mandag 14. desember 2015

Kranglefanten

Servelat-fri dag i kommunen

Av
Miljøpartiet de Grønne i Porsgrunn har en genial idé som vil redde jordkloden, og sannsynligvis også regnskogen. Hver onsdag skal nemlig de drøyt 2500 kommuneansatte droppe alle former for kjøtt i arbeidstida.
Protesterte: Kjell Grant, eller bare Jahn som Beyer kaller ham, Teigen sier blankt nei til kjøttfri dag. Smørbrødene med roastbiff i bystyrepausene er jo kanskje den viktigste grunnen til at han driver med politikk. Foto: Kjøkkensjefen
 
Protesterte: Kjell Grant, eller bare Jahn som Beyer kaller ham, Teigen sier blankt nei til kjøttfri dag. Smørbrødene med roastbiff i bystyrepausene er jo kanskje den viktigste grunnen til at han driver med politikk. Foto: Kjøkkensjefen

Det betyr blant annet at rådmann Per Wold og de andre kommunetoppene må klare seg uten roastbiff, karbonader og biffsnadder. Fotfolket som ikke har tilgang til slik servering, må droppe servelat på nistepakka. Leverpostei er visstnok i grenseland, men det beste ville nok vært om de gomlet i seg 2-3 bananer for å holde blodsukkeret oppe.

Kranglefanten vil gå enda lengre; Hva med å innføre en Robin Kåss-fri-dag i avisene? Det skulle tatt seg ut, og den nokså pr-kåte ordføreren ville nok da ha sprengt grensa for antall daglige oppdateringer på Facebook.

Den godeste Robinjo skapte for øvrig skikkelig rabalder da han forsøkte å endre avstemmingsprosedyrene i bystyret denne uka. Da skvatt de gamle gubbene i salen og koblet inn høreapparatene umiddelbart. Blant annet banket den gamle ølhunden Petter Ellefsen så hardt i bordet at selveste eks-ordfører Beyers farsinstinkt våknet hardt og brutalt. Over hele 1. sida i PD stakk han nesten pekefingeren inn i fjeset på Ellefsen, mens «Babyface» Kåss sto og gliste.

Nordbygda-blekka Varden kunne denne uka avsløre at Fagforbundet i Porsgrunn sier blant nei til kommunalt tisse-politi. Det betyr ikke at de vil nekte politiet å tisse, men de vil si nei til at kommunens ansatte skal nekte befolkningen å tisse i for eksempel Rådhusparken. Kåss & Co kom nemlig på den geniale ideen om at kommuneansatte fra nå av skal kunne bøtelegge byens befolkning dersom de tisser i parken eller legger bananskall utenfor døra på Rådhuset. Kranglefanten syns dette høres lovende ut. I dag er det jo slik at når fem kommunearbeidere er ute og jobber, står fire av dem og hviler seg på en spade mens den femte graver av og til. Da kan jo en av dem som hviler skrive ut bøter dersom de ser noen som tisser eller peller seg i nesa.

Kranglefanten kom dessverre sist lørdag i skade for å forhåndsannonserte julebordet på Pors en uke før tida. Så dersom du så to småfulle prester på Vestsida lørdag formiddag for ei uke siden, skulle de definitivt ikke på Realf Rollefsens legendariske julebord. Sannsynligvis hadde de da bare smakt litt for mye på altervinen da de skulle skylle ned litt småkjeks under nattverden, som det så kjekt heter. I dag derimot er det godt mulig å få øye på to middelaldrende herremenn i sort kjole, med hvit krage, i en noe ustø gange mot Pors klubbhus.

Pors-fotballen har for øvrig vært på Rema og funnet en ny leder på billigsalg, etter prinsippet om «bare billige priser». Thomas Robertsen mener at Pors bør drives som en butikk, der man som kjent kaster varer som har gått ut på dato. Det betyr nok at en del porsere har grunn til å være bekymret. Ta for eksempel gutta på Pors-kafeen. Der i gården er det ikke mange med datostemplinga i orden. På et par av dem står det; Best før august 1955.

To andre som fortsatt har datostemplinga i orden, er radarparet Vetle Odden og Knut Nilsen. Denne uka kunne PD melde at duoen er klare for Larvik Turn, midt inni svarteste Bøkeskogen. Dette er visstnok ikke et forsøk på å overta programlederrollen til NRK Telemarks Ken Willy Wilhelmsen i Norge Rundt, men et helhjertet forsøk på å få Larviks gamle fotballstolthet tilbake på kartet. 3. divisjonsklubben har havnet i pulje med 10 lag fra Vestlandet, så mye tyder nok på at Bassen må spille sjøl.


Juleshow

Lei av naboens juleshow?

Av
Dette kan du gjøre for å stagge naboens julepynting.
Mange pynter hus og leiligheter med masse lys i jula.
Mange pynter hus og leiligheter med masse lys i jula.

Mange pynter hus og leiligheter med masse lys i jula. Men hvem klager du til hvis naboens julepynting tar helt av?

Julepyntede hus med utelys på tak og vegger er blitt et vanlig syn i desember. Lyspynten setter også sitt preg på balkonger i sameier og borettslag.

Men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?

- Ingen lov

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til «urimelig ulempe» for naboen, sier advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund, NBBL.

Og blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.
– Den vanlige veien er å gå til styreleder og klage sin nød. Det beste er likevel å snakke med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 22-23-tiden om kvelden når folk skal legge seg, uttaler Lauridsen.

Hvis ikke dette gir resultater, bør du gå til styreleder og legge fram saken. Borettslaget må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning.

Vanskelig i enebolig

Bor du i en privat enebolig, er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, sier Henning Lauridsen i NBBL.

onsdag 18. november 2015

Hjelper Jøder Hjem

Flyselskaper hjelper jøder hjem
 
Flyreiser fra Paris til Israel har på grunn av terroren ført til at både El Al, Arkia og Air France har tilbudt passasjerer lavere priser eller mulighet til å endre sine reiseplaner. Tross stor pågang har flyene klart å holde rutene.

Flyrutene mellom Israel og Frankrike har fortsatt ifølge planene hele helgen, selv om det har vært tillyst unntakstilstand og skjerpet inn- og utreise-kontroll etter terrorangrepene fredag kveld.

Et par europeiske flyselskaper kansellerte sine ruter sammen med noen få amerikanske ruter.

Israels El Al annonserte at deres ruter kom til å gå som planlagt. Selskapet annonserte at de også kommer til å assistere israelere som er i Frankrike og ønsker å komme seg hjem til en pris på 2500 kroner én veg, samt at de kutter endringskostnadene for passasjerer som ønsker å endre billettene som er kjøpt for datoer frem til utgangen av november.

Et annet israelsk flyselskap, Arkia, har gjort noe lignende og tilbyr turen for 2250 kroner til israelere som ønsker å reise hjem på søndagen. Air France annonserte lørdag at de ikke kommer til å endre sine flyveplaner på grunn av hendelsene i Paris. De advarte imidlertid om stort press på utreisekontrollen.

Englands EasyJet annonserte tilsvarende på sine nettsider.
Det israelske reiseforsikringsforetaket PassportCard maner sine passasjer om å reise hjem så fort som mulig – og sier at de vil dekke kostnadene.


Av Lars-Toralf Storstrand
17.11.2015 11:00

mandag 2. november 2015

John Hagee

MIFF » helse » Israel på topp ti blant land med best helse

Israel på topp ti blant land med best helse 

Sandvolleyball på stranden i Tel Aviv. (Foto: Priyadarshi Ranjan, flickr) Sandvolleyball på stranden i Tel Aviv. (Foto: Priyadarshi Ranjan, flickr)
Se hvor langt foran Israel ligger i forhold til Norge.
 
Conrad Myrland
02.11.2015 12:11


31. oktober meldte The Independent om en rangering av land med best helse. Rangeringen er utført av Bloomberg, og er basert på tall fra FN, Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon (WHO). Rangeringen er kalkulert på grunnlag av helseindikatorer (som for eksempel forventet levealder, dødsårsaker, dødsrater) og helserisikoindikatorer (som for eksempel bruk av tobakk og alkohol, overvekt, kolesterol, forurensning, vaksineprogrammer etc.).

Singapore kommer på første plass. Israel kommer på 6. plass. Norge ligger helt nede på 18. plass.
Israels naboland kommer langt ned på listen. Syria på 42. plass, Egypt på 63. plass, Jordan på 66. plass, Libanon på 68. plass og Saudi-Arabia på 72. plass.

Både Norge og Israels arabiske naboland har noe å lære av Israel når det kommer til helse.

Relaterte artikler:

Israel er blitt et bedre land til tross for terror og rask befolkningsøkning
I 1988 rangerte magasinet The Economist Israel på 30. plass i verden over land det er best å bli født i. 25 år senere har Israel rykket fram ti plasser, til tross for flere kriger, stor innvandring og raskere befolkningsvekst enn noen andre vestlige land.

Israelerne scorer høyt i lykke
På en ny rangering av verdens mest lykkelige innbyggere kommer israelerne på 11. plass, like bak Australia (10) og foran land som USA (17), Storbritannia (22) og Tyskland (26).

Du bør støtte Israel fordi landet gir et stort positiv bidrag til verden
Hvorfor støtte Israel? – Fordi Israels forskning, høyteknologi og utviklingshjelp gir et enormt stort positivt bidrag til verden. På «Good Country Index» ligger Israel på femteplass i verden i vitenskap og teknologi. Til sammenligning ligger Norge på 40. plass.

Israel

Israel rangerert som verdens sjette sunneste land
Israel Hayom 2015.11.02

I verdens helserangering plasserer Bloomberg Israel etter Singapore, Italia, Australia, Sveits og Japan.


Israel er det eneste landet i Midt-Østen som er rangert blant "The top 10" i verdens helserangering

Storbritann kom i nevnte undersøkelse som nr. 21 og USA som nr. 33. Swaziland kom sist av de145 land som ble vurdert. Det var den britiske avisen The Independent som offentliggjorde undersøkelsen. Norges plassering er ikke nevnt av avisen.

Rangeringen, som samlet data fra FN, Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon, plasserte Singapore som nr 1 av 145 land, med en "helse grad" på 89,45 prosent.

Etter Israel kom Spania, Nederland, Sverige og Tyskland.

Storbritannia nr. 21, Costa Rica nr. 24, Danmark nr. 26 og Cuba nr. 28.

Rangeringen ble bl.a.bestemt ved hjelp av et poengsystem for positive og negative indikatorer på helse, herunder forventet levealder fra fødsel og røyking blant unge mennesker.

mandag 26. oktober 2015

Vil at rettssaken

Vil at rettssaken til Anders Behring Breivik skal gå i fengselet

Av
– Det som er viktig for oss er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig, sier leder for støttegruppen Lisbeth Røyneland til Nettavisen.
VIL HA BREIVIK I FENGSELET: – Vi mener at retten kan settes i fengselet i stedet for i en ordinær rettssal. Dette er noe som har blitt gjort før, sier leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.
VIL HA BREIVIK I FENGSELET: – Vi mener at retten kan settes i fengselet i stedet for i en ordinær rettssal. Dette er noe som har blitt gjort før, sier leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. (Foto: )
Fredag kveld skrev Nettavisen om at barnemorderen Anders Behring Breivikvarslet flere runder i retten for å få bedre soningsvilkår i fengselet.
I sommer ble det kjent at terroristen har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene.

Terrordømte Anders Behring Breivik sitter i Skien fengsel.
Heiko Junge/NTB Scanpix
Terrordømte Anders Behring Breivik sitter i Skien fengsel. Heiko Junge/NTB Scanpix
Vil ha rettssak i Skien fengsel

Fredag var det et planleggingsmøte der Breiviks advokat argumenterte for at terroristen burde få møte opp i retten til sin egen rettssak, mens regjeringsadvokat Marius Kjelstrup Emberland mener det er tilstrekkelig med videooverføring fra fengselet.
– Vi mener at retten kan settes i fengselet i stedet for i en ordinær rettssal. Dette er noe som har blitt gjort før og det vil således ikke være et unntak eller særordning for ham, mener leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland til Nettavisen.
– Det som er viktig for oss er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig.
Emberland har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen.

Marius Kjelstrulp Emberland, regjeringsadvokat.
Marius Kjelstrulp Emberland, regjeringsadvokat. (Foto: )
Hadde rettssak i fengsel i 2002

Eksempelet hun sikter til omhandler kosovoalbaneren Princ Dobroshi. I 2000 startet han sin rettslige kamp, etter å ha sittet ett og et halvt år i isolasjon på Ringerike fengsel.

Årsaken var at han, i likhet med terrordømte Breivik, mente at soningsvilkårene var for tøffe. Han fryktet at han den gangen måtte sone resten av dommen på 14 års fengsel i isolasjon. Politiet anså ham både som rømningsfarlig og til fare for både innsatte og ansatte ved fengselet.

Politiet anså Dobroshi som så farlig at rettssaken hans ble holdt i Ringerike fengsel.
– Noen av oss i støttegruppen har diskutert denne muligheten for Breivik. Det er uansett politi og fengselsmyndigheter som avgjør hvor retten skal settes, sier Røyneland.

Under planleggingsmøtet i Oslo tingrett fredag formiddag gjorde Breiviks advokat Øystein Storrvik det klart at han ønsket at hans klient skulle få være til stede i retten. Regjeringsadvokat Marius Kjelstrup Emberland mente det ville være tilstrekkelig med en videooverføring fra fengselet til rettssalen. Saken er berammet i mars neste år.
Lokalene på statsministerens kontor 16. etasje Høyblokka fem måneder etter 22. juli terrorangrepet i Oslo.
Lokalene på statsministerens kontor 16. etasje Høyblokka fem måneder etter 22. juli terrorangrepet i Oslo. (Foto: )

– Viktig at Breivik får lite oppmerksomhet

Muligheten for å holde rettssaken i fengselet ble ikke diskutert.
– Nei, vel, det visste jeg ikke. Det burde jo være en mulighet, sier Røyneland og fortsetter:
– Det er viktig for oss at han får så lite oppmerksomhet som mulig, derfor ønsker vi at rettssaken skal gå i fengselet. Dersom
Øystein Storrvik er forsvarer for terroristen Anders Behring Breivik.
Øystein Storrvik er forsvarer for terroristen Anders Behring Breivik. (Foto: )
saken går i Oslo tingrett ved vi av erfaring hvordan det blir med presseoppbudet, det fortjener han ikke. Det er nøyaktig det han vil.
Røyneland ser ikke frem til den kommende rettssaken og frykter for at det blir alvor av Breiviks varsler om flere rettsrunder.

– Det overrasker meg ikke dersom det blir flere runder i retten. Vi i støttegruppen vil ikke ha så mye med Breivik-saken å gjøre. Samtidig blir vi involvert sterkt. Vi blir berørt av dette.
Hun gjentar kritikken av mediene, som hun har uttalt til Nettavisen ved en tidligere anledning.
– Jeg er skuffet over media på grunn av publisiteten sakene om Breivik får. Alle mediene kaster seg på, og det er akkurat den oppmerksomheten ABB vil ha, avslutter Røyneland til Nettavisen.

June-Maria

June-Maria er 23 og gravid for femte gang. Nå blir hun tv-stjerne

SKIEN: June-Maria fra Siljan er kun 23 år. Nå venter hun sitt barn nummer fem, og skal være med i en TV-serie.
June-Marie Svendsen-Ruud fra Siljan er 23 år og firebarnsmamma. (Foto: Morten Eik/Se og Hør)
June-Marie Svendsen-Ruud fra Siljan er 23 år og firebarnsmamma. (Foto: Morten Eik/Se og Hør)

Det bekrefter hun overfor nettstedet kjendis.no.
Hun vil ikke røpe hvilken TV-serie det dreier seg om, men sier det blir spennende å slippe et kamerateam inn i huset.

- Det gleder jeg meg veldig til. Da får leserne se hvordan det faktisk er. Jeg blir beskyldt for å framstille livet som helt fantastisk - men det er jo det det er, sier hun.

- Det er en stor tv-kanal, og jeg er en av flere som deltar. Tror jeg, da, sier hun videre til kjendis.no.
June-Maria Svendsen-Ruud fra Opdalen i Siljan er tross sin unge alder allerede mor til fire. Nå gleder 23-åringen seg over at hun er gravid igjen - med barn nummer fem.

Hun skriver om livet sitt på bloggen lykkenermange.
Selv kommer June-Maria fra en søskenflokk på 14, men hun tror neppe hun kommer til å føde like mange barn som sin egen mor.

onsdag 21. oktober 2015

Israel - Guds øyesten

Kommentar: Israel - Guds øyesten
Israel Today 2015.10.03

I det vi trer inn i det jødiske nyttåret, mens den søte smaken av epler som er dyppet i honning fremdeles er i vår munn, ber jeg om at Israel vil få en ny og frisk åpenbaring om deres skjebne som Guds utvalgte folk


Ved Vestmuren, jødenes helligste sted, ved inntreden til det nye året

Jeg blir påminnet om at Herren beskriver Israels folk som "Hans øyesten" (Sakarja 2:8) som Han lengter etter å elske med en evig kjærlighet. Og ettersom øyet er den mest sensitive delen av kroppen og som nesten kan forutse trøbbel før det en gang oppstår, så kan vi være sikre på at Gud vil passe på sitt elskede folk i denne farlige tiden.

Jeg har skrevet mye om tegnene på Jesu gjenkomst, men jeg var ikke forberedt på å se enda et tegn på dette under mitt besøk til min familie i Hampstead i Nord-London.

Idet jeg gikk oppover en sti som jeg har gått i over 45 år, la jeg merke til at grenene på et fikentre spredde seg. Det lignet på det treet vi hadde i vår hage i Sør-Afrika, men jeg hadde aldri sett et fikentre i denne delen av verden før. Det som var spesielt oppsiktsvekkende var at treet hadde begynt å bære frukt og at det snart var klart for innhøstning.

Det minnet meg på Jesu ord da Han forklarer tegnene på Hans gjenkomst. "Lær en lignelse av fikentreet: Når det får sevje i greinene og skyter blad, da vet dere at sommeren er nær. Slik skal også dere vite, når dere ser dette skje, at han er nær og står for døren. Sannelig, jeg sier dere: Denne slekten skal ikke forgå før alt dette skjer." (Markus 13:28-10)

I Bibelen så er fikentreet brukt som et symbol på Israel. Det kan derfor virke som at når Herren sier at når det blomstrer, altså at Israel får tilbake sitt lovede land og vokser til å bli et vellykket land, så vet vi at det ikke er lenge til Han kommer tilbake.

Men dette treet i Hampstead var ikke bare i blomst; det var nesten klart for å bli høstet. Det var jo tross alt sent på sommeren. Kan det være at Gud talte til mitt hjerte og sa at Israels frelse, altså landets fullstendige gjenopprettelse både fysisk og åndelig, var i ferd med å skje og at vi er i ferd med å bli vitne til en enorm innhøstning blant Hans utvalgte folk i form av en enorm erkjennelse av at Yeshua er deres Messias som med åpne armer kommer for å redde dem fra deres mange fiender? Er vi i ferd med å bli vitne til den åndelige gjenopprettelsen som vil skje etter at de får tilbake sitt land slik Esekel sier: "Jeg gir dere et nytt hjerte, og en ny ånd gir jeg inni dere. Jeg tar steinhjertet ut av kroppen deres og gir dere et kjøtthjerte i stedet". (Esekel 36:26)

I det verset jeg skrev ovenfor hinter Jesus til at den generasjonen som får være vitne til den fysiske gjenopprettelsen av Israel, i tillegg til å se tegnene fra himmelen og den økende uroen på jorden, også vil få se den åndelige gjenfødelsen i Israel og være vitne til Jesu gjenkomst.

Mine venner; ingen kjenner dagen eller timen, men dette kan vi være sikre på: Jesus kommer tilbake, og det veldig snart!

Den viktige rollen som Israel spiller i dette kan ikke bli gjort tydelig nok, og dette fikk jeg igjen bekreftet under min gåtur dagen etter mitt besøk i Hampstead. Jeg beundret Savill Garden på dronningens eiendom i nærheten av Windsor. Jeg tok mange bilder av det vakre gjerdet, og da jeg så igjennom bildene senere oppdaget jeg at det mystisk nok på ett av bildene var bilde av Davidstjernen, Israels nasjonale symbol, på den mørkegrå bakgrunnen. Tro hva du vil. Og deretter i morgentimene hørte jeg en stille stemme som ba meg om å være "dørvokteren" i Herrens hus. Jeg tok dette som en bekreftelse på at jeg skal fortsette å være en som holder utkikk etter tegn på Jesu gjenkomst, og fortelle om dette til mennesker.

Som Haggai forutsa, så vil alt bli rokket i forkant av Messias sin gjenkomst. (Haggai 2:6-7). Titusner av flyktninger, blant dem også mulige terrorister, strømmer inn i Europa og setter et stort press på EU-land som allerede sliter med økende politisk, økonomisk og sosial uro. Likevel er det ingen som spør seg hvorfor Saudi-Arabia, som både har økonomi og areal til å ta dem i mot, så langt ikke har tatt dem i mot. Landene i Persiabukten har visstnok 100.000 telt med air-conditionsystemer som kan huse tre millioner mennesker, men disse står tomme. De brukes kun fem dager i året, og da av pilgrimer som er på reise til Mekka.

Samtidig blir Storbritannia rystet av en ekstrem venstreorientert person som nå leder opposisjonen til Hennes Majestet dronningen. Under sin første offentlige opptreden nektet Jeremy Corbyn å synge "Gud signe dronningen", som er navnet på Storbritannias nasjonalsang. Og landets 290.000 jøder, som allerede opplever et økende antall angrep fra antisemitister, frykter nå uttalelser fra en av Labours ledere som refererer til Hamas og Hisbollah som "venner". Hva er det som skjer med verden?

Men Israel, finn trøst i disse utfordringene, for de peker også på et håp om den tiden da Guds herlighet skal åpenbare seg (Jesaja 40:5) og Jesus Kristus skal komme tilbake.

Jeg sa til deg: «Du er min tjener, jeg har utvalgt deg og ikke forkastet deg.» Frykt ikke, for jeg er med deg, vær ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd. Se, til skamme og til spott blir alle som er harme på deg. De blir til intet og går til grunne, de som går i rette med deg. (Jesaja 41:9-11)

Folkeavstemning?

Hedda og Robin klare for avtale?

Av
Robin Kåss og Hedda Foss Five har kort tid på seg til å avgjøre om de skal lage en intensjonsavtale om kommunesammenslåing.

PROSJEKTLEDER: Morten Næss legger opp til at ordførerne i Skien, Porsgrunn og flere grenlandskommuner lager en politisk avtale om sammenslåing. Denne avtalen skal folket på en eller måte si sin mening om.
PROSJEKTLEDER: Morten Næss legger opp til at ordførerne i Skien, Porsgrunn og flere grenlandskommuner lager en politisk avtale om sammenslåing. Denne avtalen skal folket på en eller måte si sin mening om.



I en intensjonsavtale skal kommunene beskrive hva de vil oppnå med sammenslåing, hva den nye storkommunen skal hete, hvor ordfører og rådmann skal sitte, politisk og administrativ organisering, blant annet.

Ikke bare skiensordfører Hedda Foss Five og ny porsgrunnsordfører Robin Kåss, men også ordførerne i de fire andre samarbeidskommunene i Grenland må avgjøre om de vil lage intensjonsavtale. Mye står og faller på hva Skien og Porsgrunn vil gjøre.

Politisk avtale

Formannskapet i Porsgrunn får en ny sak til behandling torsdag. Der er vedlagt intensjonsavtalen som er laget for sammenslåingen av Stokke, Andebu og Sandefjord, til et nytt stor-Sandefjord.

– By- og kommunestyrene i Grenland må avgjøre om det skal lages en intensjonsavtale, sier prosjektleder for kommunereformen, Morten Næss.

Rådmannen kommer trolig til å anbefale at det lages en slik avtale, og det er politikere som skal lage avtalen. 

Den vil i så fall bli en del av materialet som skal sendes ut på folkeavstemning, eller en såkalt innbyggerundersøkelse.

– En intensjonsavtale kan være viktig for å tydeliggjøre fra politisk hold, hvordan den nye kommunen kan bli, heter det.

Folkeavstemning?

I første omgang får Porsgrunn formannskap en orientering om hvorvidt en sammenslåing skal ut på folkeavstemning, eller om et gallupfirma skal stille spørsmål til et utvalg innbyggere, basert på et spørreverktøy regjeringen har laget.

Om en drøy måned skal politikerne avgjøre hvilken av metodene de vil bruke, basert på en anbefaling fra rådmannen. Parallelt jobber et stort konsulentfirma med å utrede mulig sammenslåing i Grenland.

Morten Næss sier informasjonsrådgiverne i kommunene og hos Fylkesmannen skal lage informasjons- og involveringsplan, før kommunesammenslåing skal ut på avstemning eller innbyggerundersøkelse om et snaut halvår, i april 2016. 

I juni skal kommunene si ja eller nei til sammenslåing med én eller flere nabokommuner.


Dønnevik

Dønnevik
Dønnevik: Prisen er senket med 12 millioner fra i fjor. Foto: Nordvik & Partners

Senket prisen med 12 millioner i går: - Flere har ringt allerede

Prisen på Dønnevik gård er satt ned til 33 millioner.
Åtte bygninger
 
Åtte bygninger: Eiendommen Dønnevik gård består av totalt åtte bygninger. Foto: Nordvik & Partners

I fjor ble Dønnevik gård på Skåtøy lagt ut for salg til 45 millioner. Nå er prisen på eiendommen redusert til 33 millioner.

Må pusses opp

Årsaken er ifølge eiendomsmegleren at man må påregne betydelige summer for å pusse opp stedet.
– Vi hadde flere interessenter i forrige runde, men fellesnevneren var at de syntes det var for mye å gjøre.

Man må nok regne med fra 10 millioner og oppover for å få stedet i tipp topp stand. Derfor har vi senket prisen, sier Nils O. M. Nordvik, eiendomsmegler og partner i Nordvik & Partners til Varden.
Kragerøeiendommen er på 300 mål og har totalt åtte bygninger. I vinter ble salgsannonsen fjernet fra nettet.

Nå er den altså ute igjen.
– Vi la den ut sent tirsdag kveld. Jeg har allerede fått flere telefoner fra folk som er interessert, sier Nordvik onsdag kveld, et knapt døgn etter at annonsen ble lagt ut på nett.

For storfamilien

Eiendomsmegleren forteller at stedet fint kan fungere som både helårsbolig og fritidseiendom.
– Det vil selvsagt variere hvor mye folk synes de må pusse opp, og stedet kan absolutt være en helårsbolig, sier Nordvik.

Han tror Dønnevik gård passer best for en familie bestående av flere generasjoner.
– Dette er ikke akkurat stedet for et ektepar med ett barn. Jeg ser for meg at dette passer en familie med besteforeldre, voksne og barnebarn. Det er mange hus og dermed mange muligheter, sier Nordvik.

Løpet ikke kjørt

Løpet ikke kjørt for Grenland

Av
Politimester Rita Kilvær sier hun vil ha en diskusjon med delegasjonen fra Politidirektoratet (POD) når de ankommer politihuset på Myren i Skien onsdag.
Kilvær har kort tid til å overbevise POD.
Kilvær har kort tid til å overbevise POD. (Foto: )

Kilvær og politiorganisasjonen i Telemark mener POD legger feil premisser til grunn for å velge Drammen som hovedsete for det nye sammenslåtte politidistriktet Sør-Øst. PODs forslag om Drammen som hovedsete er på høring fram til 17. november.

Kilvær og flere mener POD vekter feil. Distriktshensyn er vektet så lavt at Grenland og Telemark nærmest er dømt til å tape konkurransen om hovedsete og mange statlige arbeidsplasser.

Det nye hovedsetet skal legges mer sentralt. Istedenfor å plassere hovedsetet naturlig stategisk mellom Oslo og Kristiansand, vil POD samle politikonsentrasjonen i og rundt Oslo.

Vi mener PODs vekting er for ensidig og fører til helt urimelig vurdering av totale hensyn.

Mange innbyggere tror ikke at politireformen er en «Nærpolitireform», men en kraftig sentraliseringsplan som vil gjøre politiet enda fjernere for mange.

Vi tror ikke at politiet bygger opp sin egen tillit ved å bygge ned i en så stor region som Telemark og søndre Vestfold til sammen utgjør.

Det framstår pr. nå som at regjering og sentrale politikere har overlatt fullstendig til POD selv å avgjøre lokalisering av nye hovedseter.

Vi tror generelt det er klokt å beholde en viss porsjon politisk styring. Det er derfor vi har politikere.

Sesongens første høststorm

Første høststorm på vei

Vestlandet blir onsdag formiddag truffet av sesongens første høststorm. Det kan også lokalt bli vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge på grunn av snø og vind.
RUSKEVÆR: Første høststorm når vestlandskysten onsdag og berører åtte fylker ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Odd Arne Hermansen
RUSKEVÆR: Første høststorm når vestlandskysten onsdag og berører åtte fylker ifølge Meteorologisk institutt. Foto: Odd Arne Hermansen

– Stormen vil treffe Vestlandet i formiddag. Vi venter vindøkning langs kysten av Vestlandet og Trøndelag, men det vil blåse fra seg i løpet av ettermiddagen. Verst blir det nok rundt Stad, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen til NTB.

Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut OBS-varsel for Telemark og syv fylker til, der det varsles sørvestlig liten storm i høyfjellet og til dels full storm på kysten mellom Bergen og Trondheim.

Men meteorologen beroliger med at det dreier seg om en ganske vanlig høststorm, ikke noe ekstremvær.

– Og den blir ganske kortvarig. Men det ventes snø over 1.000 meter, så det er grunn til å være obs dersom en skal kjøre over fjellovergangene, sier meteorologen.

De åtte fylkene det er sendt ut OBS-varsel for er Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Telemark, Aust-Agder, Buskerud og Oppland.

6,5 millioner biler

FEIL:
FEIL: Toyota tilbakekaller biler på grunn av feil med vinduene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Toyota tilbakekaller 6,5 millioner biler

Bilprodusenten Toyota tilbakekaller 6,5 millioner biler over hele verden på grunn av en vindusfeil.

Toyota Norge har foreløpig ikke oversikt over hvor mange biler det gjelder i Norge, opplyser informasjonssjef Espen Olsen til NTB.

Det er snakk om en konstruksjonsfeil ved den elektriske mekanismen som åpner og lukker vinduene. Ifølge den japanske bilprodusenten kan feilen føre til kortslutning, noe som igjen kan føre til brann.

Tilbakekallingen gjelder 1,2 millioner biler i Nord-Amerika, 1,2 millioner biler i Europa, og 600,000 i Japan. Deriblant Corolla, Camry, Yaris og Highlander som ble produsert mellom 2005 og 2010.

Toyota melder om at de ikke var klar over feilen, men at de ble oppmerksom på konstruksjonsfeilen etter at forhandlere i USA meldte om en hendelse hvor en kunde skal ha forbrent hånden.

Den japanske bilprodusenten opplyser om at moduler i vindusåpningsmekanismen kan ha skapt friksjon med smørefettet som er brukt i produksjonen. Biter av elektriske forbindelser kan ha blitt lagret og forårsaket et kort kretsløp. Det kan igjen ha ført til at mekanismen ble overopphetet og smeltet, som potensielt kan ha utviklet brann. (©NTB)

Bussbilletten

Bussbilletten skal finansiere skattelette

7.oktober 2015
RogerHansen150915-small - Statsbudsjettet for 2016 er begredelig lesning for alle som ønsker mer og bedre kollektivtrafikk. Regjeringa gjør kollektivtransport og kulturopplevelser dyrere gjennom å øke momsen. 
 
Slik finansieres skattelette for de aller rikeste, sier forbundsleder Roger Hansen i NTF. Les mer!
- Samtidig gjør regjeringa det billigere å kjøre privatbiler. Dette henger ikke på greip, sier forbundslederen.

Regjeringa foreslår å øke momsen på kollektivtrafikk og kulturopplevelser fra 8 til 10 %. Dette vil gjøre billetter til buss, tog og ferjer dyrere. Det vil også bli dyrere å gå på teater, konserter og fotballkamper.

- Å gjøre kollektivtrafikk og kulturopplevelser dyrere og privatbilisme billigere er en politisk prioritering som jeg mener er helt hinsides, sier Hansen.

- Vi merker oss at midler til vegvedlikehold øker. Det er positivt. Men det er hårreisende at midlene til rassikring av riks- og fylkesveger reduseres med vel 16 % på neste års budsjett i forhold til i år. Sammenligner vi dette mer budsjettet for 2014, er reduksjonen på 32 %, sier forbundsleder Roger Hansen.

Slår et slag

Slår et slag for håndballen

Av
Barneskoleelever fyller i disse dager Porsgrunnshallen, og bidrar til å skape håndballfest. Onsdag ble det spilt 24 kamper.
Topp stemning: Therese Glenna og Sindre Brattbak fra idrettslinja sammen med elever fra Borge skole. Det ble totalt spilt 24 håndballkamper for 5. og 6. klassinger. I dag er det 7. klassingenes tur.
Topp stemning: Therese Glenna og Sindre Brattbak fra idrettslinja sammen med elever fra Borge skole. Det ble totalt spilt 24 håndballkamper for 5. og 6. klassinger. I dag er det 7. klassingenes tur.

Følg PD på Facebook

5. og 6. klassingene var først ute. I dag er det 7. klassingene sin tur. Todagersturneringen, som arrangeres av idrettselevene ved Porsgrunn videregående, har utviklet seg til å bli en årlig tradisjon i byen.

– På den første dagen hadde vi deltakelse fra 15 lag, som tilsammen spilte 24 kamper. De aller fleste barneskolene som ble invitert, takket ja til å være med. De vet at dette er noe vi gjennomfører hvert år, sier Sindre Brattbak (18).

Vestsida skole stilte med hele seks lag, fordelt på tre gutte- og tre jentelag. Det samme gjorde Myrene skole, mens Borge kom med tre lag og Bergsbygda Montessoriskole hadde ett lag.

Flere håndballspillere

Arrangørene på idrettslinja har arrangementet som pensum i faget «treningsledelse».
– Målet er å skape aktivitet og idrettsglede. Det har utvilsomt et folkehelseperspektiv. Så er det fint dersom vi kan hjelpe til med å skaffe noen nye håndballspillere i Porsgrunn. Vi håper flere av barna får øyene opp for sporten etter denne dagen, sier Therese Glenna.

Dans i pausene

I tillegg til håndballkampene, sørget arrangørene fra 3. klasse på idrettslinja for at det ble dans og underholdning i pausene.
– Det er utfordrende å være vertskap for et så stort arrangement, men så langt har alt gått bra, sier Sindre Brattbakk.

tirsdag 22. september 2015

Storkoalisjon vil styre byen

Av
Ifølge Aps forhandlingsleder kan en ny politisk plattform i Porsgrunn være klar etter nytt møte mandag kveld.
– vI ER RAUSE: Ole Henrik Lia er forhandlingsleder og litt snakkesalig overfor avisa, Kåss er taus og Janicke Andreassen er på ferie i Los Angeles. Ifølge Lia vil Ap være raus med småpartiene i forhandlingene som pågår.
– vI ER RAUSE: Ole Henrik Lia er forhandlingsleder og litt snakkesalig overfor avisa, Kåss er taus og Janicke Andreassen er på ferie i Los Angeles. Ifølge Lia vil Ap være raus med småpartiene i forhandlingene som pågår.


Fem partier har hatt flere møter om en felles styringsplattform i Porsgrunn. Dette er Ap, Venstre, KrF, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet.
Påtroppende ordfører Robin Kåss snakket som en foss før valget. Nå er han helt taus.
– Akkurat nå har vi ikke noe nytt å melde, men vi har en god dialog med andre partier, er alt Kåss vil si.

Ordfører 15. oktober

Han blir valgt til ordfører når bystyret konstitueres 15. oktober. Da skal også varaordfører, formannskap og kontrollutvalg velges. Muligens skal også sammensetning av de politiske utvalgene avklares.
Så langt er det ikke berammet noen konkrete saker i det første bystyremøtet.
Hvor mye er Ap villig til å gi fra seg i forhandlingene?
– Vi står på det vi har krevet, men vi skal være rause. Det er åpenbart at vi må gi. Samarbeidspartiene får mer enn de i forhold til partistørrelsen ville fått alene, sier Ole Henrik Lia.
Åge Frisak (V) sier at dersom Venstre skal inn i et samarbeid, vil de ha varaordføreren, og en god slump Venstre-politikk.
– Forhandlingene er en utfordring, i og med at vi er flere partier som er ganske like i størrelse, sier Frisak. Alle Aps partnere har to kun representanter hver.

Forhandling og pizza

Ingen vil si hvor forhandlingene foregår. Det eneste de vil ut med, er at de forhandler, og spiser pizza og rundstykker.
For både Venstre, MDG og Sp er «grønt skifte» et selvfølgelig tema, og i Porsgrunn vil dette handle om alt fra jordvern på Vallermyrene til grønne arbeidsplasser i industrien.
– Partiprogrammene er et klart utgangspunkt for forhandlingene. Hvert enkelt parti skal fortsatt være selvstendig og kunne kjennes igjen, sier Lia.
Hvordan MDG, som er imot for eksempel utbygging av Down Town og ny E18 skal finne sin plass på plattformen, gjenstår å se.
Lia bekrefter at flere partier har meldt at de ønsker varaordførerjobben.
SV og Rødt, som har til sammen fire representanter i det nye bystyret, er ikke med i forhandlingene. Lia sier de har vært invitert til samtaler.

Vil ikke inn i storkoalisjon

Verken SV eller Rødt vil være med i ny politisk koalisjon.
– Vi ønsker ikke et politisk samarbeid på den måten. Vi har sett hvordan det kan gå for mindre partier. Man blir veldig fort usynlig, sier Gro Lorentzen i Porsgrunn SV.
– Vi er mer synlig når vi står utenfor. Det kan være aktuelt for SV med valgteknisk samarbeid. Vi er opptatt av å få mest politikk ut av det, sier Lorentzen.
Hun legger til at Ap og SV har en gjensidig forståelse for valget SV har tatt.
Pål Berby, som har varslet «double trouble» etter at Rødt fikk inn to representanter i bystyret, sier Rødt ville ha sviktet velgerne om de gikk inn i en koalisjon.
– I en koalisjon er man rimelig bundet. Det kan ikke Rødt være, sier Berby. Som SV er han åpen for teknisk samarbeid.
– Vi skal ha et forhandlingsmøte med Ap i løpet av uka, sier Berby.
Ett tema er de politiske utvalgene, og hva Rødt kan oppnå der.
Helge Mæland (SV) sier SV har behov for å bygge seg opp igjen, og da må partiet stå fritt uten for mange bindinger.
– Det er en fordel med en flertallskoalisjon, men den skal ikke være for stor. Vi trenger også en sterk opposisjon for å få en god politikk, sier Mæland, som er inne igjen i bystyret.

mandag 29. juni 2015

Åletjern

Denne naturperlen skal pusses opp

Artikkeltags


SKIEN: Rundt 10 000 mennesker bor nær Åletjern, en liten og bynær friluftsperle i Skiens største bydel. I sommer skal idyllen gjennom et rekreasjonsløft.
Godt besøk: – Rekreasjonsløftet i sommer har som mål at dette blir et friluftsområde for alle i Skien, sier Bjørnar Løkstad ved Åletjern.
Godt besøk: – Rekreasjonsløftet i sommer har som mål at dette blir et friluftsområde for alle i Skien, sier Bjørnar Løkstad ved Åletjern. (Foto: STINE SOLBAKKEN)           
 
 
Det er ingen skilt som lokker besøkende inn til den lille idyllen, men hvis du vet at du skal følge skiltet til Vestre Gulset, finner du Åletjern etter en liten kilometer med bil fram til parkeringsplassen og deretter en knapp kilometer til fots.

Skal skilte bedre

– Skilting til Åletjern er absolutt et tema i forbindelse med oppgraderingen som vi begynner med nå, sier daglig leder i Grenland friluftsråd, Bjørnar Løkstad. Rådet er et samarbeid mellom kommunene Skien, Porsgrunn og Drangedal.
– Hvorfor ikke det er skiltet fram til nå, skyldes nok strenge regler for skilting fra hovedvei og at Åletjern har vært så kjent for lokalbefolkningen, sier landbruksrådgiver Espen Nordstrand i Grenland landbrukskontor.

Den første friluftsporten

I forbindelse med Friluftslivets år er det nasjonale konseptet, Friluftsporten, lansert.
– Begrepet friluftsport skal bli kjent for innbyggerne som et friluftsområde, som er enkelt å oppsøke. Kriteriene for å bli en friluftsport, er at området ligger nært der folk bor, er lett tilgjengelig og er utgangspunkt for lengre turer, sier Løkstad, som dermed har fått godkjent Åletjern som fylkets første friluftsport. I fjor fikk fem kommuner i Norge oppgradert friluftsområder i et pilotprosjekt.
– I år er ti kommuner i landet i gang med slike friluftsportprosjekt, opplyser Løkstad.

Skjer i sommer

Grenland friluftsråd har mottatt 380 000 kroner fra Sparebankstiftelsen til oppgradering og fornying ved Åletjern. I tillegg vil det komme kommunale midler, men beløpet er ikke bestemt.
– Toalettforholdene er bra, men vi jobber med en bedre søppelhåndtering. Kanskje en dispenser til plastposer, som folk kan samle søppel i og ta med til en avfallsstasjon, sier Nordstrand og viser fram hundeposedispenseren som allerede er montert.

Ny gapahuk

På rusleturen rundt Åletjern, som blir anslått til cirka to kilometer, forklarer Løkstad og Nordstrand hvor de ønsker flere bålplasser, sittebenker og ny gapahuk.
– Denne gapahuken har stått her i minst 20 år og er falleferdig. Den skal vekk og erstattes med en ny. Vi håper at det meste er gjort til den første uka i september. Da er det Friluftslivets uke, forklarer Løkstad.
– Vi får se hvor langt pengene rekker. Vi har prioritert større parkeringsplass, som vi nettopp er ferdig med. Det er viktig at adkomst og skilting er oppgradert for flere gjester, avslutter de to.

mandag 30. mars 2015

Bypakken i Porsgrunn

Bom ??

Nei til bommer og Bypakker
Bypakke Porsgrunn
...
Har tenkt littegranne, vi er verdens rikeste land, vi er ca 5,5 millioner mennesker i norge, ca 3 millioner biler.

Har du en bensinbil koster det deg, og den i året til staten 3500,- kr. Har du en Diselbil koster det 4000,-

I tillegg tar Staten 80% avgift av hver eneste liter drivstoff.

I tillegg har vi snart så mange bommer at vi snart ikke kommer ut av huset

I Ta eller i Varden sto det for en tid tilbake, ville bomavgiften koste deg 21,000 kr pr år dersom det er to biler pr hustand.

DETTE ER JO SYKT ?

Har kikket og sett litt hva som egentlig foregår, ca 20 % av syklistene bruker sykkelveiene, ingen i Grenland vil ha denne Bypakken selv ikke politikerne,

Legg ned Bystyret i Grenland, de koster den alminnelige familie for mye, er de ikke redde for fraflytting fra Grenland, de vet ikke konsekvensene av det de gjør.

Vi i Norge har råd til å fjerne bomringer, vi behøver ikke bommer ?

Vi bommer oss ut av Norge
Stopp Bypakken i Grenland

mandag 16. mars 2015

Israel

Derfor kommer ikke Herzog til å bli statsminister
Miff v/Tor-Bjørn Nordgaard 2015.03.12


Redaktør Steven Klein i Ha’aretz gir deg fem grunner til at han tror Benjamin Netanyahu kommer til å bli sittende som statsminister også etter valget neste uke


Isaac Herzog (t.v) og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knessetvalget 17. mars

I går skrev Miff.no om Isaac Herzog som uttaler seg med sterk optimisme om sin mulighet til å ta over statsministerstolen i Israel etter Knesset-valget 17. mars.
”Isaac Herzog kommer ikke til å bli Israels neste statsminister”, mener Ha’aretz-redaktør, historiker og doktorand innen konfliktløsning og forhandlinger, Steven Klein.

Han skriver i en kommentarartikkel at spekulasjonene om at Herzog skulle kunne stable på beina en sterk nok koalisjon til å erstatte Netanyahu er basert på illusjoner, enten om at dette er 1999 på nytt igjen (det forrige valgåret der Netanyahu måtte gå av som statsminister), eller at Herzog på en eller annen måte har fått sterkere muligheter til å lykkes nå enn i begynnelsen av valgkampen, eller at det skulle ha blitt realistisk å få til en samlingsregjering der rivalene bytter på statsministervervet.
Klein hevder: ”Det finnes ikke noe scenario der Isaac Herzog blir Israels neste statsminister, uansett hva han erklærer, og uansett hva pressen rapporterer. Punktum.”

Dette er de fem argumentene han begrunner sin oppfatning med:
1. Det israelske folket forholder seg likegyldige til ”medieskandalene” rundt Netanyahus person. Det har meningsmålinger vist over lang tid, slik Klein ser det.

2. Det israelske folket gir førsteprioritet til sikkerhetsspørsmål, og etter at Oslo-avtalen slo feil, har ikke venstresiden særlig mye å tilby som inspirerer til fremtidshåp om reell forandring av status quo, skriver Klein.

3. Tallenes tale på meningsmålingene og de siste årenes valgresultater gir ikke venstresidens alternativ noen særlig mulighet for å få stor nok oppslutning, ifølge Klein. Venstrepartiene Arbeiderpartiet, Meretz og de arabiske partiene som denne gangen stiller fellesliste, har til sammen ikke hatt mer enn 34 mandater siden 2003. Denne gangen ligger de an til å kunne øke til 41 eller 42. Men de er fortsatt langt unna de 61 mandatene som er nødvendig for å danne flertall for en koalisjon. I tillegg må man ta med i betraktningen at den arabiske felleslisten ikke vil delta i noen regjeringsalternativ overhodet.

4. Heller ikke sammen med sentrumspartiene vil venstresiden kunne danne flertall, når man ikke kan regne med støtte fra de arabiske partiene, mener Klein. Han argumenterer for dette med at partiene som anses å ligge litt til høyre for sentrum ikke kan forventes å gi sin støtte til en koalisjon der partiet lengst til venstre, Meretz, deltar.

5. Det israelske folket er ikke innstilt på å stemme for dramatiske endringer av status quo akkurat nå, mener Klein. Sikkerhetssituasjonen er mye bedre enn under den andre intifadaen for noen år siden. Det finnes økonomiske utfordringer, men arbeidsledigheten er lav, aksjemarkedet er høyt, og boligeiere flest ser ikke på de økende boligprisene som en like stor krise som mediedekningen gir inntrykk av, hevder han.

Klein avslutter: ”For å sitere Netanyahus favorittspill: Sjakk matt.”

Netanjahu

Ydmyk men tydelig Netanjahu talte til kongressen


 

Det var en tydelig ydmyk, men også klarttalende statsminister Benjamin Netanjahu. Ordene levnet ingen tvil om farene ved å gi Iran det Iran ønsker. Advarselen til Obama var entydige, og ikke uten brodd.

–Vi er et gammelt folk. I vår nær 4000-årige historie, har mange forsøkt gjentatte ganger å ødelegge det jødiske folk. I morgen kveld, under den jødiske høytiden Purim, kommer vi til å lese Esters bok. 

Vi skal lese av en mektig persisk visekonge som het Haman, som planla å utslette det jødiske folk om lag 2500 år siden. Men en modig jødisk kvinne, dronning Ester, avslørte komplottet og ordnet det slik at det jødiske folk fikk rett til å forsvare seg mot sine fiender.

Komplottet ble spolert. Vårt folk ble reddet, sa Netanjahu og fortsatte med å understreke at det jødiske folket i dag står « ansikt til ansikt med et nytt forsøk ved nok en persisk potentat, for å ødelegge oss. Irans øverste leder Ayatollah Khamenei spyr dette samme eldgamle hat, dette eldste antisemittiske hat, men med den nyeste teknologien. Han twitrer at Israel må utslettes - han twitrer. 

I Iran, er det ikke internett akkurat fritt. Men han twitrer på engelsk at Israel må utslettes.»

– Men Irans regime er ikke bare et jødisk problem, ikke mer enn naziregimet var bare et jødisk problem. De seks millioner jøder som ble myrdet av nazistene var bare en brøkdel av de 60 millioner mennesker som ble drept under andre verdenskrig. Derfor utgjør Irans regime en alvorlig trussel, ikke bare mot Israel, men også fred i hele verden. 

For å forstå hvor farlig Iran kom til å være med atomvåpen, må vi fullt ut forstå dette regimets natur.

– Akkurat nå, kan Iran faktisk skjule atomanlegg som vi, USA og Israel ikke vet om. Som tidligere leder av inspeksjoner for IAEA sa i 2013: «Hvis det ikke fins noen ukjent installasjon i Iran i dag, kommer det til å være første gang på 20 år at det ikke har en.» Iran har vist gang på gang at de ikke er til å stole på. 

Det er derfor den første store innrømmelsen er en kilde til stor bekymring.

Det etterlater Iran med en stort kjernefysisk infrastruktur og vi er avhengig av inspektører for å forhindre et utslipp. At innrømmelser skaper en reell fare for at Iran kan komme til å skaffe seg en bombe ved å bryte avtalen, advarte Netanjahu.

– Kjære venner, hva så med argumentet om at det er ikke fins noe alternativ til denne avtalen, at Irans kjernefysiske knowhow ikke kan utslettes, at landets atomprogram er så avansert at det beste vi kan gjøre er å utsette det uunngåelige, noe som er egentlig hva den foreslåtte avtalen søker å gjøre? Vel, kjernefysisk know-how uten kjernefysisk infrastruktur gir deg ikke veldig mye. 

En racerbil sjåfør kan ikke kjøre dersom han ikke har en bil. En pilot kan ikke fly dersom han ikke har noe å fly med. Uten tusenvis av sentrifuger, tonnevis av anriket uran eller tungtvannfasiliteter, kan ikke Iran lage atomvåpen, sa Netanjahu i en entydig advarsel til både de som møtte frem for å høre ham, og de som feiget ut og gjorde talen til et partipolitisk angrep mot Israel og Netanjahu.


Av Lars-Toralf Storstrand, foto:Ashernet
04.03.2015 11:44