torsdag 10. oktober 2013

Vil kutte 50 millioner

...
Øystein Beyer og Per Wold signalisererer en uvanlig tøff budsjettrunde. Det er så langt ingen fakkeltog eller demonstrasjoner i sikte, men de kan fort komme når nedskjæringene skal vedtas. Foto: Geir Fragell

Vil kutte 50 millioner

På kort tid har rådmannens kuttliste økt fra 43 millioner til 50 millioner kroner. Samtlige kommunale virksomheter i Porsgrunn sliter akkurat nå med å tilpasse seg nye krav om flate kutt. Rådmannen sier årets runde blir ekstra krevende.
Publisert 09.10.2013 kl 19:57 Oppdatert 09.10.2013 kl 19:57

Resultatet kan bli økte skatter, utsettelse av planlagte prosjekter som svømmehall og oppvekstsenter i Brevik, og det kan bli nødvendig å ta i bruk økonomiske triks som rådmannen selv vil ha tungt for å svelge.

– Kommunen skal spare mindre penger enn i fjor, men det blir likevel mer krevende denne gang, sier rådmann Per Wold.
I et møte på rådmannskontoret onsdag gikk Wold og ordfører Øystein Beyer gjennom den økonomiske ståa sammen med PD. 

For å komme i balanse, må politikerne kutte 50 millioner kroner på budsjettet som bystyret skal vedta før jul. De kan velge å følge rådmannens forslag, eller de kan la være. Sånn er politikk.

– Det blir en kamp bak hver eneste krone, både på lovpålagte og ikke lovpålagte oppgaver, sier Beyer.

Snu hver krone

Det heter ikke lenger flate kutt, men forbedringsmål. Navneskiftet forandrer ikke realiteten for alle ledere og ansatte i kommunal virksomhet som nok en gang må snu hver krone for å spare penger: Skolene, sykehjemmene, barnehagene, biblioteket, kulturskolen, rusomsorgen, renholderne, PP-tjenesten, barnevernet og så videre.

– Rådmannen utfordrer oss politikere til en kritisk gjennomgang av hvor vi kan spare. Det gjelder på alt fra papirbruk og telefoni til store driftsutgifter. Vi må gjennom alt, sier Øystein Beyer.
I privat næringsliv er effektivisering og kostnadskutt en vanlig øvelse. Ordføreren mener en kommune ikke kan være unntak.

– Som alternativ til konkurranseutsetting og ekstrem privatisering må vi drive kjerneområdene våre effektivt og med kvalitet. Det er ikke noen vei utenom, sier Beyer, uten å nevne at den nye blåblå regjeringen er en fanebærer for konkurranseutsetting og privatisering. Nye tider kommer.

Ingen soveputer

Legger rådmannen opp til å skjerme noe som helst fra kutt?
– Noen har store utfordringer, for eksempel barnevernet, sier Wold.
Han vil ikke være mer konkret. Verken ordfører eller rådmann vil dele ut soveputer til noen. Nå vil de ha fullt trøkk på sparing.
Wold forklarer det ekstra krevende budsjettåret blant annet med en spesiell momsendring som slår kraftig ut, mindre inntekter fra Skagerak Energi, og generell negativ samfunnsutvikling. Lav befolkningsvekst er stikkord.

Eiendomsskatt

I 2005 innførte Porsgrunn kommune eiendomsskatt. Denne har ligget flatt og er ikke blitt såkalt verdijustert. Nå kommer en ny runde på hva politikerne skal gjøre med eiendomsskatten.
– Vi vil diskutere eiendomsskatten med Høyre og KrF som vi har samarbeidsavtale med, sier Beyer, men er samtidig vag i spørsmålet.

Han sier han ikke vil lage politisk splittelse i alliansen. Han må lodde stemningen hos budsjettkameratene før han kan si for eksempel at «jo, nå må vi verdijustere eiendomsskatten, for hvis vi hadde gjort det siden 2005 ville det medført 30 millioner kroner mer i inntekter for kommunen, og dette utgjør bare 2-300 kroner i snitt pr. husstand».

– Hvis vi sier ja, og de sier nei, kan det bli uoversiktlig og usikkerhet i den økonomiske styringen av kommunen. Vi må finne ut hvor mye vi har å gå på, sier Beyer.

Rådmannen slår fast at kommunens virksomhetsledere har «veldig god budsjettdisiplin».
– Det skal de ha skryt for, sier Wold.

Sprenger rammene

Rådmannens utregninger med brutto og netto driftsresultater, budsjettbalanse og salderingsbehov er komplisert økonomistoff. Men i oversikten han presenterte for noen dager siden er det én opplysning om investeringene framover som er forholdsvis lett å forstå:

«Summen av alle investeringsprosjektene sprenger bystyrets mål med over 200 millioner kroner». Kommunen har ikke råd til å gjennomføre alle prosjektene de allerede har planlagt.

– Utsettelse og begrensing av større prosjekt må vurderes, skriver rådmannen i sin løypemelding til politikerne.

– De må sette på bremsene

Tore Nygård, leder i Fagforbundet i Porsgrunn, sier det er frustrasjon ute i avdelingene, og at kommunen nå bør bremse pengebruken.

– Har vi råd til å bygge svømmehall til 100 millioner kroner når vi ikke har råd til barnevern? Kommunen må senke ambisjonsnivået. Nå er vi inne i en ny runde med innsparinger, og krybba begynner å bli tom. Stillinger holdes vakante fordi det ikke er penger til å ansette nye. Kommunen bør heller se på strukturendringer. 

Det sitter 65 personalsjefer og 65 økonomisjefer rundt i kommunen. Den minste lille virksomhet har sin egen sjef. Er dette effektivt, spør Nygård.

Han sier rådmannen er raus med dialog og samarbeid med Fagforbundet, og de har god dialog med politikerne i forbundets eneste formelle fellesarena, Administrasjonsutvalget.

– I noen saker vinner vi fram i administrasjonsutvalget, bare for å tape samme sak i formannskapet en halv time etterpå. Vår motivasjon til å jobbe med forbedringer og effektivisering hadde vært bedre om vi hadde fått være til stede i hovedutvalgene der sonderingene gjøres, sier Nygård.

Han mener kommunen bør vurdere timeout og legge flere store investeringer på is.


...
 
Varaordfører Erik Bystrøm vil bli invitert til forhandlinger som kan slå gnister i det politiske samarbeidet. Foto: Geir Fragell
 
...
 
Tord Samdal (KrF) må ta stilling til økte skatter. 
 
...
Tore Nygård ber kommunen senke ambisjonsnivået.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar