tirsdag 26. november 2013

Investerer 600 millioner

BYGGER Datalager: Ved industriområdet Svadde i Tinn skal det nå investeres millioner i et nytt datalagringssenter. Foto: Vidar Knai, NTB SCANPIX

Milliardær investerer 600 millioner på datalagring

Mediesky investor bygger datalager på Rjukan. Investeringsrammen er 600 millioner. I dag offentliggjør samferdselsministeren planene.

INVESTOR: Peter T. Smedvig satser stort i Tinn. Foto: NTB Scanpix

Dette er investor Peter Thomas Smedvig:

  • Peter Thomas Smedvig (67) er mannen som står klar med sjekkheftet når et datalagringssenter bygges på Rjukan.
  • Investoren retter blikket sitt mot Telemark fra sin base i London, hvor han styrer familieformuen som er bygd på hermetikk-, rederi- og offshoreindustri.
  • Smedvig er i dag nummer 12 på Kapitals rikingliste med en antatt formue på ni milliarder kroner. 
  • Peter T. Smedvig ledet i flere år boreriggselskapet Smedvig ASA som ble solgt til John Fredriksen og Seadrill i 2006.
  • I dag er formuen plassert i eiendom i Norge og utlandet, samt ulike fond. Smedvig er også såkorninvestor i ulike næringer gjennom selskapet Smedvig Capital, hvor blant annet datalagringsselskapet Green Mountain Data Centre AS er plassert.
  • Han er ikke den som stiller opp i reportasjer til stadighet, og han har ikke svart på Vardens forespørsel om et intervju
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møter i dag pressen i Oslo for å fortelle om utbyggingsplaner for et datalagringssenter på Rjukan.


For noen dager siden ble et næringsbygg revet i industriområdet Svadde noen kilometer øst for Rjukan sentrum. En 4000 kvadratmeter stor tomt klargjøres nå for oppføring av et datalagringssenter.

Etter hva Varden forstår, kan en utbygging igangsettes svært raskt. Tinn kommune, sammen med Rjukan Næringsutvikling AS, har inngått en opsjonsavtale med selskapet Green Mountain Data Centre (GMDC) AS om å selge tomtearealer på Svadde, hvor planen er å bygge en stor datapark.

Milliardær investerer

Det er den norske investoren og mangemilliardæren Peter Thomas Smedvig, bosatt i London, som står bak datalagringsplanene i Telemark. Han har sagt ja til å ta regningen for det første byggetrinnet, og det selv før en avtale med en kunde er signert.

Det har han gjort med stor suksess før, i en nedlagt NATO-bunker i Rogaland. Kort tid etter fikk han storbanken DnB på kroken, som signerte en 21 år lang IT-avtale.

Varden får opplyst at lagringsselskapet starter bygging fordi man har forventninger om en stor kundekontrakt. Selskapet har et kontor i Storbritannia med to ansatte som jobber mot internasjonale selskaper som trenger datalagringsplass som er miljøvennlig.

Hvor mye første byggetrinn koste Smedvigs heleide datalagringsselskap er ukjent, men Varden får opplyst at investeringsrammene er på 600 millioner kroner for et fullskala anlegg i Rjukan.

Ideell lokalisering

– Det er ingen tvil om at satsingen er spennende. Det kan bety mye i form av arbeidsplasser og muligheter for Tinn-samfunnet og Telemark, sier statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet til Varden.

Han ble orientert om planene av Tinn-ordfører Steinar Bergsland for noen dager siden, og spurt om ikke samferdselsministeren kan fronte prosjektet. Statsråden er øverste politisk ansvarlig for bredbåndssatsing og telekommunikasjon i Norge.
– Rjukan har noen naturgitte forutsetninger som gjør at den typen aktivitet er gunstig å legge til Tinn, sier Hoksrud.

Billig ren kraft

Kommunen har stor og stabil tilgang på kraft fra fornybare kilder. Fjellvann kan også brukes til å kjøle ned dataparken som produserer mye varme.

For Rjukan vil investeringene bety sårt tiltrengte arbeidsplasser. I første omgang i forbindelse med byggefasen og senere knyttet til drift av datalagringsparken.

Planer om datalagring på Rjukan har eksistert i flere år og ulike aktører har vært inne i arbeidet. Etter hva Varden forstår var Green Mountain Data Centre i møter med konkurrenten norZetta AS i august i år, men det hele strandet etter et par møter.

I stedet innledet Tinn kommune et samarbeid med Smedvigs selskap, som nå materialiserer seg med dagens annonsering av byggeoppstart for et datalagringssenter på Svadde.

Millionkrav

...

- Millionkrav blir dramatisk

PORSGRUNN: Fremskrittspartiet vil suge ut ytterligere en million kroner fra Filmsentret Charlie. – Et slikt krav vil få dramatiske følger, sier kinosjef Tom Andersen.


Allerede i dag bærer den kommunale kinoen store seddelbunker over i kommunens felles pengebinge. De siste årene har driftsoverskuddet vært på 1,2 millioner kroner som kommer kommunekassa til gode.

Bystyret har vedtatt å skjerpe kravet til driftsoverskudd, til 1,5 millioner fra og med 2015. Dersom Frps krav hadde fått politisk gjennomslag, ville kinoen måtte produsere totalt 2,5 millioner til fellesskapet.
 
400 000 I LEIE
Kinoen betaler 400 000 kroner i leie, men slipper unna såkalte FDV-kostnader, altså utgifter til forvaltning, drift og vedlikehold.

Derfor mener Frp at det kan hentes ut ytterligere en million kroner. Forslaget gikk riktignok på en smell i forrige formannskapsmøte, men partiet vil etter alle solemerker gjøre et nytt framstøt i bystyret 12. desember.

Gruppeleder Kjell Grant Teigen i Frp er ikke spesielt imponert over bidraget, og mener det opplagt må være mer å hente.

– Det handler om å forbedre driften, å ha så gode filmer og et så godt tilbud at inntektene øker. Alle andre virksomheter får pålegg om bedre og mer effektiv drift, sier Teigen.

Frps krav om økt kinoleie kommer midt i en noe trøblete tid for kinobransjen generelt. Filmsentret Charlie er blant de som opplever en svikt i antall besøkende og jobber nå med å hente inn et etterslep på 10 000 besøkende. Selv om november har vært en knallmåned, er det fortsatt mye å gå på.

– Likevel er jeg optimistisk med tanke på å klare budsjettet. Det skyldes at vi jobber kontinuerlig med å bedre driften og å redusere utgiftene. Selv om dette har vært et dårlig kinoår, ser det brukbart ut økonomisk. det er fordi vi har tatt noen grep, sier Tom Andersen.
 
DRAMATISK
– Hva ville blitt konsekvensen av Frps forslag, dersom det fikk gjennomslag?
– Det ville vært veldig dramatisk. Det hadde rett og slett ikke gått å betale en million kroner på toppen av det vi allerede betaler, sier Tom Andersen.

Foreløpig kan han trøste seg med at det ikke er politisk flertall for Teigens forslag.

– Vi er jo blitt vant til forslag fra den kanten, men heldigvis er det ikke politisk flertall for dem.
Frp-topp Teigen vet hva han vil bruke kinopengene til, dersom han skulle greie å øse penger fra kinomørket. Den årlige millionen skal brukes på drift og vedlikehold av kommunens kunstgressbaner.

– Det er det behov for. Mange av banene begynner å bli gamle og slitne, sier Kjell Grant Teigen.
Kinoens budsjett er på rundt 10 millioner kroner. Inntektene kommer i hovedsak fra kioskdriften og billettsalget. De to faktorene hører sammen. Til flere publikumsmagneter som står på plakaten, til flere folk kjøper billett og til større er etterspørselen etter sjokolade, popkorn og andre godsaker.

Jobben tilbake

...
- Jeg er evig takknemlig for alle dem som har støtta meg gjennom dette marerittet, sier Stig Berntsen. Foto: Charlotte Nagell Svendsen

Berntsen fikk jobben tilbake

Oslo kommune og Stig Berntsen inngikk mandag rettsforlik. Porsgrunnsmannen får gå tilbake i stillingen som hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter. To års mareritt er endelig over.


– Jeg er glad for en full seier etter over to års kamp. Samtidig er jeg bitter på arbeidsgiver som har spilt russisk rulett med helsa mi. Jeg skal nå jobbe for å bli arbeidsfør igjen og forutsetter at arbeidsgiver gir meg en helt annen behandling enn den de har utsatt meg for de siste par åra. Jeg er evig takknemlig for alle dem som har støtta meg gjennom dette marerittet. Uten denne støtta hadde dette aldri gått, skriver Berntsen i en kommentar til PD.

I november 2011 ble Berntsen anklaget for overgrep mot to beboere med demens ved Lindeberg omsorgssenter. Saken ble henlagt av politiet, og Helsetilsynet ga ham autorisasjonen tilbake. 

I en rapport fra Kommunerevisjonen, kom det fram at det var store mangler i håndteringen av saken i den innledende fasen. 

Varslingsrutiner ble ikke fulgt, saken var ikke godt nok opplyst, og det var ikke sørget for dokumentasjon av vurderinger og beslutninger. Likevel utestengte arbeidsgiver, Oslo kommune representert ved Sykehjemsetaten, Berntsen fra jobben i over to år. 

Han har i denne perioden vært sykemeldt som følge av belastningen saken har medført.

Full seier

Etter andre runde med rettsmekling, har altså Oslo kommune gjort retrett. I avtalen som ble inngått og offentliggjort i dag, fremkommer det at arbeidsgiver ser at behandlingen av Berntsen i den innledende fasen kunne vært håndtert annerledes. 

Det heter videre at de tar Kommunerevisjonens rapport til etterretning. Berntsen skal nå gradvis forsøke å komme tilbake i full stilling som hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter. Han får i tillegg en økonomisk kompensasjon for uteblitt lønn på 410.000 kroner.

I en pressemelding skriver Roy Pedersen, leder for Berntsens støttekomité og LO Oslo, at komiteen er glad for arbeidsgivers tilbaketog.

– Vi håper at seieren kan sette ei grense for hvor langt en arbeidsgiver kan gå i å trakassere en arbeidstaker på grunnlag av usanne beskyldninger. Dette kan få stor betydning, både for arbeidstakere og faglige tillitsvalgte, avslutter Pedersen.

søndag 24. november 2013

Divaene i Langesund

...
Først var de divaer på scenen. Etterpå ble Langesund Damekor tildelt Bamble kommunes kulturpris for 2013. Foto: Tom Berge Hansen

Kulturprisen tildelt divaene i Langesund

Langesund Damekor ble fredag kveld tildelt Bamble kommunes kulturpris 2013. Det skjedde like etter avslutningen på forestillingen «Diva med Cava» på Sentrum kulturscene foran en fullsatt sal.
Publisert 23.11.2013 kl 10:17 Oppdatert 23.11.2013 kl 10:21

... 
 
? Damekoret skaper positiv galskap som vi vil ha mer av i Bamble, sa lederen av Bamble kommunes stipend- og priskomite, Knut Magnus til Langesund Damekor Foto: Tom Berge Hansen
 
...
 
Damekoret synger og sketsjer om både Storgata, Stathelle og alle mulige forunderligheter og rariteter i lokalsamfunnet og livet forøvrig. Lørdag spiller de sine to siste forestillinger av årets jubileumsshow «Diva med Cava». Foto: Tom Berge Hansen
 
 Knut Magnus som er leder av Stipend- og priskomiteen kom overraskende opp på scenen med blomster, tale og kulturprisen som er på 10.000 kroner, et diplom og et kunsttrykk som han overrakte til damekorets leder Ingrd Verpe N– Priskomiteen hadde møte torsdag, og det ble enstemmig vedtatt at årets kulturpris skulle gå til Langesund Damekor. 
 
Dere setter farge på Bamble og er en betydelig aktør i Bambles kulturliv, sa Knut Magnus.Han viste til at Langesund Damekor har arrangert cabaretforestillinger annet hvert år siden 1988. Koret står også bak den forholdsvis nystartede 
 
Langesund Revyfestival. I tillegg arrangerer damene kirkekonserter og andre konserter og er med dette en aktiv kulturaktør i Bamble.

I år feirer Langesund Damekor med sine 65 medlemmer sitt 30 års jubileum og har vært særdeles aktive med mange ulike arrangementer.
 
Positiv galskap
Fredagens showforestilling var nummer fire i rekken på seks. Lørdag spilles det to forestillinger før kulturhuset ryddes for damenes elleville jubelhøst søndag.

– Dere skaper positiv galskap som vi vil ha mer av i Bamble, sa Knut Magnus til stor applaus fra salen.

Knut Magnus viste til at Bamble kommunes folketall har gått nedover de siste årene. Men med aktive kulturaktiviteter kan Bamble kommune øke sin attraktivitet for å få flere unge barnefamilier til å flytte til kommunen.

– Dere har gitt oss en fantastisk forestilling i kveld. Dere blir bare bedre og bedre, sa Knut Magnus da han overrakte blomster, diplom og kunstverk til en rørt korleder Ingrid Verpe Nilsen. Både damene på scenen og publikum i salen applauderte begeistret.

Innbruddstyver

...
Foto: Anne-Lise Surtevju

Innbruddstyver ødela for flere hundre tusen

PORSGRUNN: I stil som hentet ut fra filmen Mission Impossible har innbruddstyver i natt tatt seg inn i dagligvareforretningen Langangen mat i Porsgrunn. Tyvene har ødelagt for store summer.
Per Boseth Johansen
Per Boseth Johansen Profil E-post
Publisert 24.11.2013 kl 11:42 Oppdatert 24.11.2013 kl 14:05

...
 
Foto: Anne-Lise Surtevju
 
...
 
Foto: Anne-Lise Surtevju
 
...
 
Foto: Anne-Lise Surtevju

- Vi har hatt innbrudd ja og noe så voldsomt, sier en oppgitt Oddbjørn Lia i Langangen mat.
Eieren av den lokale matbutikken forteller at butikken ikke så ut da han og de andre ansatte kom på jobb søndag morgen.

- Vi vasset i takplater og ølbokser. Dette er en av de få forretningene i området som holder åpent på søndager og det ble en travel jobb med å strigle lokalet til åpning.
- Vi er fem ekstra på jobb nå for å rydde opp, sier kjøpmannen.
 
HULL I TAKET
Tyvene tok seg inn i butikken ved å lage flere hull i taket. Deretter har de forsynt seg grovt av varelageret.

- Det er nok likevel ødeleggelsene som er det verste sier, Lia. Han annslår at det kan koste flere hundre tusen kroner å reparere alt.
I løpet av natten hadde tyvene først laget en hull for å komme seg inn i lageret for øl og minneralvann.

Inne i butikken er rommene delt opp med ståldører som det er vanskelig å komme seg gjennom.
 
TOK ALL TOBAKKEN
Derfor laget de laget flere hull i taket før de valgte seg et strategisk sted for å hente ut andre varer.

- Alt av tobakk og snus er borte, barbersaker, parfyme og kosmetikk, vekslepenger fra tre kasser, klær og masse sjokolade.

- Vi har rett og slett ikke oversikt over alt som er tatt enda, men de har forsynt seg godt, sier Lia.
 
SPERRER UTENFOR BUTIKKEN
Butikken har ikke vært plaget med innbrudd tidligere. Tre tonn store kampesteiner gjør det umulig å komme frem til butikken med bil om nettene.

- Vi har hatt ett innbrudd siden åpningen og det kan ikke sies å være veldig mye, sier Lia.
Han forteller at innbruddstyvene har brukt handlevogner til å trille varene de 70 meterne bort til en ventende bil, sier Lia.

Søndag formiddag var politiet på stedet og de skal ha sikret seg gode DNA-spor fra åstedet. Tyvene har blant annet satt seg ned i butikkens cafehjørne for å varme seg. Det er tydelig at de har brukt god tid på innbruddet.
 
MISTENKELIGE KUNDER
Lia forteller at det var noen mistenkelige kvinner inne i butikken lørdag ettermiddag for å ta ut penger uten bankkkort. Han mistenker at disse kundene kan ha noe med innbruddet å gjøre. 

Det er også observert en hvit varebil på stedet i løpet av natten.

Korset


Likestillings- og diskrimineringsombud Sunnia Ørstavik ber i første omgang NRK redegjøre for om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere. Foto: NTB scanpix

Likestillingsombudet krever svar om kors fra NRK

Likestillingsombudet ønsker en redegjørelse for NRKs reglement om religiøse symboler for nyhetsopplesere.
Likestillingsombudet har sendt et brev til NRK hvor de krever en redegjørelse om saken. Fristen NRK har fått til å svare er 3. desember. Ombudet sier de kan komme til å ta opp saken juridisk, skriver Dagen.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagen før svaret foreligger fra NRK.
De ber i første omgang om en tilbakemelding fra NRK om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere.

Les også: NRK-journalist ble bedt om ikke å bruke kors på TV

Dersom det ikke er aktuelt å endre regelen, ber vi om en redegjørelse fra NRK for hvorfor nyhetsopplesere i kanalen ikke kan bruke religiøse symboler under sending, heter det.

Ombudet gjør oppmerksom på at det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor de vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.

Debatt i kringkastingsrådet

Kringkastingsrådet har ikke fått inn noen formell klage på saken. Men til avisen Dagen sier rådsleder May-Helen Molvær Grimstad at hun vil ta opp saken på prinsipielt grunnlag.

Ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK har de særskilte krav til nøytral fremtreden for nyhetsprogramledere. Derfor har de en praksis som ikke tillater noen politiske eller religiøse symboler.

Blant symbolene som ikke er tillatt er for eksempel kors, halvmåne, hijab, turban, kalott, palestinaskjerf, hodeskaller, symboler for interesseorganisasjoner, politiske partier, fotballag eller andre idrettslag og andre lands flagg. Det norske flagget er kun tillatt 17. mai.

tirsdag 19. november 2013

Breviksbrua

...
Foto: Arild Hansen

Godtar arbeid på Breviksbrua

PORSGRUNN: Riksantikvaren gir dispensasjon for Breviksbrua (bildet). Et tiltak har «vesentlig samfunnsmessig verdi».
Publisert 19.11.2013 kl 21:19 Oppdatert 19.11.2013 kl 21:19


Det dreier seg naturligvis om vedlikeholdsarbeidene som har vært omtalt i det siste.
Riksantikvarens syn kommer fram i et brev til Statens vegvesen. Breviksbrua ble fredet i 2008.
 
HOPPESIKKERT
Utgangspunktet for saken er søknaden om dispensasjon vegvesenet sendte Riksantikvaren i oktober. 

Det gjaldt tre utbedrings- og sikkerhetstiltak:
 1. Utskifting av rekkverk og montering av hoppesikkert rekkverk.
2. Utskiftning av belysning.
3. Utskifting av hengestenger.
 
Vedtaket er enkelt og greit:
I medhold til kulturminneloven §15a innvilges omsøkte tiltak til Brevik bru.

Loven går på dispensasjon, og her heter det at myndighetene i «særlig tilfelle» kan gjøre unntak hvis det ikke fører til «vesentlig inngrep i det fredede kulturminnet».

I sin begrunnelse er Riksantikvaren opptatt av «person- og trafikksikkerheten på brua, samt å sikre et godt framtidig vedlikehold av bruas konstruksjon».

Opprinnelig ble det meldt om at Breviksbrua skulle være stengt fra våren 2014 og ut 2015.

Men Vegdirektoratet sa etter hvert ja til at biltrafikken kunne gå i et løp i den nevnte perioden, det vil si at en kjørebane på 3,5 meter vil kunne benyttes, i en retning. De

Down Town

...
Foto: SEKTOR / PLACEBO EFFECTS

Slik vil de utvikle Down Town

PORSGRUNN: Sektor Eiendom har lagt frem sine ønsker for utvikling av Down Town og nedre bydel. Nå gjenstår konkretiseringen. Blant annet den omstridte torgløsningen på Franklintorget.
Edle Eidbo-Hansen E-post
Publisert 19.11.2013 kl 17:47 Oppdatert 19.11.2013 kl 20:43

Nye Down Town


Det var en begeistret og blendet forsamling av politikere som fikk se og høre om planene i bystyresalen i dag. Dette har de ventet lenge på. Allerede i 2008 ble det presentert nye spennende planer for området. Riktignok fra en annen aktør, men det er disse Sektor Eiendom, som ny eier av Down Town, nå har foredlet og videreutviklet med deres ideer og tanker for kjøpesenter og sentrumsutvikling.

- Vi er stolte og glade over å kunne presentere dette. Vi skal skape en bedre flyt og et sterkere handelssentrum i område, sier prosjektleder Kathrine Nyhus.
 
SYNERGIER
Synergier, sammenkoblinger, og «mer enn bare handel» er gjennomgangsord når planene presenteres. Down Town skal bli noe mer enn bare et ennå større kjøpesenter.
Fasaden mot elva skal dyrkes. og åpnes for utservering og utelukkende myke trafikanter.
- Litt som Aker Brygge, på en måte, sier Nyhus.
 
SE BILDENE: Nye Down Town
Og kontakten med museene skal styrkes. Blir skissene en realitet vil Down Town ligge nærmest vegg i vegg med sjøfartsmuseet, adskilt av en flott liten kanal. Noe lignende det man kan se på Bratsberg brygge.

- Vi er veldig fornøyd med den kontakten vi legger opp til mellom museene. Det er en av mange kvaliteter i området som vi vil dyrke videre, sier Nyhus.
Og om noen skulle være i tvil. Den gamle verkstedhallen som er en del av Down Town skal få fortsette å leve.

- Vern og utvikling er viktig for oss. Vi mener bygget er av stor historisk verdi og gir en viktig identitet til hele området, presiserer Nyhus.
 
RYDDER OPP
Flere svakheter ved dagens Down Town er i forbindelse med prosjektet blitt kartlagt. Går alt etter planen vil det bli et så godt som nytt senter som etableres, og alle «bakgårder» og skyggesider skal lukes bort. Operahuset, som utviklerne kaller det, skal også få en mer synlig plass. Huset er det flotte teglsteinsbygget hvor Anders Vangen tidligere hadde kontor og hvor flere av hans tidligere elever nå har startet operaskole. På tegningene har de også satt opp en statue av Anders Vangen på sokkel midt på Franklintorget.

- Vi synes det var en fin gest til en mann som har betydd mye for kulturlivet i byen, sier Nyhus, som selv er porsgrunnsjente.
 
HVA MED TRAFIKKEN?
Så hva er det egentlig nå som kan stikke kjepper i hjula for det utvilsomt er et svært spennende prosjektet for Porsgrunn. Utfordringen som peker seg ut i første runde er Franklintorget, og løsningen med såkalt Shared Space, med myke og harde trafikanter i fri flyt. Riktignok var det en overraskende samstemt samling av folkevalgte som virket overbevist over løsningen.

Kun By og nærmiljøpartiets Sverre Siljan stilte spørsmål ved hvordan trafikkflyten egentlig ville bli. Foreløpig er det nemlig bare lagt opp til én innkjøring til Down Town. Via det samme torget.

- Det ligger i kortene her at skal dette fungere godt må vi få gjennomkjøringstrafikken ned. Da er det et også et spørsmål om vi kanskje bør ha et tilsvarende kryss på andre siden, ved PP, sier Einar Barosen, som har vært kommunens mann på planarbeidet i en årrekke.

- Det som er helt sikkert er at det i hvert fall må en omregulering til, om vi skal gå for det, sier han.

Grønn tur

...
Ida Sofie Jensen, Julian Adler Hansen, Isabell Pedersen og Sebastian Kemp Jacobsen var de aller første som fant en Grønne turer-post i Bamble tirsdag. Foto: Tom B. Hansen

Først ute på Grønn tur

En 5. klasse fra Langesund barneskole gikk tirsdag historiens første Grønne tur i Bamble. De var pionerer i OK Skeidis nye folkehelsesatsing.
Publisert 19.11.2013 kl 18:20 Oppdatert 19.11.2013 kl 18:20


– Se der er den første posten. La oss se hva som står på den, var det unisone ropet fra de fire i den første gruppa som fant post 60 i Røsskleiva.
Det var tydelig at de satt pris på å komme seg ut av klasserommet og inn i skogen, og spenningen ved å lete etter postene satt de også tydelig pris på.

Lavterskel

Prosjekt Grønne Turer er Norsk Orienterings store satsing for tida. De har fått en million kroner fra Helsedirektoratet. Norsk Orientering vil vise at turorientering er en motiverende måte å drive fysisk aktivitet på. De vil vise at turorientering er en god folkehelseaktivitet.

– Dette skal være et lavterskeltilbud om turorientering, der det ikke kreves forhåndskunnskaper i det hele tatt, forteller Kjell Kjær fra OK Skeidi.

Tre løyper

Den nye løypa i Røsskleiva, der det er satt opp 10 faste poster, er den første av tre løyper som skal settes opp i denne omgang.

– De to andre skal sette opp på Stathelle og i Langesund. Begge de løypene skal være universelt utformet, og passe for rullestolbrukere og folk med andre funksjonshemninger, forteller Ola Aas.

Sverre Paulsen fra orienteringsklubben forteller at de legger ut kart på servicetorget i rådhuset og i Skjærgårdshallen i første omgang. Det er en kode på hver post, som skal noteres på kartet underveis. Ved å registrere kodene på nettet er man med i trekningen av premier etter hvert.

torsdag 14. november 2013

Stormsenter

Stormsenter på vei mot kystnorge

Uvær (Foto: yr.no/kart)
TO EKSTREME VÆRSITUASJONER: Lavtrykket kan gi ekstreme nedbørsmengder fra Sogn og Fjordane til Mo i Rana, mens vinden blir sterkest i Nord-Norge.
Foto: yr.no/kart

Meteorologisk institutt øker overvåkingen av et stormsenter som treffer området fra Sogn og Fjordane til Øst-Finnmark. Det kan utvikle seg til et ekstremvær.
Kun noen dager etter høstens sterkeste storm på Vestlandet, er det neste store lavtrykket på vei mot kysten.

Meteorologene følger nå kontinuerlig med på uværet som kan gi ekstreme værfohold.
Nord-Norge er utsatt for den sterkeste vinden, mens de største nedbørsmengdene ventes i områdene fra Sogn og Fjordane til Sør-Salten. 

To uvær (Foto: Meteorologisk institutt)
TO EKSTREME SITUASJONER: Mest nedbør i sør, og sterkest vind i nord.
Foto: Meteorologisk institutt

Vurderer ekstremværvarsel

Uværet er torsdag forsatt i fase a, som betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er altså ikke det samme som et ekstremværvarsel.
Blir uværet så stort i omfang og styrke at det tilsvarer kriteriene for ekstremvær, vil meteorologene sende ut fase b, og uværet får navn.

– Grunnen til at vi ikke tar en avgjørelse i dag på om vi sender ut fase b eller ikke er at det er mye usikkerhet i prosene der lavtrykket ligger nå. For øyeblikket ligger lavtrykket sørøst for Grønland som er stort og massivt med mye is, og akkurat i dette området er ikke alle prognosene til å stole på. Vi vil altså ha lavtrykket vekk fra Grønland før vi avgjør om vi sender ut ekstremværvarsel eller ikke, forklarer Unni Thomsen ved Vervarslinga for Nord-Norge torsdag formiddag til yr.no.


I løpet av fredag vil folk få beskjed om Meteorologisk institutt sender ut ekstremvær fase b eller om fase a trekkes tilbake.
Vær (Foto: Meteorologisk institutt)
STORM: Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark får den sterkeste vinden. Prognosen er fra torsdag formiddag.
Foto: Meteorologisk institutt

Full til sterk storm

Når folk tar helg på fredag vil mange merke vindøkningen langs store deler av kystnorge.
– Det blir sørlig full storm langs kysten helt fra Møre og Romsdal til Øst-Finnmark, sier meteorolog Ine Therese Pedersen ved Vervarslinga for Nord-Norge
Men når vinden dreier på vestlig kan det bli skumlere, for da kan det bli storm innover land. Det er Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark overvåker med tanke på vinden, understreker meteorologen.

Beuforts vindskala

0) Stille: 0-0,2 m/s
1) Flau vind: 0,3-1,5 m/s
2) Svak vind: 1,6-3,3 m/s
3) Lett bris: 3,4-5,4 m/s
4) Laber bris: 5,5-7,9 m/s
5) Frisk bris: 8,0-10,7 m/s
6) Liten kuling: 10,8-13,8 m/s
7) Stiv kuling: 13,9-17,1 m/s
8) Sterk kuling: 17,2-20,7 m/s
9) Liten storm: 20,8-24,4
10) Full storm: 24,5-28,4
11) Sterk storm: 28,5-32,6
12) Orkan: 32,7 >
Mer om Beufortskalaen

Kraftige vindkast

Meteorologene advarer mot sørvestlig og senere vestlig full til sterk storm i Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark fredag kveld og natt til lørdag.
I så sterk vind kan trær bli røsket fra opp fra roten, det kan bli store skader på hus og bølgene er høye og lange med overhengte kammer.
– Lokalt kan det bli kraftige vindkast, og det er ofte de som tar skikkelig tak og gjør store ødeleggelser. Selv om man fjerner løse gjenstanden vil så sterk vind alltid gjøre skader. I slikt vær blir ofte broer og ferjer stengt så folk bør ikke planlegge øyturer denne helgen, advarer meteorologen.
Nedbør (Foto: Meteorologisk institutt)
VÅTT: I området fra Sogn og Fjordane til Mo i Rana blir det store nedbørsmengder.
Foto: Meteorologisk institutt

Store nedbørsmengder

Lenger sørover er det nedbøren som kan bli ekstrem, helt fra Sogn og Fjordane til Mo i Rana i Nordland. Saltfjellet og Sør-Salten ser ut til å slippe unna det verste.
– Fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag kan det lokalt komme 60–100 millimeter regn i løpet av en periode på 12–18 timer. Men prognosene er fortsatt usikre, sier Pedersen.

Varsler ekstremvær i fire faser

1. Fase A: Melding om økt overvåking før mulig ekstremvær.
Betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær. Meldingen kan fortsatt trekkes tilbake.
2. Fase B: Det blir ekstremvær

Meteorologen har avgjort at det blir ekstremvær og uværet får navn. Varselet er mer detaljert enn fase A og oppdatering skjer minst hver sjette time.
3. Fase C: Uværet pågår.
Meteorologen sender varsel så ofte som situasjonen tilsier, men uansett minst hver sjette time.
4. Fase D: Uværet over. Opprydding og reparasjoner pågår.
Det sendes varsel når ekstremværet er over. Varselet skal informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner, og oppsummere uværet som ha vært.

Oversikt over lavtrykk (Foto: Meteorologisk institutt)



LAVTRYKKET SOM OVERVÅKES: Første lavtrykk passerer Nord-Norge uten store konsekvenser. Nedbøren skyldes en bølge som følger etter lavtrykket som blir overvåket.
Foto: Meteoro

Mulig ekstremvær


Snøvær på fylkesvei 33 i Etnedal i Oppland nylig. Det ser imidlertid ut til at det virkelig vinterværet lar vente på seg i Sør-Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Mulig ekstremvær – men vinteren lar vente på seg

Fredag til lørdag ventes mulig ekstremvær flere steder. Fra nord i Nordland til Finnmark varsles sterk storm, mens det er ventet ekstreme nedbørsmengder fra Sør-Salten til Sogn og Fjordane.

Samtidig ser det ut til at det virkelige vinterværet foreløpig uteblir, iallfall i Sør-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om mulig ekstremvær, noe som blant annet innebærer at situasjonen er under økt overvåking. Folk bes samtidig følge med på TV, radio eller nett for nye meldinger om været.

Det er et lavtrykk som natt til lørdag passerer utenfor kysten av Nord-Norge som gir det dårlige været.

– Dette gir sterk vind fra nordlige Nordland til Finnmark, med lokalt kraftige vindkast inn over land. I tillegg ventes store nedbørsmengder i form av regn fra Sogn og Fjordene til og med Helgeland, lyder varselet.

Lengst i nord ventes sørvestlig og senere vestlig full til sterk storm på 25-30 meter per sekund, lokalt med kraftige vindkast.

For områdene sørover ventes store nedbørsmengder fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag. Det dreier seg om så mye som 60 til 100 millimeter nedbør i løpet av 12 til 18 timer.

Landets største


FORNØYD: Butikksjef Espen Hagen er storfornøyd med oppmøtet av kunder på åpningen av landets største sportsbutikk. (FOTO: CORNELIA)
Viser bilde 1 av 5 bilder
Neste bildeForrige bilde

Landets største sportsbutikk har åpnet

Klokken 10.00 i dag åpnet Norges største sportvarehus i Porsgrunn. Butikksjef Espen Hagen er storfornøyd med alle rede lange køer i kassene.


 – Det var stappfull utenfor med kø lenge før vi åpnet og det er helt fullt med biler på parkeringsplassen, sier butikksjef Espen Hagen storfornøyd.


I dag sto mange forventningsfulle kunder utenfor den nye sportsbutikken i BEHA-kvartalet i Porsgrunn. Klokken 10.00 åpnet endelig varehuset som skal være det største i hele Norge. Butikken er utvidet fra 3000 kvadratmeter til 6000 kvadratmeter og er over to etasjer, med kafé i andre etasje.

– Vi har gjort aboslutt alt selv, både bygging og innredning. Det har vært hektisk med lange dager, men vi har fått det til, sier Hagen.

– Helt unik

Den enorme sportsbutikken er en privat bedrift som blir drevet av lokale eiere. Mot nyåpningen skal alt av som er av jobb og planlegging blitt gjort av de ansatte og eierene selv. Dermed lover de et unikt preg på butikken og merkevarer til gunstige priser for kundene.
– Det er ingenting i landet som ligner på vår butikk. Den er helt unik, skryter butikksjef Espen Hagen og som alle butikksjefer påstår han at de skal være ekstra billig, ekstra gode på service.

Topp for kundene

I 15 år har G-Sport hatt tilhold i BEHA-kvartalet, og like lenge har Hagen vært butikksjef.
– Du tror ikke dere er i overkant ambisiøse når dere satser så sterkt i Porsgrunn?
– Som kunde hadde jeg vært superfornøyd, og både for befolkningen og kommunen er det topp å få Norges største sportsbutikk her, sier han.
– Hva med XXL på Alnabru i Oslo. Er du sikker på at den ikke er større?
– Ja. Den er på rundt 4.500 kvadratmeter, svarer han kjapt.

Satsing på sykkel

Hagen kan avsløre så mye at hele andre etasje blir satt av til klær.
– Det selger vi veldig mye av, folk er veldige til å trene her i byen, sier han.
Nesten 50 prosent av omsetningen er klær. Med ny og større butikk har G-Sport tatt inn en del nye produkter. Blant annet en større satsing på friluftsliv og sykkel.
– Vi har utvidet sykkelverkstedet, og satser enda mer på den biten, lover han til alle sykkelfrelste.

Mange konkurrenter

Konkurransen om kundene blir stor, men den konkurransen frykter ikke Hagen.
– Det blir MX Sport på Myren, Stathelle og Porselensfabrikken, svarer Hagen på spørsmål om hvilke butikker som blir de største konkurrentene.
– G-MAX også til en viss grad, men vi er jo i samme familie.
Det er bare et år siden Hagen utvidet sist. Da overtok han flaten Europris hadde før de la ned. Litt etter la også Skeidar ned driften i BEHA-kvartalet.
– At ikke andre har fått det til her borte er en gåte. Vi er veldig fornøyde med plasseringen, avslutter Hagen.

Børsen

...
Seadrill-aksjen var opp 1,4 prosent torsdag formiddag. Foto: Seadrill/ANB/Arkiv

Børsen gjorde et byks

Hovedindeksen spratt opp nesten 1 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag.
Publisert 14.11.2013 kl 10:02 Oppdatert 14.11.2013 kl 10:16
Den flatet raskt ut, og etter en halvtimes handel lå indeksen på 539,82 poeng, en oppgang på 0,9 prosent.

Av de 53 selskapene på indeksen, var det bare to som startet dagen med kursfall: Gjensidige (-0,3 prosent) og Veidekke (-2 prosent). Blant de mest omsatte aksjene var det derimot bare oppgang å spore.

DNO International var vinneren blant de største, med en kursvekst på 3,1 prosent. Også Seadrill (+1,4 prosent), Telenor (+1,2 prosent) og Marine Harvest (+1 prosent) bidro med vekst over gjennomsnittet.
Oljeprisen lå torsdag formiddag en kvart dollar høyere enn kvelden før. Nordsjøolje koster 107,23 dollar fatet, mens amerikansk lettolje omsettes for 93,80 dollar.

De toneangivende børsene i resten av Europa hadde også en god start på dagen. I Frankfurt er DAX-indeksen opp 0,9 prosent, mens Londons FTSE 100 stiger med 1 prosent. Vinneren er CAC 40 i Paris, som er opp 1,2 prosent. (ANB-NTB)

REC

...
REC-boet mer om kutt i eiendomsskatten. Foto: Arkivfoto

Vil betale mindre skatt

Konkursboet etter REC Wafer AS i Porsgrunn vil ha satt ned eiendomsskatten og har bedt kommunen om ny takst.
Publisert 13.11.2013 kl 18:21 Oppdatert 13.11.2013 kl 18:21



Et dokument i saken er unntatt offentlighet av Porsgrunn kommune, men av postjournalen går det fram at kommunen har engasjert advokatfirmaet Frøstrup Løitegaard til å håndtere saken juridisk. 

REC betaler drøyt fire millioner kroner i året i eiendomsskatt til Porsgrunn kommune. Summen er basert på en takseringsmetode for bygg og innhold.

Nå er REC konkurs og maskinene fjernet. Dermed foreligger et annet grunnlag for taksering av RECs gamle bygninger og utstyr.

Advokatfirmaet Frøstrup Løitegaard har tidligere kjørt flere saker for Porsgrunn kommune der det har vært tvist om eiendomsskatt.

Skattetakstnemnda i Porsgrunn hadde møte onsdag der spørsmål

Soul Teens

...
Ffv.: Ingvill Hågensen, Camilla Fagermo, Katharina Schick og Oda Emilie Øystese. 2. rekke fv.: Silje Fugletveit, Natalie Bjerke Roland, Lone Gundersen og Ingeborg Anette Moen. Bfv.: Nora Kristine Lyngmyr Paulsen, Miriam Trovi og Joanne Mari Lelle. Her før de finpusser på musikalen de framfører i Langesund kirke tirsdag. Foto: Tom B. Hansen

Soul Teens med sin første musikal

Grenland Soul Teens er klare med sin første musikal noen gang. Og de 12 sangglade ungdommene kjører sin egen prosess fram mot forestillingen.
Publisert 13.11.2013 kl 15:53 Oppdatert 13.11.2013 kl 15:53

Jentene i Grenland Soul Children vokser til, og dermed oppstår Soul Teens. Med alderen kommer også lysten på større utfordringer, og det er det naturligvis rom for. Og i Langesund kirke er Grenland Soul Teens første musikal noen gang i ferd med å se dagens lys.
– Her jobbes det knallhardt for å komme i mål. Søndag har vi generalprøve, og tirsdag braker det løs med musikal her i Langesund kirke, forteller dirigent og primus motor Inger Lise Øystese.

Victory

Musikalen har det klingende navnet Victory. Hvilken seier ungdommene har i tankene med denne tittelen vet vi ikke helt, men musikalen handler om alle de utfordringene en ungdom møter i sin oppvekst, og faktisk også de store spørsmålene vi alle møter i livet.
– Det er klart det er det musikalske som fortsatt er i sentrum, men her binder ungdommene forestillingen sammen med monologer og verbale innslag. For oss er dette en helt ny erfaring, og vi merker jo at det krever noe helt annet enn å forberede oss til en vanlig konsert, sier Øystese.

Selvskrevet

Det er langt på vei ungdommene selv som styrer prosessen med musikalen.
– Det er jo sånn når de vokser til. De tar ansvar selv på en helt annen måte. Og når det gjelder hvilke sanger som skal med i musikalen, og de verbale tingene som blir framført, så har jentene langt på vei gjort dette selv, forteller dirigenten.
Hun legger til at de har fått et grunnmanus fra Acta, barne- og ungdomsorganisasjonen i Den norske kirke.
– Men jentene har trukket fra og lagt til slik at det har blitt deres egen forestilling, sier Øystese.

Topp musikk

Hun forteller også at de bruker singback til hele forestillingen, som er spilt inn av meget dyktige musikere.
– Det er virkelig flott musikk hele veien til denne musikalen, og jentene får all den støtten de trenger fra musikken. Og det fortjener de, smiler hun.

Satser

Koret satser også på veldig proff teknikk til forestillingen. De har blant annet gått til innkjøp av 12 trådløse mikrofonsett, slik at hver og en av jentene når ut til alle som finner veien til kirka tirsdag kveld.
Mens PD var til stede under øvelsen tirsdag ettermiddag, kom også beskjeden om at alt som har med lys å gjøre var i boks, og at det skulle designes i løpet av kort tid. Det betyr med andre ord at under søndagens generalprøve vil alt være veldig til stede i Langesund kirke. Men fremdeles gjenstår det timer med øvelser for musikaljentene.

Mye koreografi

Det er nemlig veldig mye dans og bevegelser i denne musikalen.
– Det er veldig mye øvelse som skal til for å kunne framføre sanger med bevegelser til, og jentene jobber meget godt, roser Inger Lise Øystese.

tirsdag 5. november 2013

Kamp mot bypakka

...
Tommy Ballestad og Eirik Snarud hentet mandag morgen inn brosjyrer fra «stemmeurnen» som står ved Rema 1000 på Herøya. - Kassa var full, og måtte tømmes, sier Snarud. Foto: Haakon Wærstad

Fortsetter kampen mot bypakka

Bommotstanderne er overveldet over responsen på oppfordringen om å levere inn informasjonsbrosjyren om Bypakke Grenland. – Dette inspirerer til å fortsette kampen, sier Eirik Snarud.
Publisert 04.11.2013 kl 17:05 Oppdatert 04.11.2013 kl 17:05
– Politikerne har sagt sitt, dette er muligheten for folk i Grenland til å si hva de mener. Nå skal de få folkeavstemningen sin, sier Snarud til PD.
I forbindelse med at Fylkeskommunen har utgitt en informasjonsbrosjyre om Bypakke Grenland, oppfordrer bomaksjonistene folk til å legge brosjyrene i «stemmeurner» som er plassert ut ved flere forretninger i Grenland.

Mange tilbakemeldinger

– Vi får veldig mange tilbakemeldinger. Folk kommer med tips og råd og hjelpe oss å bygge videre på dette, og deler bud-skapet, sier Snarud.
Han får også henvendelser fra mange som fortsatt ikke har fått informasjonsbrosjyren i sin postkasse.
– Noen steder kan det være flere boenheter i ett hus, og der har de bare vært i én postkasse, og på ett strekk i Skien hadde ikke noen fått brosjyre, sier Snarud.
Han sier det er fullt mulig å si sin mening selv om man ikke har fått brosjyren.
– Da kan man skrive «nei, takk» på en lapp, og legge i en av kassene.

Bra respons til nå

Mandag morgen kjørte Eirik Snarud og Tommy Ballestad rundt for å tømme kasser som var i ferd med å fylles opp.
– Nå skal folk få anledning til å lese brosjyren først før de eventuelt velger å levere den tilbake, men til å være mandag morgen er resultatet bra, sier Snarud.

Blir stående

Han sier «stemmeurnene» blir stående ved forretninger og kjøpesentre i flere dager, og at det blir god anledning til å si sin mening.
– De blir stående fram til neste lørdag, og det er viktig at folk stiller opp, og ikke bare regner med at naboen ordner saken. Folk må stille opp selv også, sier Snarud.

Inspirasjon

Både Eirik Snarud og Tommy Ballestad sier oppslutningen om aksjonen inspirerer dem til å fortsette kampen mot bypakka.
– Det gjør den. Når det i en periode har vært stille rundt oss, så er det fordi vi har planlagt denne aksjonen, og er involvert i noen arbeidsgrupper som prøver å lage alternativer eller gjøre forandringer i bypakka, sier Snarud.

Planlegger ny aksjon

Ballestad avslører at neste aksjon er knyttet til de innsamlede brosjyrene.
– Vi er i tenkeboksen der, og har noen ideer. Nøyaktig hva det blir har vi ikke bestemt oss for ennå, sier Ballestad.
De er imidlertid åpne for innspill fra publikum.
– Er det noen som har noen kreative forslag er det bare å kontakte oss, sier Snarud.

mandag 4. november 2013

Glitrende Breviksrevy

...
Jentene i Breviksrevyen bejubler kvinners stemmerett og er like elegante og velklingende som damene på scenen i Broadway. Foto: Vivi Sævik

Glitrende Breviksrevy

Når hele ensemblet i Breviksrevyen entrer scenen der herrene er elegant ikledd kjole og hvitt og flosshatt, og damene i sølvglitrende, lange kjoler, da er det umiddelbart fest. Breviksrevyen leverer en forrykende 25 års jubileumsforestilling med sang, snert og skarpt blikk.
Publisert 01.11.2013 kl 14:47 Oppdatert 02.11.2013 kl 08:07

...
 
Ole Ødegaard og Per Henrik Rydning har stått på scenen i imponerende 25 oppføringer med Breviksrevyen. Applaus. Foto: Vivi Sævik
 
...
 
Siri Lundsholt fremstiller sokneprest Hege M. Andal som har senket dørterskelen inn til Brevik kirke så mye at noen synes det kan bli for mye av det folkelige. Men Brevik kirke får sin hyllest. Foto: Vivi Sævik
 
...
 
Nykommeren Per Ludvig Pellik Gusfre markerer seg godt i Breviksrevyen i flere roller, som blant annet som storsjarmør og dansekavaler for dameneute på byen. Foto: Vivi Sævik
 
...
 
Breviksrevyen har 16 skuespillere på scenen, og de leverer en glitrende jubileumsrevy. Foto: Vivi Sævik
 

Umiddelbart ser man koreograf Tine Fossmos grep i åpningsnummeret. Skuespillerne glitrer på scenen. Tonen er satt.

Det er slett ikke verst at seniorene i Breviksrevyen bare er i 50-årene og still going. Det var nemlig Per Henrik Rydning og Ole Ødegaard som fortsatte ballet etter åpningsnummeret.

– Noen ganger sitter det som et skudd, mens andre ganger går det rett i dass, sang de to herrene.
Og det må hermed iles til og sies at det denne gang satt det som et skudd med et fyrverkeri av en jubileumsrevy. «Åra har gått, revy har bestått, 25 år med Breviksrevyen», synger Ole og Per Henrik, og de to har vært der hver eneste gang gang, og de leverer så det holder hver gang også. De er vi glad i.
 
Til besvær
Rett over på selvironi og harselering med hvordan man kjøper revybilletter på Billettservice. Siri Lundsholt og Paul Nicolai Knudsen laget gjenkjennende humring i salen, for fomling med billlettkjøp på telefon og nett er velkjent hos mange.

Ny i Breviksrevyen i år er Per Ludvig Pellik Gusfre fra Langesund som vender hjem til sin barndomsby for å snuse på revylivet der. Og Pellik markerer seg både som aktiv, humørfylt skuespiller i mange roller, og som en styrke for sangen i revyen.

Festlig er han som ungkar på by`n, flørtende som dansekavaler med damene.
Sammen med lillebror Robert Gusfre i mimresangen «Lyden av Brevik», fører brødrene an i et mimrende sangnummer om alt som en gang var Brevik. Hele ensemblet blir med, og dette nummeret er spesielt lekkert også scenemessig med lyssettingen og korsangen og suggererende og fengende musikk.

Det må forøvrig sies at Robert Gusfre har Breviksrevyens vakreste og varmeste stemme.
 
Siri de luxe
Forestillingen griper gudskjelov tak i aktuelle saker. Siri Lundsholt er revskuespiller de luxe, med hele fjeset og hele kroppen, blant annet som irriterende pliktoppfyllende parkeringsvakt i Porsgrunn by, og som sokneprest Hege M. Andal i Brevik menighet, blant annet.

Årets hyllest i Breviksrevyen går til Brevik kirke som feirer sitt 50-årsjubileum i år. Dette er nummeret for de lokalkjente.

De som har oppfattet hvordan Brevik menighet har jobbet målbevisst med å senke dørterskelen inn til kirken under Hege M. Andals ledelse, får seg flere gapskratter i dette nummeret. Joda, her er både gospelkoret, prestens operasyngende ektemann Arild Bakke, kirkekaffedrikkende gamle damer, kirke-MC-klubben, kirketrall, kirkesuppe, og sannelig også kirketrim-damene. 

Til og med Hege-prests og operasanger-Arilds bikkje er med på kirkescenen.
Kirkehyllesten, tidvis harseleringen, var fornøyelig og pirker nok bort i noen og enhverbrevigianeres fordommer og motvillighet mot forandringer: At soknepresten leder Brevik menighet både ut i dette fæle Facebook og inviterer operasang og suppe inn i kirkerommet, det er visst fysj-fysj for noen av de faste kirketraverne. Kanskje forstår vi mer nå hvorfor soknepresten har tatt seg ett og et halvt års permisjon bort fra det trangsvikske Brevik?
 
Skarpt blikk
Tekstforfatter Heidi Bordier har et skarpt blikk og har nok oppfattet kanskje mer enn godt er i hjembyen sin, noe denne anmelder både registrerer og liker. Bordiers tekster er dyktig revy-håndverk. 

Det er så deilig å høre og se revytekster som handler om noe annet enn kropp og, unnskyld meg, klissen kjærlighet og ekteskapskrangel.

Breviksrevyen har noen aktører som er så dyktige at de hadde fortjent en hyllest hver og en:
Gummitrynet Jan Fredrik Norstrøm som også synger godt. Ulf Sørbø som er så lealøs i både fjes og kropp at han eier publikum i sine nummer. Ole André Lie hærlig vimsete som Ingrid Espelid Hovig som laget suppe av Breviks store sønn. Hilde Oddaker er markant i ett og alt, det samme er surrebukken Per Erik Marki som selvfølgelig ikke er surrete, men god.

De unge Paul Nicolai Knudsen, Nora Fosse, Anne-Malin Halvorsen, Katrine Berntsen og Kristin Røe Isaksen går solid inn og ut av alle sine roller. Og Lene Elvig-Sjøstrøm som begynner å bli veteran hun også, er alltid stø i sine roller.
 
Hatten av for bamblingene
Pilten er god i år igjen, i Per Henrik Rydnings trofaste, humørfylte og skarpe figur. Denne gang tar han sannelig av seg hatten til ære for bamblingene for både det ene og det andre som ikke skal røpes her.

Denne anmelder moret seg kostelig i sketsjen om fergekontoret der Per Ludvig Gusfre forsøkte å kjøpe billett til ferga for bil og tilhenger, av fergekontoransatt Ole Ødegaard. Det skal sannelig ikke være enkelt å kjøpe fergebillett til Bjørkøya, nei. Bruk telefonen, takk.

Jentene bejublet 100 års stemmerett for kvinner, flott og elegant. Gutta bejublet gassgrillen og brannmennene i Brevik. Og så er det selvsagt dårlig gjort å ikke nevne alle de andre gode numrene.
Dette er dyktig godt levert, Breviksrevyen, med velklingende, svingende orkester.
 
Uten Kari på scenen
Kari Hansen Ødegaard er regissør for Breviksrevyen i år. Det betyr at dette er den eneste Breviksrevyen på 24 år som er uten markante Kari Hansen Ødegaard på scenen.

Kapellmester og gitarist er Frode Heggeli Kvisvik, og han har med seg Nils Henrik Mostraum på bass, Carl Erik Hansen på trommer og Taisto Onnela på tangenter.

Lyden er det Christian Brekkling som styrer med sin profesjonalitet. En ekstra stjerne går til Terje Gundersen fra Teater Ibsen som står for scenografi og en utrolig flott lyssetting som løfter hele forestillingen.

Tine Fossmo har vært koreograf på de tre største fellesnumrene, og hun leverer alltid dytig håndverk.