mandag 18. januar 2016

Mørkt

Mørkt for kulturnatta

Av
Nå begynner bystyrets vedtatte kutt på 15 millioner kroner å bli virkelighet for de kommunale etatene, og for innbyggerne.
Dette motivet er fra kulturnatta, som kan bli lagt ned.
Dette motivet er fra kulturnatta, som kan bli lagt ned. (Foto: )


Her er noen av forslagene fra rådmannen: SFO-prisene øker fra august, det blir mer sommerstenging i de kommunale barnehagene, mindre til kulturformidling i barnehagene, mindre til brøyting og asfaltering, og den store årlige happeningen «Kulturnatta» kan bli avviklet i sin nåværende form.

I tillegg har PD tidligere denne uka skrevet at rådmannen foreslår å legge ned 10-15 sykehjemsplasser. Også hjemmetjenesten kan få flere hundre tusen kroner mindre å drive for.

Det er rådmannens jobb å legge fram den økonomiske hverdagen for politikerne, og så må politikerne prioritere hva de skal ofre, og hva de skal verne.

Dette er en helt vanlig øvelse, men for Robin Kåss blir begynnelsen på det første hele året som ordfører en krevende affære.

Vi mener at han og politikerne må lytte mer til kommunens egne ledere og ansatte, enn til eksterne konsulenter som har gitt råd om hvor det kan spares utfra et statistikkbarometer.

Det er de ansatte i barnehagene, på kulturkontoret, i skolene, i hjemmetjenesten og barnevernet som vet best hvor smertegrensa går.

Dessuten vet innbyggerne mye om hvordan tjenestene fungerer i praksis. Kåss & co må ha is i magen og ikke drive akuttpolitikk basert på konsulentrapporter.

Porsgrunn kommune er ikke så fattig at det er grunn til drastiske tiltak.


onsdag 13. januar 2016

Slått ned

Jente (17) slått ned på Kammerherreløkka

Av
En 17 år gammel jente ble påført hjernerystelse da en jevnaldrende gutt slo og sparket henne på Kammerherreløkka.

Angrepet på jenta (17) skjedde på Kammerherreløkka.
Angrepet på jenta (17) skjedde på Kammerherreløkka. (Foto: )


Politiet har pågrepet en 18-åring. Han er nå siktet for å ha slått og sparket jenta. De to skal ha vært bekjente.
– Jenta ble fraktet til legevakt, der hun fikk påvist hjernerystelse, sier operasjonsleder Jan Olaf Jansen til PD.
Det er uklart hva som var foranledningen til angrepet, og om de to var kjærester.

Pågrepet på adresse

Det skal ha vært venner av jenta som meldte ifra om overfallet. 18-åringen ble pågrepet senere, klokka 00.58, på en adresse i Grenland. Han er en kjenning av politiet.
– Han er avhørt, og siktet for vold mot annen person.
Politiet har ikke grunn til å tro at 18-åringen var ruset da overfallet fant sted.

mandag 4. januar 2016

Ådne, pappa og bestefar

Ådne, pappa og bestefar rydder veiene fri for snø

SILJAN: I 1966 startet Kjell Høiseth så smått opp sitt eget transportselskap. 50 år og nesten 30 lastebiler senere har barnebarnet Ådne gått inn i familiebedriften.
TRE GENERASJONER: Kjell Olav Høiseth (46), Kjell Høiseth (73) og Ådne Usterud Høiseth (18) jobber sammen i Siljan.
TRE GENERASJONER: Kjell Olav Høiseth (46), Kjell Høiseth (73) og Ådne Usterud Høiseth (18) jobber sammen i Siljan. (Foto: )


- Jeg er veldig fornøyd med det, forteller 73-åringen. I tillegg til å være lastebilsjåfør er han kjent som Siljans ubestridte pølsekonge, men mer om det senere.

Barnebarnet fikk førerkortet for lastebil i november og er nå lærling i farens transportfirma. Det betyr at tre generasjoner jobber sammen.

PØLSEBUA

- Jeg jobbet sammen med pappa i 20 år og startet for meg selv for fem år siden, forteller 46 år gamle Kjell Olav Høiseth. De to firmaene lever side om side med felles lokaler på industrifeltet ved Holtesletta. Kontoret går bare under navnet pølsebua.

- Du skjønner pappa er sannsynligvis Østlandets største konsument av pølser. Hver dag fyrer han opp grillen og det er vanskelig for besøkende å gå fra stedet uten å spise et par grillpølser.

Men det er alikevel lastebiler som er den store lidenskapen til de tre gutta i Høiseth-familien, ja til damene også forresten. Selv om de ikke er aktive i bedriften akkurat nå har også et par av jentene i familien førerkortet for tung lastebil.

SCANIA

- Jeg har bare en bil igjen jeg nå. Han kjøper de av meg en etter en, sier Kjell og sikter til sønnen som sitter ved siden av. Da Kjell startet opp for 50 år siden var det med en Belford lastebil, deretter ble det en Volvo før det fortsatte med Scania. Siden har det blitt nærmere 30 i tallet.

- Ja, vi har bare Scania nå. Bortsett fra noen veteranbiler som bestefar og barnebarnet mekker på i ledige stunder. De er det ikke så mange av nå om vinteren. Bedriften har ansvaret for vintervedlikeholdet av fylkesvei 32 over Siljan og ut Bølevegen helt frem til Menstadbrua mellom Porsgrunn og Skien. Det betyr at alle tre må ut til alle døgnets tider for å salte og brøyte.

- Jeg har allerede vært ute og saltet, sier Kjell Olav nyttårsaften morgen. Selv 18-åringen må regne med å ta sin tørn med brøytebilen. Resten av året går det mest i såkalt tippkjøring i forbindelse med bygging av vei og anlegg.

POLITIKK

- Han er veldig ivrig, sier en stolt pappa. Han forteller at det er en forgubbing i bransjen og at all nyrekruttering er et gode. Selv er ikke 18-åringen fremmed for å ta over familiebedriten en vakker dag.

- Ja, du skal ikke se bort fra det. Jeg syns hvert fall dette er veldig moro, sier 18-åringen. Noe annet han syns er moro er politikk. Ved høstens kommunevalg føk han rett inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

- Det hender vel at vi diskuterer politikk også når det ikke går i lastebilprat, forteller de tre tranportgutta i Høiset-familien.