Porsgrunnsjentene Gunnhild Åsland og Kristina Gjestland fra Arcus synes
det er en spesiell opplevelse å sanke ingredienser i sine hjemtrakter.
Foto: Haakon Wærstad
– Morsomt å gjøre det selv
Det myldret av liv på Dammyra i Bjørkedal da brennevinsprodusenten Arcus
sanket inn pors til sine produkter torsdag. Midt ut i myra sto to
porsgrunnsjenter som syntes det var en spesiell opplevelse.
– Selvfølgelig. Både fordi jeg er herfra, og fordi det er morsomt at vi gjør
det selv og plukker ingrediensene vi bruker i varene, sier Kristina
Gjestland.
Hun jobber som produktutvikler i Arcus.
– Det er også hyggelig å få en dag utenfor kontoret. Vi har gode kontakter
her, og så blir det en sosial aktivitet. Nå før sommeren har vi litt mer
tid. De fleste går ut i ferie til helga, og da passet det fint å komme i
dag, sier Gunnhild Aasland, som driver Arcus Opplevelse.
Trenger mye pors
De håper å samle inn mellom 15 og 20 kilo pors på turen til Porsgrunn.
– Vi bruker ekstra mye pors i en porsdram som heter Vianvang. Så bruker vi
pors i en fisk- og skalldyr-akevitt, bacalao-akevitten og Faun, sier Asland.
Salget av porsbrennevin er ifølge Aasland stabilt.
– Det er for folk som drikker brennevin til mat, og som liker å utforske denne
kombinasjonen, sier Aasland.
Etter at bladene er samlet inn blir de fraktet til Arcus i Oslo.
– Der blir de først tørket på matter før det lages et maserat, hvor det blir
et uttrekk av pors som ligger i sprit. Da lager man den porsbasen som skal
inn i blandingen, sier Aasland.
De regner med at torsdagens fangst holder i ett år.
Forsinket
Sankingen av porsplanten på myra til Sverre Siljan foregår som regel i
begynnelsen av juni, men i år ble det utsatt i tre uker.
– Vi merker at våren kom senere i år, og det er derfor vi har ventet til nå. I
år var det bånntele på myra, og det tok litt tid før den forsvant, sier
Siljan.
Han har i lengre tid holdt øye med plantene for å se når tiden var inne til
sanking.
– Nå er porsen på sitt beste, og tiden var inne, sier Siljan, før han haster
videre for å lage grøt til sankerne.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar