tirsdag 22. september 2015

Storkoalisjon vil styre byen

Av
Ifølge Aps forhandlingsleder kan en ny politisk plattform i Porsgrunn være klar etter nytt møte mandag kveld.
– vI ER RAUSE: Ole Henrik Lia er forhandlingsleder og litt snakkesalig overfor avisa, Kåss er taus og Janicke Andreassen er på ferie i Los Angeles. Ifølge Lia vil Ap være raus med småpartiene i forhandlingene som pågår.
– vI ER RAUSE: Ole Henrik Lia er forhandlingsleder og litt snakkesalig overfor avisa, Kåss er taus og Janicke Andreassen er på ferie i Los Angeles. Ifølge Lia vil Ap være raus med småpartiene i forhandlingene som pågår.


Fem partier har hatt flere møter om en felles styringsplattform i Porsgrunn. Dette er Ap, Venstre, KrF, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet.
Påtroppende ordfører Robin Kåss snakket som en foss før valget. Nå er han helt taus.
– Akkurat nå har vi ikke noe nytt å melde, men vi har en god dialog med andre partier, er alt Kåss vil si.

Ordfører 15. oktober

Han blir valgt til ordfører når bystyret konstitueres 15. oktober. Da skal også varaordfører, formannskap og kontrollutvalg velges. Muligens skal også sammensetning av de politiske utvalgene avklares.
Så langt er det ikke berammet noen konkrete saker i det første bystyremøtet.
Hvor mye er Ap villig til å gi fra seg i forhandlingene?
– Vi står på det vi har krevet, men vi skal være rause. Det er åpenbart at vi må gi. Samarbeidspartiene får mer enn de i forhold til partistørrelsen ville fått alene, sier Ole Henrik Lia.
Åge Frisak (V) sier at dersom Venstre skal inn i et samarbeid, vil de ha varaordføreren, og en god slump Venstre-politikk.
– Forhandlingene er en utfordring, i og med at vi er flere partier som er ganske like i størrelse, sier Frisak. Alle Aps partnere har to kun representanter hver.

Forhandling og pizza

Ingen vil si hvor forhandlingene foregår. Det eneste de vil ut med, er at de forhandler, og spiser pizza og rundstykker.
For både Venstre, MDG og Sp er «grønt skifte» et selvfølgelig tema, og i Porsgrunn vil dette handle om alt fra jordvern på Vallermyrene til grønne arbeidsplasser i industrien.
– Partiprogrammene er et klart utgangspunkt for forhandlingene. Hvert enkelt parti skal fortsatt være selvstendig og kunne kjennes igjen, sier Lia.
Hvordan MDG, som er imot for eksempel utbygging av Down Town og ny E18 skal finne sin plass på plattformen, gjenstår å se.
Lia bekrefter at flere partier har meldt at de ønsker varaordførerjobben.
SV og Rødt, som har til sammen fire representanter i det nye bystyret, er ikke med i forhandlingene. Lia sier de har vært invitert til samtaler.

Vil ikke inn i storkoalisjon

Verken SV eller Rødt vil være med i ny politisk koalisjon.
– Vi ønsker ikke et politisk samarbeid på den måten. Vi har sett hvordan det kan gå for mindre partier. Man blir veldig fort usynlig, sier Gro Lorentzen i Porsgrunn SV.
– Vi er mer synlig når vi står utenfor. Det kan være aktuelt for SV med valgteknisk samarbeid. Vi er opptatt av å få mest politikk ut av det, sier Lorentzen.
Hun legger til at Ap og SV har en gjensidig forståelse for valget SV har tatt.
Pål Berby, som har varslet «double trouble» etter at Rødt fikk inn to representanter i bystyret, sier Rødt ville ha sviktet velgerne om de gikk inn i en koalisjon.
– I en koalisjon er man rimelig bundet. Det kan ikke Rødt være, sier Berby. Som SV er han åpen for teknisk samarbeid.
– Vi skal ha et forhandlingsmøte med Ap i løpet av uka, sier Berby.
Ett tema er de politiske utvalgene, og hva Rødt kan oppnå der.
Helge Mæland (SV) sier SV har behov for å bygge seg opp igjen, og da må partiet stå fritt uten for mange bindinger.
– Det er en fordel med en flertallskoalisjon, men den skal ikke være for stor. Vi trenger også en sterk opposisjon for å få en god politikk, sier Mæland, som er inne igjen i bystyret.