onsdag 21. oktober 2015

Folkeavstemning?

Hedda og Robin klare for avtale?

Av
Robin Kåss og Hedda Foss Five har kort tid på seg til å avgjøre om de skal lage en intensjonsavtale om kommunesammenslåing.

PROSJEKTLEDER: Morten Næss legger opp til at ordførerne i Skien, Porsgrunn og flere grenlandskommuner lager en politisk avtale om sammenslåing. Denne avtalen skal folket på en eller måte si sin mening om.
PROSJEKTLEDER: Morten Næss legger opp til at ordførerne i Skien, Porsgrunn og flere grenlandskommuner lager en politisk avtale om sammenslåing. Denne avtalen skal folket på en eller måte si sin mening om.



I en intensjonsavtale skal kommunene beskrive hva de vil oppnå med sammenslåing, hva den nye storkommunen skal hete, hvor ordfører og rådmann skal sitte, politisk og administrativ organisering, blant annet.

Ikke bare skiensordfører Hedda Foss Five og ny porsgrunnsordfører Robin Kåss, men også ordførerne i de fire andre samarbeidskommunene i Grenland må avgjøre om de vil lage intensjonsavtale. Mye står og faller på hva Skien og Porsgrunn vil gjøre.

Politisk avtale

Formannskapet i Porsgrunn får en ny sak til behandling torsdag. Der er vedlagt intensjonsavtalen som er laget for sammenslåingen av Stokke, Andebu og Sandefjord, til et nytt stor-Sandefjord.

– By- og kommunestyrene i Grenland må avgjøre om det skal lages en intensjonsavtale, sier prosjektleder for kommunereformen, Morten Næss.

Rådmannen kommer trolig til å anbefale at det lages en slik avtale, og det er politikere som skal lage avtalen. 

Den vil i så fall bli en del av materialet som skal sendes ut på folkeavstemning, eller en såkalt innbyggerundersøkelse.

– En intensjonsavtale kan være viktig for å tydeliggjøre fra politisk hold, hvordan den nye kommunen kan bli, heter det.

Folkeavstemning?

I første omgang får Porsgrunn formannskap en orientering om hvorvidt en sammenslåing skal ut på folkeavstemning, eller om et gallupfirma skal stille spørsmål til et utvalg innbyggere, basert på et spørreverktøy regjeringen har laget.

Om en drøy måned skal politikerne avgjøre hvilken av metodene de vil bruke, basert på en anbefaling fra rådmannen. Parallelt jobber et stort konsulentfirma med å utrede mulig sammenslåing i Grenland.

Morten Næss sier informasjonsrådgiverne i kommunene og hos Fylkesmannen skal lage informasjons- og involveringsplan, før kommunesammenslåing skal ut på avstemning eller innbyggerundersøkelse om et snaut halvår, i april 2016. 

I juni skal kommunene si ja eller nei til sammenslåing med én eller flere nabokommuner.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar