fredag 28. juni 2013

Rekordsalg

...
 
Thomas Nilsen fra Vard Brevik Elektro og daglig leder for Wrightegaarden, Silje Buraas, har en hektisk arbeidsdag foran seg for å gjøre Wrightegaardens hage klar som konsertarena til fredag kveld. Om noen timer entrer CC Cowboys storscenen og erklærer sommeren for åpnet i Langesund. Foto: Vivi Sævik

Rekordsalg for Wrightegaarden

Det er hektisk innspurt med riggingen i Wrightegaardens hage foran sesongens konsertstart i kveld. Billettsalget er rekordstort med 1000 forhåndssolgte billetter til CC Cowboys som entrer storscenen klokka 21.

Publisert 28.06.2013 kl 09:43 Oppdatert 28.06.2013 kl 13:05

– Vi visste at CC Cowboys var populære, men dette overgår våre villeste forhåpninger om forhåndssalg til årets første konsert, sier daglig leder av Wrightegaarden, Silje Buraas.
Hun gleder seg også over at værmeldingen melder sol i kveld.

Buraas sier at det fortsatt er billetter å få kjøpt til kveldens konsert.
– Ryktene sier at vi er utsolgt, men vi vet ikke hvor ryktene stammer fra. Selv om vi har forhåndssolgt rekordmange billetter til i kveld, har vi fortsatt plass til mange flere publikummere i hagen. Men vi anbefaler alle å sikre seg billetter her i baren hos oss i løpet av dagen.
 
Kurt trekker folk
Også Kurt Nilsen selger bra med billetter på forhåndssalget, så det er ventet minst like full hage lørdag kveld.

– Rørlegger'n fra Bergen har alltid skapt folkefest på Wrightegaarden. Det er vi glade for at han gjør også på lørdag, sier Buraas.
Silje Buraas sier det skal bli godt å komme i gang nå, etter mye planlegging for ny oppstart av konsertarenaen Wrightegaarden. Hun er ikke nervøs, men innrømmer at hun har sommerfugler i magen av forventninger.
 
Nytt elektrisk
Fredag formiddag så det fortsatt lettere kaotisk ut i Wrightegaardens hage. Elektrikere fra Vard Brevik Elektro holdt på med monteringen av nye ledninger og nye lyspunkter ute og inne. Elektriker 

Thomas Nilsen forteller at firmaet har hatt et stort oppdrag med å legge nye elektriske ledninger til den nye hagescenen, og til nytt lys inne på gården.
Silje Buraas og Thomas Nilsen lover at alt arbeid skal være ferdig til i kveld. Da er sommeren i Langesund skikkelig i gang

– Morsomt

...
Porsgrunnsjentene Gunnhild Åsland og Kristina Gjestland fra Arcus synes det er en spesiell opplevelse å sanke ingredienser i sine hjemtrakter. Foto: Haakon Wærstad

– Morsomt å gjøre det selv

Det myldret av liv på Dammyra i Bjørkedal da brennevinsprodusenten Arcus sanket inn pors til sine produkter torsdag. Midt ut i myra sto to porsgrunnsjenter som syntes det var en spesiell opplevelse.

Publisert 27.06.2013 kl 20:23 Oppdatert 27.06.2013 kl 20:23

– Selvfølgelig. Både fordi jeg er herfra, og fordi det er morsomt at vi gjør det selv og plukker ingrediensene vi bruker i varene, sier Kristina Gjestland.
Hun jobber som produktutvikler i Arcus.
– Det er også hyggelig å få en dag utenfor kontoret. Vi har gode kontakter her, og så blir det en sosial aktivitet. Nå før sommeren har vi litt mer tid. De fleste går ut i ferie til helga, og da passet det fint å komme i dag, sier Gunnhild Aasland, som driver Arcus Opplevelse.

Trenger mye pors

De håper å samle inn mellom 15 og 20 kilo pors på turen til Porsgrunn.
– Vi bruker ekstra mye pors i en porsdram som heter Vianvang. Så bruker vi pors i en fisk- og skalldyr-akevitt, bacalao-akevitten og Faun, sier Asland.
Salget av porsbrennevin er ifølge Aasland stabilt.
– Det er for folk som drikker brennevin til mat, og som liker å utforske denne kombinasjonen, sier Aasland.
Etter at bladene er samlet inn blir de fraktet til Arcus i Oslo.
– Der blir de først tørket på matter før det lages et maserat, hvor det blir et uttrekk av pors som ligger i sprit. Da lager man den porsbasen som skal inn i blandingen, sier Aasland.
De regner med at torsdagens fangst holder i ett år.

Forsinket

Sankingen av porsplanten på myra til Sverre Siljan foregår som regel i begynnelsen av juni, men i år ble det utsatt i tre uker.
– Vi merker at våren kom senere i år, og det er derfor vi har ventet til nå. I år var det bånntele på myra, og det tok litt tid før den forsvant, sier Siljan.
Han har i lengre tid holdt øye med plantene for å se når tiden var inne til sanking.
– Nå er porsen på sitt beste, og tiden var inne, sier Siljan, før han haster videre for å lage grøt til sankerne.
...
Jan Waldemar Sørensen, Carl Bjørneboe, Hans Edvard Kjølseth og Else Dille var blant de ivrige hjelperne fra Porsgrunnklubben den yngre. Foto: Haakon Wærstad
...
Grunneier Sverre Siljan. Foto: Haakon Wærstad

Til kamp

...
Øystein Larsen har flott utsikt fra verandaen, enn så lenge. Foto: Per Arne Rennestraum

Til kamp mot Telenor-planer

Beboere i nedre del av Breidablikk i Hovenga er sjokkert over Telenors planer om en 15 (!) meter høy mobilmast.
Publisert 27.06.2013 kl 21:10 Oppdatert 27.06.2013 kl 21:10

Det er flott med god mobildekning, men ikke når den dekker til utsikten.
Flere hundre beboere i terrasseblokkene og andre boliger i nærheten vil sitte og kikke inn i den ruvende gittermasten som etter planen skal stå ved krysset mellom Breidablikkbakken og Åmotbakken, like inntil en støyvegg. I tillegg til den 15 meter høye masten søkes det også om et fire kvadratmeter stor utstyrshytte.

Forbauset

Øystein Larsen er en av de mange som har svart kontant på nabovarselet. Det har han gjort med forbauselse over at det i det hele tatt er aktuelt å vurdere en slik plassering. Larsen bor i en trivelig enebolig med solid utsikt over Osebakken og Porsgrunn sentrum, men nå kaster mobilmast-planene en mørk skygge over idyllen.
I et brev til kommunen omtales byggverket som en visuell forurensning.
– Hvorfor skal den stå akkurat her, midt i synsvinkelen for et stort antall boliger? spør Larsen.

Verre for naboene

Selv om han bor et stykke oppi lia, vil masta komme på høyde med både hans veranda og ikke minst verandaen til flere hundre som bor i Borgeåsen terrasse. For disse er det bare en vei å kikke: Rett mot der det kan komme en gedigen mast.
– Det vil bli enda verre for dem, sier Larsen.
Saken er til byggebehandling i Porsgrunn kommune. Etter det PD forstår, skal også Borgeåsen borettslag være svært kritisk til en slik passering.

Byggebehandling

– Men det er vel ikke bare å kjempe mot mektige Telenor, sier Øystein Larsen.
Han foreslår alternative plasseringer som er langt mer skånsomme: Området ved Hovengasenteret og Borgeåsen sør for terrassehusene er to av mulighetene.
– En slik plassering vil ikke sjenere noen.
Det er Technogarden som har sendt ut nabovarselet på vegne av Telenor. I den forbindelse har de fylt på med informasjon om at det ikke vil innebære noe strålefare. Men dette tar Larsen med en klype salg.
– Vi vil hevde at dette er det ikke faglig enighet om, sier han.
Larsen frykter også at en eventuell mast seinere vil bli «pyntet» med antenner fra andre leverandører av elektroniske tjenester.
– Vi vet jo aldri om det kommer en svær og stygg parabolantenne i toppen av masta.

– Mer positivt enn negativt

Telenor er avhengig av dispensasjon for å få gjennom søknaden. Telegiganten mener argumentene er så gode at de bør slippe gjennom nåløyet og dermed få innvilget en byggesøknad.
Technogarden Engineering søker på vegne av Telenor, og i søknaden heter det at de negative konsekvensene er små og at det i tiltaket er klar overvekt av positive hensyn og konsekvenser (...).
Det vises i den forbindelse til et brev fra departementet der det blir presisert at kommunene og fylkeskommunene har et viktig ansvar for
Det er Technogarden som har sendt ut nabovarselet på vegne av Telenor. I den forbindelse har de fylt på med informasjon om at det ikke vil innebære noe strålefare. Men dette tar Larsen med en klype salg.
– Vi vil hevde at dette er det ikke faglig enighet om, sier han.
Larsen frykter også at en eventuell mast seinere vil bli «pyntet» med antenner fra andre leverandører av elektroniske tjenester.
– Vi vet jo aldri om det kommer en svær og stygg parabolantenne i toppen av masta.

– Mer positivt enn negativt

Telenor er avhengig av dispensasjon for å få gjennom søknaden. Telegiganten mener argumentene er så gode at de bør slippe gjennom nåløyet og dermed få innvilget en byggesøknad.
Technogarden Engineering søker på vegne av Telenor, og i søknaden heter det at de negative konsekvensene er små og at det i tiltaket er klar overvekt av positive hensyn og konsekvenser (...).
Det vises i den forbindelse til et brev fra departementet der det blir presisert at kommunene og fylkeskommunene har et viktig ansvar for å legge til rette for elektroniske kommunikasjonsmidler.
...

onsdag 26. juni 2013

Kjørte buss 22 timer i døgnet

Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

Kjørte buss 22 timer i døgnet

Statens Vegvesen har allerede anmeldt Norgesbuss til politiet for grove brudd på hviletidsbestemmelsene. Arbeidstilsynet vurderer å gjøre det samme.

Publisert 25.06.2013 kl 10:07 Oppdatert 25.06.2013 kl 10:11

– Sjåførene skal ha tilstrekkelig hvile hvert døgn, minimum ni timer. På det verste har vi avdekket at sjåfører kun har hvilt to timer i døgnet før de har satt seg bak rattet igjen, sier Geir Mjøsund, seksjonsleder i Statens vegvesen til Budstikka.
Mjøsund forteller at de i ett tilfelle oppdaget at en sjåfør hadde jobbet i 23 døgn uten tilstrekkelig hvile. Han mener avvikene er så grove at selskapet burde ha oppdaget dem tidligere hvis internkontrollrutinene hadde vært tilfredsstillende.
Statens Vegvesen har anmeldt selskapet til politiet for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene for sjåfører på langrutene.

Risikerer to anmeldelser

Parallelt har Arbeidstilsynet gjennomgått data om arbeidstidene for sjåførene på rutebussene, der arbeidstida reguleres av Arbeidsmiljøloven. Også her er det avdekket grove brudd på lovens regler om døgnhvile, og seniorinspektør Knut Elkjær opplyser at også Arbeidstilsynet vurderer politianmeldelse.
– Dette er alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, og er helsefarlig for sjåførene, i tillegg til at det utgjør en fare for trafikken. Vi ser svært alvorlig på saken, sier han til Budstikka.

Kjenner seg ikke igjen

Norgesbuss sier de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene til Statens Vegvesen og Arbeidstilsynet. Driftsdirektør Willy Johansen sier selskapets skiftordninger er basert på at alle skal følge hviletidsbestemmelsene og mener avvikene som er påvist skyldes at sjåførene ikke har brukt skriveren som registrerer kjøretiden riktig. Driftsdirektøren forsikrer at selskapet nå har holdt flere kurs for å lære sjåførene å bruke skriverne riktig.

Sikkerhetsrisiko

Trafikkforskere har lenge påpekt at bilkjøring uten tilstrekkelig hvile kan sammenliknes med å kjøre i ruspåvirket tilstand. Trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF sier det er alvorlig dersom sjåførene i Norgesbuss har kjørt uten tilstrekkelig hvile over lengre tid.
– For bussjåfører er kravet til oppmerksomhet veldig høyt. De skal føre bussen, forholde seg til passasjerer og rutetider. Manglende søvn vil redusere årvåkenhet og evnen sjåførene har til å tåle presset. I verste fall kan det føre til at man overser viktige objekter rundt omkring i trafikken, sier Moe til Budstikka.

Ingen overraskelser når regningen kommer

Dekningskartet er basert på databeregninger, det kan derfor finnes lokale områder der den faktiske dekningen avviker fra beregningen på grunn av spesielle forhold i terreng eller andre faktorer. Bruk av retningsantenne vil forbedre dekning og gir høyere hastighet.
 
SUVEREN DEKNING: Uansett om du velger å feriere i Norge, Danmark eller Sverie, ved sjøen, på fjellet eller i storbyen, er ice.net overlegen når det kommer til dekning.

Ingen overraskelser når regningen kommer

Endelig er sommeren her! Barna vil til Legoland, og mamma vil besøke et vennepar dypt inne i de svenske skoger – og hva annet kan du som kjærlig familiefar gjøre enn å oppfylle ønskene deres?

ice.nets løsninger

Abonnementene til ice.net er på enten 2GB eller 8GB. Det tilsvarer omtrent: 
  • 30/240 timer musikkstreaming, eller
  • 5 000/40 000 nettavissider, eller
  • 2000/8000 Facebooksider, eller
  • 5/20 timer web-TV, eller
  • 7/28 timer YouTube-streaming, eller
  • 35/280 timer webradio

Så var dette med nettilgang, datatrafikk og utlandet, da…
1 av 4 nordmenn reiser på ferie til Danmark og Sverige i sommer. Kanskje du og familien er blant dem? Da har du sikkert tatt høyde for datatrafikkregningen som kommer. Eller?
For om du er så heldig å få dekning der du er – etter den søte ferietid kommer alltid den sure kløen som heter datatrafikk. Pappa jobbet jo litt og leste noen nyheter innimellom. Barna har kanskje hørt på musikk og ledd godt av morsomme filmer på YouTube. Og mer skal det ikke til før hverken barna eller pappa får lommepenger før et stykke ut i oktober om du da ikke har surfet med ice.net.

Overlegen dekning i hele Skandinavia – uten at det koster noe ekstra

For med mobilt bredbånd fra ice.net behøver du ikke bekymre deg for hverken tilgang eller pris på datatrafikk. Du får heller ingen ubehagelige overraskelser når ferien er over – prisen er den samme over hele Skandinavia. Du får dessuten overlegen dekning i hele Skandinavia. ice.net dekker 75 prosent av landarealet i Norge, 90 prosent av Sverige og hele 98 prosent av Danmark – i tillegg til opp mot 120 kilometer til havs. Ingen andre leverandører kan tilby i nærheten av den samme arealdekningen.
ice.net er det beste alternativet i Skandinavia, men dekningen er ikke perfekt: Du vil selvsagt kunne oppleve områder der du opplever hull. Likevel gir ice.net deg dekning der ingen andre får det til.
Den store fordelen med ice.net er likevel at du får dekning der ingen andre kan gi deg det.
La barna nyte sommeren

Bilturen blir som en drøm

Store og små gleder seg til ferien – men hvorfor skal man grue seg til selve transportetappen? Plugg den originale ice.net routeren R90 inn i 12V-inngangen i midtkonsollen eller bagasjerommet, så gjør du bilen din om til en trådløs sone der et ubegrenset antall passasjerer kan koble seg på.
Skal du ikke kjøre bil hele veien? Om du for eksempel tar båten til Danmark kan du bruke ice.net der også. Ha routeren i veska til mamma på turen over, så kan hele familien bokstavelig talt surfe over Skagerak. Og når du har parkert foran hotellet i Legoland eller det lille torpet ved Stora Le – ta routeren med deg så har du alltid nett.
Har du USB i bilen? Da kan du eventuelt gå for den lille routeren ice.net mini som ikke er større enn en smarttelefon. Her kan fem enheter være koblet på samtidig.
Du kan både få mobilt bredbånd overalt i hele Skandinavia og spare penger ved å bestille ice.net nå – uansett om du velger R90-router eller ice.net mini med Alltid-abonnement. Frem til 31. august 2013 har ice.net sommerkampanje: Med 12 måneders avtaletid betaler du kun 199,- for routeren og får halv pris på månedsavgiften de tre første månedene. Månedsavgiften er 299,- per måned og totalprisen den første året er 3339,-. Tilbudet gjelder ved bestilling via ice.no.

– Bare én i hele verden

...
Brian Formo har bodd i villaen i 13 år og vil selge. Huset er for stort for ham, kona og bikkja. Formo sier han er privilegert som har hatt anledning til å restaurere gammel, stolt porsgrunnshistorie og håper de som overtar deler samme lidenskap.

– Bare én i hele verden

Helt uavhengig av svingninger i eiendomsmarkedet: – Det finnes bare én Storvegen 25 i hele verden, og jeg håper den som skal overta har lidenskap for nærheten til elva og båter, sier Brian Formo.

Han har brukt mer enn seks år på å restaurere den gamle herskapsvillaen han nå skal selge på Vestsida, og han sprudler når han snakker om huset, elva, brygga, båt og utsikt.
– Det er et fantastisk hus, med sjel. Utsikten til nye Ælvespeilet med lys om kvelden er helt rått. 

Vannspeilet og linja Cafe Osebro, Kafé K, Blaa, Ælvespeilet, Tollboden og rådhuset på kveldstid er få forunt, det er praktfullt.
Prisantydningen er 9,85 millioner kroner.

Bodd der 13 år

– Nesten hele Vestsida er pussa opp. Folk investerer her. Det er som å bo i en liten by i byen, sier Formo, glødende opptatt av bydelen.

Han har bodd i Storvegen 25 siden 2000 og brukte de første seks årene til et kjempeprosjekt som blant annet omfatter vannbåren varme i hele huset. Formo sier han føler seg privilegert og heldig som har hatt anledning til å ta vare på gammel kultur og historie fra Porsgrunn på denne måten. Innvendig har han restaurert villaen 100 prosent.

Eiendommen ble lagt ut til salgs for to uker siden og megler Torgeir Halsen sier det har kommet noen henvendelser, men ingen bud. Eiendommen er spesiell, markedet er i endring og han regner ikke med noe løp og kjøp.

Mer enn fire måneder

– Normalt vil det ta pluss minus fire måneder å selge en sånn eiendom. I praksis pluss fire måneder. Jeg har nettopp solgt Vatnergården på Falkum i Skien. Den er en av tre store samme type eiendommer i Skien, og vi brukte et halvt år på Vatnergården. Den hadde prisantydning 6,95 millioner kroner, sier Torgeir Halsen.

Brian Formo forteller at han går i sitt 60. år, og det er bare han, kona og bikkja igjen i det store huset. I prospektet heter det at Storvegen 25/Moldhaugen Gård var skipsrederbolig og at eiendommen var sentral i datidens tømmertransport og båtbygging.

Ekspert på lokalhistorie, Kjell Ivar Brynsrud, tror det var Halvor Nilsen, skipper hos Gunnar Knudsen og medinvestor i Borgestadrederiet som bygde herskapsvillaen i Storvegen rundt århundreskiftet 1800/1900.

Seilerloft ved elva

– Det røde huset nede ved elva er seilerloftet. Den siste båten, «Høyås», ble sjøsatt her med både master og motor i 1905, sier Formo.

Han håper eiendommen overtas av folk som har samme lidenskap som han for historien, elva og båter.
Boligen inneholder to leiligheter og er full generasjonsbolig. Bruksarealet er på romslige 600 kvm.

mandag 24. juni 2013

Porsgrunn Dagblad

...
30,1 millioner i avkastning ved forrige månedsskifte, rapporterer økonomisjef Hans Jakob Solheim. Foto: Per Arne Rennestraum

Millionene velter inn

Når det regner på børsen, drypper det på kommunen. Aksjeeventyret fortsetter.

Publisert 21.06.2013 kl 20:41 Oppdatert 21.06.2013 kl 20:41
Så langt i år har kommunen håvet inn rundt 30 millioner kroner i avkastning på sin milliardplassering i obligasjoner og aksjer.
Dermed sprenger de så langt alle forhåpninger om avkastning. Målet for hele året var 45 millioner i avkastning for den samlede portefølje som er på 1,2 milliarder kroner. Sist gang det ble gjort en vareopptelling var 1. juni og da var avkastningen på 30,1 millioner. Med andre od er to tredjedeler av årets budsjettmål oppnådd da det bare var gått fem måneder av 2013.

Høy lånegjeld

Samtidig som kommunen har en rekordhøy lånegjeld, sitter de også med en gedigen pengebinge.
Økonomisjef Hans Jakob Solheim avviser at dette er et paradoks.
– Så lenge avkastningen er høyere enn lånerenta, går det bra, sier Solheim.
Aksjeporteføljen er jevnt spredd utover. Politikerne har vedtatt å redusere risikoen, noe som gjør at sjansen til de store aksjekuppene er redusert. Likevel hagler det inn. Innhøstingen har vært best når det gjelder internasjonale og norske aksjer, obligasjoner og eiendomsfond. Norske anleggsobligasjoner har mer putret og gått, men fører til jevnt tilsig av kapital.

140 mill i aksjer

Av porteføljen på 1,2 milliarder er rundt 140 millioner reinspikka aksjeplasseringer.
Solheim vet, klok av erfaring, at intet aksjetre vokser inn i himmelen.
Kommunens pengeplassering har nå rundet ti år. Det begynte med at politikerne måtte få SKK-pengene til å yngle og gro. Etter en kronglete start, har man totalt sett kommet godt ut. Avkastningen har vært høyere enn det vi har betalt i lånerente. Det er en god pekepinn på at vi ikke har gjort det så verst, sier Hans Jakob Solheim.

tirsdag 18. juni 2013

Bom bom bom byen som Bommet seg vekk

...
 
- Telemark er det eneste fylket i landet uten bommer, sier virksomhetsleder Jorid Sætre. Hun mener at vi alle må betale for en bedre framtid for de neste generasjonene, og at bompengefinansiering er eneste realistiske løsning for å bygge ny og bedre infrastruktur. Foto: Geir Fragell

– 10.450 kroner blir vanlig pris

Vanlig årlig bomutgift for én bil med brikkerabatt blir 10.450 kroner. Det vil koste 18 kroner dagen i rushtida morgen og ettermiddag, og 12,50 kroner utenom rushtida, ifølge Porsgrunn kommune.

Porsgrunn er foreløpig den eneste kommunen som har sagt ja til Bypakke Grenland. Vei- og miljøpakka til 2,5 milliarder kroner ble vedtatt i bystyret sist torsdag. Innen 20. juni skal alle fire kommunene og fylkestinget ha behandlet bypakka.

Haster

Det haster med å få sendt søknaden om bompengefinansiert veiutbygging til Samferdsels-departementet, for at søknaden skal kunne behandles i Stortinget våren 2014.
Virksomhetsleder for byutvikling i Porsgrunn kommune, Jorid Sætre, har sammen med PD gått gjennom bystyrets bypakkevedtak, og det er gjort enkelte justeringer i forhold til opprinnelig plan. Krav om belønning
– Bystyret har vedtatt at dersom Grenland ikke får belønningsmidler fra Staten på mer enn 200 millioner kroner, blir det ikke innført dyrere bompris i rushtida. Vi regner med å få svar om belønningsmidler innen utgangen av juni, sier Sætre.
Her er hennes regnestykker, slik de ser ut nå:
Det kreves bompenger bare én vei, fra sør til nord, og pris pr. passering utenom rush er 14 kroner, uten brikke. Med brikke blir prisen 12,50. I rushtida (07-09 og 15-17 mandag til fredag), koster det 20 kroner pr. passering, 18 kroner med brikke. Det er lagt opp til innkrevingstid i ti år, men den kan bli forlenget.
– Prisen på 10.450 kroner årlig, 871 kroner i måneden, inkludert rabatt, er basert på 22 passeringer i rushtid, og månedstaket som gjelder på 60 passeringer totalt. Også timesregelen, at man betaler bare én gang pr. time, er lagt inn i regnestykket, sier Sætre.

21.000 for to

For en familie eller husstand med to biler og samme normalmønster, blir årlig pris følgelig dobbelt: Nær 21.000 kroner.
Porsgrunn bystyre forutsetter også at innkreving ikke starter før ett av de to store veiprosjektene er igangsatt. Det ene prosjektet er Lilleelvkrysset.
Sætre sier noen vil komme heldigere ut med bompenger enn andre, avhengig av hvor de bor og jobber. Men hun mener bypakka er økonomisk robust og at det er tatt høyde for ulike svinn-muligheter i det totale regnestykket. Dette gjelder også i forhold til om biltrafikken i løpet av ti år vil bli redusert som følge av bompenger.

Alle unntatt Telemark

– Telemark er det eneste fylket i landet uten bommer. Vi har dårlig befolkningsutvikling og må gjøre noe med infrastruktur for å bli mer attraktive. I bunnen ligger miljø og klima. Vi skal være med på å betale for at de neste generasjonene får en bedre framtid. Det ligger mange gode tiltak i bypakka, sier Jorid Sætre. 

Egne Observasjoner

- Jeg lurer på hvor mange som kommer til og flytte? Hvor mange som kommer til og feriere i grenland? Hvor mange bedrifter som kommer til og flytte? etablerer flere seg?

Jeg tror nok det hadde vært nok og bombelaste inn og utfartsveiene

Ole Ljungberg

mandag 17. juni 2013

Fem enkle løsninger

Fem enkle løsninger for sommerklare uteområder

Nå er det endelig tid for å nyte late dager utenfor husets fire vegger. Har du alt klart til utekosen? Her får du fem gode tips til hvordan du kan gjøre uteområdene dine klare for sommeren.

CARLSEN FRITZØE

  • Carlsen Fritzøe er en komplett leverandør av kvalitetsprodukter innen trelast, byggevarer og jernvare.
  • Har som mål å gi deg distriktets beste råd og hyggeligste service.
  • Er behjelpelig med alt fra A – Å i byggeprosessen.
  • Carlsen Fritzøe er en norsk, uavhengig byggevarekjede med 13 moderne byggevarehus lokalisert i fem fylker, fra Kristiansand i sør til Drammen i nord.
  • Omsetter totalt for 1,4 mrd og har 400 ansatte.

1. Ta en utendørs rengjøring

Gi huset en skikkelig utvendig vask. Da hindrer du sopp- og algeangrep. Luftforurensing og økning av nitrater og fosfater har gitt bedre vekstvilkår for sopp og alger. For å forebygge slike skader, bør du vaske huset utvendig helst en gang i året.
Vasking vil også friske opp fargen og sørge for at maling eller beis varer lenger. Det høres kanskje ut som en stor jobb, men det er faktisk ganske enkelt og går relativt fort.
Er det behov for det, bør du selvfølgelig også gi huset et nytt strøk maling eller beis.

2. Bygg din egen terrasse

Det trenger ikke å være vanskelig å bygge sin egen terrasse. Derimot kan det være et hyggelig prosjekt for lyse og varme sommerdager. Sørg bare for å snakke med noen som kan terrasse før du starter.
Da kan du for eksempel få råd om hva slags type gulv du bør velge hvilke type skruer og hvilke dimensjoner på bjelkelag du bør bruke. Hos byggevarespesialisten Carlsen Fritzøe får du både kvalitetsprodukter og gode råd og veiledning.
Ta med deg en beskrivelse av området hvor terrassen skal bygges, så kan Carlsen Fritzøe hjelpe deg med å beregne mengder, dimensjonering og å vurdere hvilken fundamentering du bør bruke.

3. Rydd i hagen

Du kommer langt med å fjerne mose, rake og kutte vekk det som eventuelt er brukket på trær, og beskjære frukttrær. I tillegg vil det lønne seg å kalke og gjødsle plenen.
Les også: På tide å ta grep i hagen.

4. Sjekk grillen

Ikke glem det viktigste ”hageredskapet” for lange sommerkvelder! Sjekk om grillen fortsatt er i tipp-topp stand, eller om det er behov for å fornye den.

5. Snakk med ekspertene

Hos byggevarespesialisten Carlsen Fritzøe får du både veiledning rundt alt som har med uteområder å gjøre, og hjelp med riktig materialvalg. Carlsen Fritzøe-butikkene finner du i fem norske fylker. Takket være forhandlerens solide lokalkunnskap, får du skreddersydde råd til akkurat dine uteområder.

Alt kan skje på biltur

Alt kan skje på biltur

preview_COLOURBOX954584
Foto: Colourbox.


Har du husket disse tingene?

Plassen i bilen er begrenset når hele familien skal på ferie. Men hva er det du absolutt ikke bør glemme?

Husk reservehjul

Glem i hvert fall ikke reservehjulet. Det kan være fristende å legge det igjen hjemme for å få plass til litt mer, men det er neppe noen god idé. Svært ofte må bilister ringe etter veihjelp på grunn av punktering. Av over 4 millioner assistanser på vesteuropeiske sommerveier er punktering faktisk nummer to på statistikken.
Som NAF-medlem med veihjelpsavtale får du uansett veihjelp døgnet rundt, enten du er i Norge eller på bilferie i Europa.
NAF Visste du at…
… NAF-medlemskapet er personlig, som betyr at det er du som får hjelp, uansett om du kjører egen bil, leiebil eller sitter på med andre. NAF er alltid med deg og du får veihjelp i hele Europa. Meld deg inn før du drar på bilferie!

Ta med jekk og bolter

Har du først tatt med deg reservehjulet må du også ha med deg jekk og annet nødvendig verktøy i bilen. Du kommer ikke langt med bare nevene når du skal skifte hjul! For øvrig bør du sjekke at utstyret fungerer før du drar av gårde.
Det kan være lurt å ta en tur innom NAFs nettbutikk før avreise. Der finner du masse relevant utstyr til bilen din, og er du medlem, får du rabatt på mange av varene. Du finner for eksempel utstyr og tilbehør til dekk og hjul, i tillegg til mange andre nyttige bilprodukter.
Kanskje er det så lenge siden du la om hjul selv at det kan lønne seg å «tørrtrene» på et hjulskift hjemme i garasjen? Det er i alle fall bedre å surre med bolter, jekk og hjulkryss der enn på en hektisk, glovarm motorvei i utlandet. Har du lettmetallfelger på sommerhjulene må du huske å ta med deg et riktig hjulboltsett til reservehjulet dersom dette er utstyrt med stålfelg. Årsaken er at det er ulike bolter eller muttere.
Selv om du har husket å ta med deg det meste, kan det oppstå hendelser du blir usikker på hvordan du skal takle. Derfor er det en god idé å laste ned NAF-appen. Da har du alltid ekspertråd fra NAF med deg hvor enn du er i verden.

Reservenøkkel

Refleksvest og varseltrekant må være på plass. Ellers er reservenøkkel verd sin vekt i gull. Den gjør ikke mye nytte for seg i nøkkelskapet hjemme hvis du mister nøkkelen på ferie.
Skulle du likevel være så uheldig at du mister den, eller at noen stjeler den, lønner deg seg å være medlem av NAF. Alle NAF-medlemmer med veihjelpsavtale har nemlig nøkkelforsikring. Det betyr at vi dekker utgifter til å skaffe ny nøkkel og lås.

Noe til barna

Har du barn er det viktig å huske på nettbrett, bøker, bilbingo og musikk til lange timer i baksetet.
Tips: Last ned Naffens bilbingo fra App Store eller Google Play.
Ta pauser og ha med litt mat og annet godt til de små.
På varme sommerdager kan det være nødvendig å skjerme barna fra solen. Da kan rullegardiner, skjermer eller folie være en god idé. Og selv om bilen har et aldri så godt klimaanlegg er det viktig å ta med seg nok drikke.
Helt til slutt: Ta med deg NAF Veibok. Vi tror du vil finne ut at den er svært nyttig å ha liggende på lur i hanskerommet!

Mitt Vitnesbyrd

Vitnesbyrd

Mitt liv som kristen.

Ole Ljungberg

Jo da jeg ble født i juni 1958, litt for tidlig mellom Trondheim og Oslo, så jeg er født i Oslo og døpt i Porsgrunn, det at jeg ble født for tidlig resulterte i at jeg fikk en medfødt hjerneskade, og en hofteskade ble oppdaget før jeg begynte på barneskolen, I ettertid fikk jeg vite at jeg også hadde en vannsyste som var medfødt.

Min mor forteller at jeg gikk og løp før jeg ble ett år, da jeg ble tre år fikk jeg mine krykker, men de ble fratatt da det ble oppdaget at jeg brukte dem som slagvåpen på mine søsken, vi er en flokk på fem. Min mor mente at det var bedre og bli gæren i hoften, enn i hodet!!!.

Da min mor la seg, var hun meget sliten i bena, men hun hadde ledd mye. Mine foreldre leste mye for oss, da vi var små.
Da jeg ble tre år lå jeg på Kronprinsesse Marthas Institutt for hofteskaden, der hilste Faradiba på alle barna, på barneavdelingen. Thoris var der også, da jeg hadde en onkel der, med gratis is en gang i uken

Min barndom i Oslo var fylt med Nordmarka sommer som vinter, og kjærlighet og lek slik en gutt skal ha, langrenn, i Nordmarka og slalåm i Rødkleiva, om sommeren tok fatter´n oss med på turer i skog og mark, og mange flotte somre på Skåtøy utenfor Kragerø.

Skolen begynte og jeg gikk mine to første år på Slemdal skole i Oslo, videre gikk jeg
tredje til og med åttende klasse på Huseby, i en hjelpeklasse p.g.a. hjerneskaden. En kan vel si at det var på Huseby skole det skjedde, at gjennom en klassevenninne møtte jeg Jesus for første gang, og gjennom Jesus kom jeg til Gud og ble frelst den gang gjennom Teen Sing som 12 åring.

Niende klasse, synes jeg ikke var noe, vi hadde flyttet til Elverum og der var det et tøft miljø. Min mor tok lærerutdannelse der, jeg konfirmerte meg der, etter overbevisning om at dette var riktig og gjøre, videre gikk jeg på Viken folkehøyskole i Gjøvik, før vi igjen flyttet til Kyrkjebø i Sogn og Fjordane der min mor fikk seg jobb som lærerinne.

Vi flyttet en del rundt egentlig på et lite område mellom Vadheim og Høyanger, jeg fikk min ungdom der på godt og vondt, jeg fikk ingen kristne venner der, tiden gikk og jeg falt fra, men av og til kom det noen linjer opp som fikk meg til å tenke: ”Halleluja min sjel er fri, min trellestand er nå forbi, på land og hav min sak er klar, hvor Jesus er jeg himlen har” han var med meg hele tiden, selv om jeg falt fra.

Militæret kom, Madla i seks uker. Haakons Vern i Bergen i tre mnd, og resten av tiden ble avtjent på Trondenes fort i Harstad, detta var tungt, men jeg prøvde og dimmitere med hjerneskaden som grunnlag, men de sendte meg til prøver, og det viste seg at skaden hadde grodd, og jeg ble så glad at jeg glemte å dimmitere.

Etter militæret begynte jeg og jobbe som snekker og holdt på med det et par år, før jeg begynte på ÅSV som det het den gangen, aluminiumsverket i Høyanger, og mens jeg jobbet der skjedde det store. Gjennom bladet Romantikk fant jeg den store kjærligheten, så hvis noen spør meg hvor jeg var da Oddvar Brå brakk staven, så vet jeg det, jeg var på vei til Skien 28.2.1982.
Så ble jeg gift i Gjerpen kirke den 09.11.85. Vi har vært igjennom mangt begge to, men jeg er en lykkelig mann, verdens lykkeligste mann, men selvfølgelig ingen kommer vel unna problemer på en eller annen måte gjennom livet, vi har prøvet og feilet som alle andre. Vi bodde i en liten leielighet på 39 kvadrat i 13 år, etter det flyttet vi til Eidanger, og der bor vi fortsatt.

Jeg jobber nå ved ahlsell A/S i Porsgrunn, tideligere Stavanger Rørhandel A/S, hvor jeg trives meget bra, der har jeg snart jobbet i 11 år.

Etter et par år på jobben, første nyttårsdag, ble jeg sendt til Sykehuset med store magesmerter, det viste seg, at den medfødte systen som jeg hadde fått ved fødselen ville ut, så jeg ble operert, en ufarlig vannsyste, et ribbein og en nyre måtte ut, til sammen 7,5kg, et par dager etter operasjonen, var det inn på intensiven i Skien, der jeg hyperventilerte i tre døgn, jeg hadde fått blodpropp på begge lungene, og på det verst tenkelige stedet på lungene, hadde jeg kommet et par timer senere hadde ikke livet kunne blitt reddet, til sammen lå jeg på sykehuset i ca 4mnd, og min kone har støttet meg hele veien, uten henne vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort

Faren min døde i en voldsom bilulykke for ca. 15 år siden ved Sande utenfor Drammen, dette tok jeg meget tungt, da vi hadde kranglet dagen i forveien, og skulle egentlig vært med på turen, og reiste hjem ganske sint, visste ikke da hvor mye dette ville plage meg, med vonde drømmer, og slike ting. I dag har jeg bedt for dette og jeg har tilgitt ham for det som skjedde og har fred i mitt hjerte. Min kone Bjørg har hjulpet meg mye i sorgen, hun har et godt hjerte.

For ca tre år siden fant min kone Bjørg veien til Gud gjennom Jesus, halleluja dette ble et vendepunkt i livet vårt, hun fikk et bedre liv gjennom Gud, hun var i to forskjellige menigheter før hun havnet på Evangeliehuset i Porsgrunn, etter hvert fikk hun flere og flere venner der, og jeg fikk etter hvert del i det, og til slutt kalte Gud på meg, og jeg tok imot med et åpent hjerte, for sikkerhets skyld bad jeg og Bjørg frelsesbønnen sammen, halleluja jeg var kommet hjem igjen til Gud min rette far, og i tillegg følte jeg meg heldig, så mange herlige venner jeg har fått. Min kone spesielt og alle de nye vennene mine har hjulpet meg dit jeg er i dag.

Jeg bestemte meg for og melde meg inn i Evangeliehuset, og tok kontakt med Trond Moi, meldte meg ut av statskirken, og den 19.11.2006, ble jeg døpt i Evangeliehuset, etter å ha blitt døpt spilte de sangen
”Halleluja min sjel er fri, min trellestand er nå forbi, på land og hav min sak er klar, hvor Jesus er jeg himlen har” jeg ble så rørt at det kom noen tårer, og jeg kjente at Jesus tok på mitt hjerte, og jeg ble fylt av fred.

Jeg startet på et Alfakurs i regi av Evangeliehuset, og ble bedre kjent med venner og ledere, alfakurset har gitt meg meget, og stor innsikt, og en meget rik Alfaweekend i Hjartdal har gitt meg mye, som har festet seg i hjertet mitt, så jeg kan virkelig anbefale et Alfakurs til alle, skal begynne på et nytt til høsten det er helt sikkert, jeg går nå i en cellegruppe to ganger i måneden, en videreføring av alfakurset.

Så jeg vil si til ledere og kursledere at Gud og Jesus virker i dag, de leger, hører bønner, og er blant oss, er med oss hele tiden. Hadde jeg ikke hatt Gud og Jesus ved min side, er jeg sikker på at jeg ikke hadde levd i dag.

Ole Ljungberg

søndag 16. juni 2013

Ole`s Bil

Ja her ser man min knæsje bil Toyota Avensis prøver og legge ut noen bilder