattås skole var med å markere årets fredprisvinnere.

Hyllet fredsprisvinnerne

Elevene på Brattås skole startet skoledagen med fakler og sang.
Publisert 11.12.2014 kl 09:26 Oppdatert 11.12.2014 kl 09:26



Det er 16. gang Redd Barna Porsgrunn og Bamble er med på denne feiringen.
– Her på Brattås har vi markert dette i alle år, forteller rektor Anniken Flatlandsmo.

– Vi startet derfor dagen med at alle elevene samlet seg i skolegården, og 7. klasse kom gående i et fakkeltog.  Så holdt to av elevene i 7. klasse, Anjelica Larsen Ekqvist og Sarah Jøntvedt Løyte, en appell. Tilslutt  sang alle elevene sangen «Barna i verden». Det ble en fin markering, smiler hun.

Ledende stemme

Redd Barna er spesielt glad for at prisen i år går til den 17-årige pakistanske jenta Malala Jousafzai, den yngste fredsprisvinneren i historien, og til inderen Kailash Satyarthi. De får prisen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

– Malala Yousafzay har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse og har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse, sier komiteen  om tildelingen av prisen.

Viktig for elevene

Hvorfor er det viktig med en markering lokalt? 
– Jeg tenker det er viktig å markere fredsprisen så barna er kjent med det som det innebærer. Det å gjøre det her på skolen er en god måte å lære om det på, og de har også fått forberedt seg før markeringen. De har snakket om fredsprisen og øvd på sangen, avslutter Flatlandsmo. 

onsdag 10. desember 2014

NetCom-sjef August Baumann


NetCom-sjef August Baumann forlater NetCom og TeliaSonera. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NetCom-sjefen går etter ti år i jobben

NetCom-sjef August Baumann forlot onsdag stillingen som administrerende direktør for TeliaSoneras virksomhet i Norge. Han har ledet teleselskapet i ti år.

– Han har bidratt sterkt til å gjøre TeliaSonera Norge til et ledende og finansielt solid telekomselskap i Norge. Vi har blitt enige om at August Baumann vil forlate TeliaSonera. Jeg ønsker ham lykke til med fremtidige utfordringer, opplyser europadirektør Robert Andersson i TeliaSonera, NetComs morselskap, i en pressemelding.

Charlotta Rehman, som har jobbet i TeliaSonera siden 1994, skal fungere i stillingen inntil videre. Hun er i dag ansvarlig for «Business Development og Wholesale» i NetCom, opplyser selskapet.
Pressemeldingen gir ingen forklaring på hvorfor August Baumann forlater stillingen.

TeliaSonera venter på at Konkurransetilsynet skal godkjenne selskapets overtakelse av Tele 2 Norge. Oppkjøpet innebærer en sammenslåing av to av de tre største aktørene innenfor mobiltelefoni, og det nye selskapet vil få en markedsandel på rundt 40 prosent i Norge. Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent.

Kommunikasjonsrådgiver i Netcom Ellen C. Scheen bekrefter overfor ABC Nyheter at Baumann slutter med umiddelbar virkning.

tirsdag 9. desember 2014

Meteorolog Ingrid Bentsen


Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Det blir full storm

Det neste døgnet er det ventet uvær over hele landet.

Meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at det er ventet skikkelig innevær over hele landet det kommende døgnet. 

– Det er minusgrader nå, men det blir plussgrader til natten. I fjellet har vi sagt at det vil bli vanskelige kjøreforhold med mye vind, snø og snøfokk i ettermiddag og kveld. Mest vind blir det på Vestlandet, der det er ventet full storm, sier hun til avisen.

Bentsen maner også til forsiktighet:
– Man bør være oppmerksom på at båtene er fortøyd og at ikke løse gjenstander slenger rundt om kring. Grunnet kjøreforholdene bør man være forsiktige om man skal over fjellet, sier Bentsen.

– Kan blåse over ende campingvogner

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt uttaler til VG at det blir uvanlig mye vind i Sør-Norge.

– Uværet kommer inn tirsdag kveld, og blir kraftigst i løpet av natten og onsdag. Vi har varslet kraftselskapene om at det blir uvanlig mye vind i områder hvor dette er uvanlig, så dette skal bli ivaretatt av dem.

– For folk flest kan det dreie seg om å passe på at ting ikke ligger løst, at båter er forsvarlig festet. Jeg ser ikke bort fra at dette er vind som kan blåse over ende campingvogner og båter som står på land, sier hun.

Sjekk været der du er

Full storm

Moxnes mener det vil være lurt å passe godt på julepynten med vindkast opp i 20 meter per sekund i innladet på Sør- og Østlandet.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel om sterk vind og store nedbørsmengder på Vestlandet tirsdag ettermiddag og kveld.

I Rogaland er det ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør enkelte steder, og liten storm på kysten og i fjellet. Det ventes full storm på kysten og i fjellet i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.