NOE RØRTE PÅ SEG: Elias, Tarjei, Halvor og Eivind synes det er «kult» å ha oppdaget en ny art for Telemark, selv om den er mikroskopisk.

– Dette har vi aldri sett i Telemark før

Forskeren hoppet i stolen da han så hvilken loppe Gjerpen-elevene hadde funnet i dammen utenfor skolen.

LOPPER I VANNET: Halvor Nymoen Winberg viser hvor de fanget det sjeldne krepsdyret i dammen rett utenfor Gjerpen ungdomsskole. Bak f.v. Elias Vamnes Nyhagen, Eivind Tungesvik og Tarjei Åkre Reite. ALLE FOTO: tore øyvind moen
SAMLER BAKTERIER: Sander Hermansen (f.v.), Henning Solheim og Oddbjørn Selle skal dyrke bakterier fra skolen og ta livet av dem.
STUDERTE KREFTER: Nikolai Stiravlum og Vegard Solberg har valgt å forske på det motsatte av eksplosjon, nemlig implodering.

Jakt på krepsdyr

Årets skolekampanje fra Miljølære og Forskningsrådet handler om dafnier.
I tillegg til å lete etter disse lite kartlagte vannloppene, som lever i fisketomme dammer, er elevene med på å bestemme norske navn på tre dafni-arter, på miljolare.no.
Blant Gjerpen-elevenes funn er en «Simocephalus expinosus», som aldri tidligere er påvist i Telemark.
Ifølge Miljølære har også Bø ungdomsskole, Lunde 10-årige skole og Høydalsmo skule deltatt i dafniejakten, blant 225 norske skoler.
Kilde: Artsdatabanken
Før elevene i valgfagsklassen «forsking i praksis» studerte dammen ved Rising hovedgård i september, hadde ingen påvist vannloppen «Simocephalus expinosus» noe sted i Telemark. Krepsdyret, som måler maks 4,2 millimeter, ble gjenoppdaget sørøst for Oslo midt på 1990-tallet etter å ha vært «forsvunnet» i mer enn hundre år.

Skolekampanje

Bjørn Walseng er forsker i Norsk institutt for naturforsking (NINA). Der er han som har artsbestemt prøven fra Gjerpen, som han karakteriserer som rik på arter.
– Det stemmer at vi ikke har registrert denne spesielle vannloppen i Telemark før. I tillegg har skolen funnet muslingkreps, en gruppe som vi ikke vet noe om siden pioneren G. O. Sars beskrev bittesmå krepsdyr i Oslo og omegn på slutten av 1800-tallet. Her får vi et kjærkomment tilskudd i forskingen, sier Walseng til Varden.
Simocephalus-vannloppens oppdagere i Telemark har «forsking i praksis», valgfag som ble innført for 8. og 9. klasse på Gjerpen ungdomsskole i fjor. Da Forskningsrådet på forsommeren inviterte til skolekampanje om livet i fisketomme dammer, meldte klassen seg på. Lite ante firkløveret at de skulle finne en så sjelden art da de fylte glasskolber i Semsdammen rett utenfor skolegården.
– Dette var kult, sier guttene etter å ha fått resultatet fra NINA. Før krepsdyrprøven ble sendt inn, studerte guttene fangsten i skolemikroskopet.
– Vi så noe som beveget seg. Men det var så smått at vi ikke kunne gjette hva vi så, sier Halvor Nymoen Winberg, en av de 14 guttene som har valgfaget.
– Og hvor er jentene?
– De går på «design og redesign», de!

Kan godt bli forskere

Onsdag skulle forskerne in spe gi seg selv nye oppdrag. Sander Hermansen, Henning Solheim og Oddbjørn Selle går for å dyrke bakterier som de vil samle fra mobiler, tastaturer og lysbrytere på skolen.
– Vi ønsker å dyrke bakteriene i agargele og deretter sjekke hva som fjerner bakterier best, forteller Sander begeistret.
Lærer Sverre Aslaksen skryter av sine valgfagselever.
– Det ville ikke overraske meg om noen av disse blir forskere. De har