søndag 15. desember 2013

Politikerne nektet å kutte i egen lønn

...
FRUSTRERT: Pål Berby (Rødt) mener det er påfallende at politikerne vil kutte i alle budsjetter med unntak av sine egne. Foto: Per Arne Rennestraum

Politikerne nektet å kutte i egen lønn

PORSGRUNN: Politikerne får utbetalt møtegodtgjørelse også fra møter der de ikke er til stede. Det vil Pål Berby (Rødt) ha slutt på, men bystyrets flertall nekter å kutte i egne goder.
Publisert 15.12.2013 kl 17:30 Oppdatert 15.12.2013 kl 19:37


Et forslag fra partiet Rødt om å kutte 500 000 kroner i politikergodtgjørelser gikk rett i flertallets søppelbøtte. Det var det samme flertallet som ville kutte i alle andre tilbud, noe som får Pål Berby (Rødt) til å reagere.

–Jeg mener at dersom vi som ansvarlige politikere skal kutte i alle andre virksomheter i kommunen, så er det viktig at også vi er med og bidrar.
– Hvorfor skal bare vi være skjermet? spør Pål Berby.

Han mener blant annet det er dårlig pengebruk at et fast medlem av et utvalg får utbetalt full godtgjørelse selv om han bare deltar i halvparten av møtene i løpet av et år.
– Her bør det være rom for å trekke de som ikke møter i lønn, sier han.

Gruppeleder Ole Henrik Lia (Ap) skriver på SMS til TA at «dette er noe som behandles når bystyret behandler reglementet for neste periode».
Logikken er at det sittende bystyret skal slippe å måtte fastsette sine egne satser, og dermed bli beskyldt for å være bukken som passer havresekken.

FLÅSETE
Dette argumentet kjøper ikke Rødt og kaller kommentarene fra posisjonen som ganske flåsete.
– Jeg forstår poenget med at det sittende bystyret ikke skal gi seg selv goder, men når det gjelder å kutte i godene, kan dette ikke være noe stort problem, sier Berby.
– Hvis det er antall kroner som gjør at man blir politiker, er det noe som er riv ruskende galt, presiserer han.
 
KEOPS
Rødt foreslo å øremerke politikernes lønnstrekk til et prosjekt i Keops. Prosjektet skal sikre at ungdom som ikke fullfører videregående får et tilbud om etterutdanning.
Men bare SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne stemte for.

Også SV fremmet et forslag om å redusere politikerlønningene med 500 000 kroner, for å bruke pengene til å sikre driften på helse- og aktivitetssentrene.

Gruppeleder Gro Lorentzen (SV) konstaterer at heller ikke dette vant fram. Hun er mer oppgitt enn overrasket.

– Det er jo et paradoks at de partiene som ikke vil kutte i det øvrige tjenestetilbudet, er de eneste som vil kutte i politikerlønningene, sier Gro Lorentzen.
Hun understreker at hun ikke mener politikerne får for mye penger.

– Det er ikke det som er mitt poeng. Men ved å redusere våre egne budsjetter, viser vi også forståelse for de andre som blir rammet, sier hun.
Under budsjettdebatten i bystyret torsdag ble det også fremmet forslag om å frikople politikernes godtgjørelse fra rådmannens lønn.

Forslaget ble fremmet av Sverre Siljan (BNp).
Bakgrunn for saken er at ordførerens godtgjørelse er hundre prosent av rådmannens lønn. Da Per Wold ble ansatt, måtte politikerne legge på bordet over en million kroner. Dette førte til at både bystyret og ordføreren fulgte etter med lønnshopp.

Ordføreren tjener i dag rundt en million kroner. Fast godtgjørelse for å sitte i bystyret er 20 000 kroner året. Formannskapsplass gir rundt 60 000 i tillegg. Medlemmer av et hovedutvalg kan bokføre 20 000 kroner på toppen av dette. Leder av utvalg får 60 000, det samme som gruppelederne av de største partiene i bystyret.

Det hører med til historien at Pål Berby ikke tjener et rødt øre på politikken. All politikergodtgjørelse blir sendt videre til partiet.
– Jeg er ikke i politikken for å tjene penger, men for å gjøre en innsats. I et lite parti er det smått med inntekter, og alle må bidra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar