fredag 28. juni 2013

– Morsomt

...
Porsgrunnsjentene Gunnhild Åsland og Kristina Gjestland fra Arcus synes det er en spesiell opplevelse å sanke ingredienser i sine hjemtrakter. Foto: Haakon Wærstad

– Morsomt å gjøre det selv

Det myldret av liv på Dammyra i Bjørkedal da brennevinsprodusenten Arcus sanket inn pors til sine produkter torsdag. Midt ut i myra sto to porsgrunnsjenter som syntes det var en spesiell opplevelse.

Publisert 27.06.2013 kl 20:23 Oppdatert 27.06.2013 kl 20:23

– Selvfølgelig. Både fordi jeg er herfra, og fordi det er morsomt at vi gjør det selv og plukker ingrediensene vi bruker i varene, sier Kristina Gjestland.
Hun jobber som produktutvikler i Arcus.
– Det er også hyggelig å få en dag utenfor kontoret. Vi har gode kontakter her, og så blir det en sosial aktivitet. Nå før sommeren har vi litt mer tid. De fleste går ut i ferie til helga, og da passet det fint å komme i dag, sier Gunnhild Aasland, som driver Arcus Opplevelse.

Trenger mye pors

De håper å samle inn mellom 15 og 20 kilo pors på turen til Porsgrunn.
– Vi bruker ekstra mye pors i en porsdram som heter Vianvang. Så bruker vi pors i en fisk- og skalldyr-akevitt, bacalao-akevitten og Faun, sier Asland.
Salget av porsbrennevin er ifølge Aasland stabilt.
– Det er for folk som drikker brennevin til mat, og som liker å utforske denne kombinasjonen, sier Aasland.
Etter at bladene er samlet inn blir de fraktet til Arcus i Oslo.
– Der blir de først tørket på matter før det lages et maserat, hvor det blir et uttrekk av pors som ligger i sprit. Da lager man den porsbasen som skal inn i blandingen, sier Aasland.
De regner med at torsdagens fangst holder i ett år.

Forsinket

Sankingen av porsplanten på myra til Sverre Siljan foregår som regel i begynnelsen av juni, men i år ble det utsatt i tre uker.
– Vi merker at våren kom senere i år, og det er derfor vi har ventet til nå. I år var det bånntele på myra, og det tok litt tid før den forsvant, sier Siljan.
Han har i lengre tid holdt øye med plantene for å se når tiden var inne til sanking.
– Nå er porsen på sitt beste, og tiden var inne, sier Siljan, før han haster videre for å lage grøt til sankerne.
...
Jan Waldemar Sørensen, Carl Bjørneboe, Hans Edvard Kjølseth og Else Dille var blant de ivrige hjelperne fra Porsgrunnklubben den yngre. Foto: Haakon Wærstad
...
Grunneier Sverre Siljan. Foto: Haakon Wærstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar