mandag 8. juli 2013

Livet er fantastisk bra

...
Vibeke Hein Bæra kobler ut på familiehytta på Siktesøya. Her kan hun og ektemannen Per Åge leve fredsommelige dager med padling og bading. Og de lar hyttelivet være et sosialt rom sammen med familie og venner. Samtidig er det hele tiden litt jobbing innimellom. Foto: Vivi Sævik

– Livet er fantastisk bra på Siktesøya

– Livet er fantastisk bra. Jeg føler meg kjempeprivilegert, og det tenker jeg faktisk veldig mye på, sier Vibeke Hein Bæra. Hun tilbringer sommeren sammen med familien på hytta på Siktesøya. Her senkes skuldrene og det er rom for stillhet og refleksjoner.

Publisert 08.07.2013 kl 16:34 Oppdatert 08.07.2013 kl 21:07 
 
Det var her på hytta hun var sammen med ektemannen og døtrene da bomba smalt i regjeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011. Og at det siden kom grufulle meldinger om skyting på Utøya. Det var dagen da Norge mistet uskyldsdyden, ifølge Vibeke Hein Bæra.
Et par uker etterpå ble livet til Vibeke snudd på hodet da Geir Lippestad ville ha henne som medforsvarer for massemorderen Anders Behring Breivik. En rystende terrorhandling, etterfulgt av en grufull rettssak som endte med fengsel og forvaring i 21 år for terroristen Breivik, vil prege Vibeke Hein Bæra for resten av livet.

Borgeåsen

Vibeke Hein Bæra (48) bor på skienssiden av Borgeåsen sammen med ektemannen Per Åge Bæra. Per Åge er vokst opp på Heistad der pappa Reidar Bæra var bestyrer på Prix.
Døtrene er Emilie (20) som studerer til sykepleier i Narvik, og Elise (17) som reiser til USA som utviklingsstudent i august.
Vibeke selv vokste opp på Grønli sammen med tre søsken; Vegard, Vilde og Vivian. Mamma er Ann Harriet og pappa er tannlegen Odd Hein Aase.
– Pappa blir 80 år i februar, men er fortsatt yrkesaktiv tannlege. Han er også fortsatt rådgivende tannlege for mange kommuner. Han er helt utrolig. Men nå bistår jeg han i det juridiske ved å forsøke å få en som kan overta tannnlegepraksisen hans i Langesund, sier Vibeke.
 
Familien var med
Da Lippestad forespurte Vibeke om hun ville være medforsvarer for Breivik, visste Vibeke innerst inne at hun ville ta jobben. Men det var viktig at familien var med på avgjørelsen. Ektemannen og døtrene gav henne støtte og sa umiddelbart ja. Etterpå ringte hun pappa.
– Jeg må alltid ringe pappa når store avgjørelser skal tas. Og han sier alltid «go for it». Men denne gang måtte han tenke seg om. Han ringte meg tilbake etter 5 minutter og sa at det var ingen vei tilbake, jeg måtte påta meg oppgaven.
 
Hele nasjonen
Vi nærmer oss 22. juli i år. Hele nasjonen vil komme til å reflektere over det som skjedde den 22. juli for to år siden. Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF har nettopp gjennomført sin første sommerleir etter terrordramaet på Utøya der 69 unge mennesker ble drept og 66 ble skadet.
– Jeg tenker tilbake i disse dager. Det tror jeg at jeg alltid kommer til å gjøre, det håper jeg at jeg kommer til å gjøre. Samtidig skal livet gå videre for de pårørende som mistet sine kjære. Men vi må ikke glemme.
Vibeke Hein Bæra beskriver at hennes anliggende i å ville snakke om Breivik, Utøya og regjeringskvartalet, er at vi alle har en plikt til at vi må diskutere de vanskelige tingene.
– Vi må snakke om ondskap, selv om det er tabu. Vi kan ikke la de samtalene bare foregå i de lukkede rom.
 
Nettsamfunnene
Vibeke Hein Bæra er opptatt av at vi må ha en bevissthet i det norske samfunn om alt det ukjente som foregår i nettsamfunnene som er en del av den globale verden. Der lever rasismen, motstanden mot det multikulturelle og hatet av annerledesheten. Som foreldre må vi minnes 22. juli, mener Vibeke.
– Før 22. juli og før Anders Behring Breivik visste jeg ikke hvor utbredt dette er. Gjennom arbeidet mitt i politiet tidligere, var jeg opptatt av spådommer om fremtiden og at vi var urolige for ungdom som faller ut av skolen og det «normale» livet.
Vibeke Hein Bæra viser til at det er flest unge gutter som faller utenfor. Det er ofte de guttene som ikke spiller fotball eller som ikke er atletiske til andre idretts- og sportsaktiviteter. De går gjerne inn i nettverden i cyberspace.
– Den radikalismen som foregår på nettet former de unge sinnene, slik det gjorde med Breivik. Disse ungdommene sitter i timevis alene på de mørke rommene sine og hører om hvor gal verden er og alt som er galt. De får ikke korreksjon fra noen andre. Dette er skummelt.
 
Siktesøya
Den 22. juli 2011 var altså Vibeke her på hytta på Siktesøya. Dette er hytta som svigerfar en gang bygde selv. Det er her Vibeke og ektemannen Per Åge er sosiale, de fyller hytta med familie og venner hele sommeren. De jobber og ferierer om hverandre. Med nettilgang og PC går jobb og fritid over i hverandre. Vibeke var direktør i Arbeidstilsynet Sør-Norge, med regionkontor i Skien. Hver er uke var hun på møter i Arbeidsdirektoratet i regjeringskvartalet i Oslo.
– Da det smalt i regjeringskvartalet og hendelsene forflyttet seg videre til Utøya, så var det helt uvirkelig. Jeg var her på Siktesøya og fulgte nyhetene på PCen. Jeg klarte først ikke å ta alvoret inn over meg.
 
Frustrasjon
Så kjente Vibeke på en frustrasjon. Fra politiet var hun vant til å bidra når noe skjedde. Men nå hadde hun ingen rolle i dramatikken.
– Neste morgen ringte Geir Lippestad for å ha noen å drodle med. «Det har skjedd igjen, jeg er bedt om å være forsvarer for Anders Behring Breivik,» fortalte han. Lippestad var jo også forsvarer i Benjamin-saken som også handlet om rasisme.
Et par uker etterpå inviterte Geir Lippestad Vibeke på lunsj i Oslo. Det var da hun ble spurt om å være medforsvarer. Vibeke og Geir Lippestad har jobbet sammen på felles advokatkontor i flere år tidligere.
– Geir og jeg diskuterte hvilken stor, upopulær oppgave det var å skulle være forsvarere for terroristen Anders Behring Breivik. Vi var klar over at oppdraget kunne være det siste vi gjorde som advokater. Hvem kunne vite hvordan samfunnet ville reagere underveis? Alle har krav på en forsvarer. Forsvareren skal forsvare personen, ikke handlingene. Men ville det norske folk forstå det?
I ettertid vet vi svarene. Det norske folk har møtt forsvarererne med respekt. Geir Lippestad ble kåret til Årets navn.
 
Fortsatt forsvarer
I dag har Vibeke og Geir Lippestad åpnet advokatkontor i Borgengården i Skien. Vibeke jobber som forsvarsadvokat og har både drapssaker og saker innen næringslivsjus. Hun er blant annet forsvarer for en brite som er siktet for medvirkning til drap på en ettårig baby i Oslo.
Bæra er også forsvarer for en av de siktede i det såkalte Fredensborg-drapet i Oslo der en 26 år gammel kvinne ble drept.
– Jeg møter ofte mennesker i dyp krise. De har kanskje gjort en alvorlig ting som gjør noe med resten av livet deres. De har ting på samvittigheten. Disse møtene er sterke. Det aller første møtet mellom forsvarer og klient er viktig både juridisk og menneskelig.
Vibeke Hein Bæra har erfaring med ulike typer kriminalitet og kriser. Hun begynte som politiadvokat ved Skien politistasjon i august år 2000. Det var midt oppe i politireformen, og hun ble interessert i organisasjonsutvikling og ledelse. Telemark politidistrikt ble etablert.
 
Full City
Vibeke var påtaleleder i Telemark, og i 2003 ble hun visepolitimester. Om sommeren var hun fungerende politimester. Det var hun også da lasteskipet «Full City» gikk på grunn på Såstein utenfor Langesund natt til 31. juli 2009. Den kinesiske kapteinen og overstyrmannen ble siktet for grov uaktsomhet, og det var Vibeke som frontet politiets arbeid også overfor mediene under den storstilte opprydningsaksjonen.
 
Trakk søknaden
Vibeke Hein Bæra søkte på den ledige jobben som politimester i Telemark.
– Men det ble et sånt rabalder at jeg trakk søknaden. Jeg ble værende i politiet i 2 år til, det var viktig for meg. I den prosessen lærte jeg mye om ledelse, altså. To år etterpå begynte jeg som direktør i Arbeidstilsynet.
 
Lederutvikling
Ved Advokatkontoret Lippestad i Skien samarbeider de med firmaet Team Consulting. I høst skal Vibeke Hein Bæra, i kombinasjon med fortsatt advokatvirksomhet, starte et lederutviklingsprogram med blant annet temaet forebygging av arbeidskonflikter.
– Det er et tema jeg brenner for. Det er for mange ledere som ikke tør å ta tak i konflikter. De løser personalproblemer via SMS og eposter. Vårt lederutviklingsprogram skal handle om å gjøre ledere trygge i sin ledelse.
Vibeke Hein Bæra sier at hun har stor arbeidskapasitet fordi hun synes hun har det så gøy. Hun er ikke flink til å koble ut jobben, så oppi dette hodet her må det foregå mye rart.
Også når hun er på Siktesøya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar