onsdag 2. juli 2014

Flølo vil spørre folket

...
 
Jon Pieter Flølo mener det ikke ligger mye penger på bordet for Bamble ved en eventuell kommunesammenslåing. Den økonomiske gulroten Kommunaldepartementet lokker sammenslåingsvillige kommuner med, er liten for Bambles del. Flølo deler overhodet ikke skiensordførerens begeistring for en ny storkommune. Foto: Geir Fragell

Publisert 01.07.2014 kl 19:16 Oppdatert 01.07.2014 kl 19:16



Flølo vil spørre folket

Ordfører Jon Pieter Flølo kan så langt ikke se en eneste grunn til at Bamble skal slås sammen med andre kommuner.
– Vi er pålagt av regjeringen å iverksette en prosess for å se på kommunesammenslåing, og jeg vil bidra til å framskaffe det beste beslutningsgrunnlaget vi kan få. Vi kan høre innbyggernes mening gjennom en rådgivende folkeavstemning eller spørreundersøkelse. Vi legger opp til å gjennomføre en spørreundersøkelse våren 2016, sier Flølo (Frp).

Det var en skyet sommerdag med florlett regn på solkysten tirsdag formiddag. Øverst på haugen ligger rådhuset i kommunesenteret Langesund. Der mener ledelsen at landkommunen Bamble er fragmentert nok som den er, om de ikke skal utvide grensene med Melum, Skotfoss, Neslandsvatn og Sannidal også.

Langt fra Vest-Bamble

For noen er det fortsatt langt fra rå-Bamble i vest til bysenteret i Langesund. Det andre kommunesenteret Stathelle har slått seg stort opp på handel, og den interne rivaliseringen er blitt større. Nå bygger de ut for mer handel på Rugtvedt på andre siden av tunnelen også. I tillegg har man Herre, et gammelt industri- og arbeidersamfunn som lever sitt eget liv.

Når vi først er i gang, la oss ramse opp flere spredte småsamfunn i Bamble: Rønholt, Rørholt, Dørdal, Herum, Valle og Findal. Denne brokete infrastrukturen fra skjærgård til langt inn i ødemarka skal ordføreren holde styr på, og sørge for at samtlige innbyggere fra forholdsvis sentrale til ytterst rurale strøk får like gode offentlige tilbud.

– Kommunesammenslåing er en enormt stor øvelse med vanskelige beslutningsprosesser, sier Flølo.
Den tidligere politimannen (56) har vært ordfører i syv år og trives i jobben. Han mener Bamble er en veldrevet kommune som leverer gode tjenester og har orden på økonomien.

– Hvorfor skal vi da endre på dette? Det har aldri i min tid vært noe ønske fra Bamble-politikerne om å endre strukturen. Dette styrer vi via eierskapsmeldinga, og vi samarbeider med grenlandskommunene om mye. Primæroppgaver som helse og skole, felles barnevernsvakt, 110-sentral, IKT, arkiv, innkjøpsenhet, krisesenter, renovasjon og miljøretta helsevern, sier Flølo.

Tror du Bamble blir oppfattet som en litt sær outsider i samarbeidet?
– Bamble er godt med, men det er forskjell på bykommuner og landkommuner. Vi har en annen logistikk og andre forutsetninger, sier Flølo.

Ikke noe mål for alle

På vårparten hadde alle landets Frp-ordførere møte med kommunalministeren. Kommunereform var ett av temaene.

– Det er ikke noe mål at alle kommuner skal slå seg sammen med noen. Regjeringen ønsker å fase ut fylkeskommunen etter hvert, og bygge opp kommunene til å ta mer ansvar og oppgaver. Det viktigste er gode og likeverdig tilbud til innbyggerne, og hver kommune må sette seg i stand til å håndtere alle pålagte oppgaver på ulike nivå. Det er utrolig viktig å ha god nok kompetanse og kapasitet, og der vi mangler noe søker vi samarbeid. Dette fungerer godt. Pr. i dag er jeg ikke for sammenslåing med noen. Det er ikke aktuelt slik jeg ser det nå, sier Flølo.

Han er fra Sandane i Sogn og Fjordane, og ble Telemarks første Frp-ordfører da han tok over kjedet i 2007. Eks-lensmannen, som er sønn av en lensmann, har ikke et snev av det skulende, vurderende politiblikket som forbausende mange i etaten pådrar seg i tjenesten. Flølo er helt motsatt, framstår som vennlig og inkluderende, omtrent som politimester Bastian. Derfor er han populær blant bamblinger.

I en storkommune ser Flølo for seg at nærheten mellom folk blir mindre og avstanden til beslutningstakerne vil øke. Han bruker aldershjemmet i Vest-Bamble som eksempel: Der snur de seg kjapt og tar seg av sine egne ved akutte behov. Ordføreren er bekymret for at noe av det lokale engasjementet og den lokale kunnskapen kan forsvinne i en storkommune.

Mindre demokrati

– Bare i Bamble kommune har vi rundt 80 personer som fungerer som lokale ombudsmenn. Dette er kommunestyret, og råd og utvalg på alle nivå. Tar vi med Skien og Porsgrunn har vi anslagsvis 300 slike ombudspersoner. I en storkommune vil det bli færre. Er det å styrke lokaldemokratiet? 

Lokaldemokrati er avhengig av engasjement fra mange. Det må ikke bli for stor avstand mellom innbyggere og politikere. Da kommer vi ut å kjøre, sier Flølo.

Han presiserer at han er lojal mot regjeringens pålegg om å utrede kommunesammenslåing.
– De forventer at kommunene tar et aktivt engasjement for å utrede beslutningsgrunnlaget, og det støtter jeg 100 prosent, sier ordføreren.

Dersom det er ett sted på Norgeskartet lysene står og blinker for sammenslåing, er det Skien og Porsgrunn, mener noen. Ser du ikke at de kan ha et poeng?

– Jeg tror ikke regjeringen har plukka ut områder der lysa står og blinker. Jeg tror heller ikke vi har noe beslutningsgrunnlag klart før kommunevalget neste år. I Grenlandssamarbeidet har vi store kommuner og det er veldig mye som skal på plass i en prosess med mulig sammenslåing, sier Flølo.

Noen av dine partikolleger tar til orde for sammenslåing av Porsgrunn, Bamble og Larvik. Er dette mer politisk spiselig enn ekteskap med Skien?

– Dette er eventualiteter. Det er mye følelser i saken, og man kan ikke handle utfra følelser i en sånn sak. Til det er den altfor viktig for innbyggernes framtid, sier Flølo.

Du skal på felles formannskapsmøte om kommunesammenslåing i Kragerø i september?
– Arbeidsutvalget skal møtes i forkant og lage en veldig klar dagsorden. Vi kan ikke ha to dager med diskusjon basert på følelser og synsing, sier Flølo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar